menu
menu

Ecologisch ondernemen

Als Concertgebouw streven wij ernaar om een groene organisatie te zijn. We proberen ook ons publiek, klanten en partners te stimuleren om voor milieubewust en maatschappelijk verantwoord ondernemen te kiezen. 

Gebouw

Sinds de bouw in 2002 besteden we grote aandacht aan ecologie en duurzaamheid. Doordat het Concertgebouw een recent gebouw is, scoort het relatief goed op vlak van isolatie, verwarming, elektriciteit … Zo kiezen we resoluut voor duurzame, zuinige LED-verlichting en geautomatiseerde lichten in bergingen en toiletten. Daarnaast heeft onze monumentale buitenverlichting een uit-knop. Het Concertgebouw maakt daarenboven enkel gebruik van 100% groene energie.

Werking

Het eco-team lanceert regelmatig nieuwe ideeën rond duurzaamheid. Een aantal recente inspanningen op een rijtje:

 • Reductie en sortering van afval: Wij sorteren ons afval zo veel mogelijk. Sinds 2014 zijn we backstage overgestapt naar het drinken van kraantjeswater in plaats van flessenwater.
 • Reductie (toilet)papierverbruik: Concertgebouw Brugge streeft naar een paperless office. Als er dan toch iets moet uitgeprint worden, gebeurt dit uitsluitend op recyclagepapier. Ook de papierdispensers in de toiletten reduceren het verbruik van toiletpapier. 
 • Al sedert 2014 draagt de seizoenbrochure het FSC label, voor gebruik van papier uit verantwoord bosbeheer. Bovendien haalden we de oplage enkele seizoen geleden drastisch naar beneden, en vroegen we ons publiek wie een digitale versie boven een papieren verkoos. Sinds 2019 verzenden we de brochure ook in biologisch afbreekbare folie.
 • Groene onderhoudsproducten: Sinds 2011 onderhouden we het hele gebouw met de meest groene producten op de markt. 
 • Regenwater: alle toiletten in het gebouw werken op regenwater. 
 • Hergebruik water: enkele jaren geleden stapten we al over van flessenwater naar gefilterd kraantjeswater om te drinken. Wat overblijft van het waterbuffet bij vergaderingen, hergebruikt de schoonmaakploeg om de planten water te geven en om schoon te maken.
 • Weg met wegwerpbekers: we installeerden vakken met porseleinen tassen bij de koffie-automaten in huis. Zo hopen we de hoeveelheid kartonnen bekers te reduceren, ook bij bezoekers die maar even in het Concertgebouw zijn.
 • Ban onnodig papier en nodeloze verpakking: waar mogelijk gaan we papierverspilling tegen. Zo namen we afscheid van de bestekhoesjes in het Concertgebouwcafé. Ook voor het personeel kiezen we voor losse thee in plaats van voorverpakte zakjes en voor een grote glazen fles melk en suikerpot in plaats van voorverpakte suikertjes en melkjes.

Personeel

Ons eco-team roept alle medewerkers op om mee ‘groen te denken’:

 • We stimuleren personeel en artiesten om de trap te nemen in plaats van de lift.
 • We roepen ons personeel op om indien mogelijk te carpoolen, openbaar vervoer te gebruiken, met de eigen fiets of Blue Bikes te komen. Wie met de fiets komt, krijgt een fietsvergoeding.  We organiseren af en toe een gratis fietsnazicht voor de collega's die met hun tweewieler naar het Concertgebouw komen.
 • Elk personeelslid kreeg een herbruikbaar Concertgebouw-drinkflesje in duurzaam plastic. Ook de artiesten krijgen een flesje aangeboden en worden aangemoedigd om het te vullen aan een van de ‘waterpunten’ in ons gebouw.
 • Vrijwilligers en personeelsleden kunnen gebruik maken van de cargofiets voor Concertgebouw-gerelateerde boodschappen in de omgeving.

Publiek

Wij proberen ook de ecologische voetafdruk van ons publiek te verkleinen. Zo bieden wij zo veel mogelijk informatie digitaal aan en maken we ook onze bezoekers warm om met het openbaar vervoer, via carpooling, met de fiets of te voet hierheen te komen. De grote fietsenparking onder het gebouw kan hen daarin ongetwijfeld stimuleren. 

Artistiek programma

Wij onderschrijven het belang van een internationaal programma, waarbij je kunst met een grote kwaliteit en een meerwaarde op het vlak van diversiteit – het tonen van het ‘andere’, het ‘vreemde’- aan het publiek aanbiedt. De erg internationale en nomadische kunstsector heeft echter uitdagingen op ecologisch vlak.

Het programma van een festival als December Dance suggereert alvast enkele oplossingen. Grote gezelschappen reizen enkel voor tournees die verschillende Europese podia aandoen, grote groepschoreografieën zoals Furioso van Meryl Tankard worden niet met het oorspronkelijke gezelschap naar Brugge gebracht maar in een eerste herinstudering door Ballet Vlaanderen. Dat Reframing the international, het onderzoek van Kunstenpunt rond internationaal werken in de kunsten bij ons in 2016 zijn startpunt kende en in december 2018 ook bij ons zijn resultaten voorstelde, geeft aan dat we graag mee stappen zetten naar een duurzame toekomst.

Met het festival SLOW(36h) zetten we bewust in op vertragen en op aandacht voor duurzaamheid en ecologie. Het gevarieerde, multidisciplinaire programma draagt éénzelfde adagium uit: Less is more

Concertgebouwcafé

Het Concertgebouwcafé werkt met seizoensgebonden, lokaal geteelde en ecologisch verantwoorde ingrediënten. 

Engagement

Het verminderen van onze ecologische voetafdruk blijft een belangrijke ambitie. Concertgebouw Brugge sloot zich reeds aan bij Green Track, een transitienetwerk van partners dat de Brugse kunstensector duurzamer en ecologischer wil maken. Het onderschreef ook het klimaatinitiatief Sign for my future.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief