Ga naar de hoofdcontent
Verkoop 2024/25 is gestart. Bestel een keuzeabo en krijg al korting vanaf 3 voorstellingen.
Logo Concertgebouw Brugge
Logo Concertgebouw Brugge

Close connections, 360° duurzaamheid

Hoe kan je duurzaam internationaal werken met grote groepen zoals het symfonisch orkest? Close Connections is ons klinkende antwoord op die vraag. De ‘nauwe banden’ verwijzen naar onze samenwerking met drie symfonische formaties uit onze buurlanden: het London Philharmonic Orchestra, het Rotterdams Philharmonisch Orkest en het Gürzenich-Orchester Köln.

Hoewel deze orkesten eerder bij ons te gast waren, verdiepen we sinds seizoen 23-24 écht onze band. Vanuit drie windstreken komen deze internationale toporkesten naar Brugge afgezakt, steeds met de trein of de bus. Dat ze elk jaar op ons programma prijken, komt de artistieke connectie alleen maar ten goede. Gezamenlijke creatieopdrachten, nieuwe concertformats, coproducties … : op inhoudelijk vlak werken we intensief samen. En we durven wedden dat ook ons publiek uitkijkt naar de muzikale ontmoetingen met orkesten die steeds meer vertrouwde gezichten tellen. Op naar het tweede seizoen van deze vijfjarensamenwerking!

 

Drie toporkesten met een divers profiel

© Holger Talinski

Met bijna 200 jaar historiek is Gürzenich-Orchester Köln een monument in de orkestwereld. Ze brachten Mahlers Derde en Vijfde symfonie in première met Mahler zelf op de dirigentenbok. Ook beroemde werken van Strauss en Brahms klonken voor het eerst in Keulen. Een grote focus is opera, als het vaste orkest in de Oper Köln. De symfonische trots van Keulen serveert ons twee late meesterwerken van Mozart – weergaloos oeuvre door dito uitvoerders.

 

© Tim Theo Deceuninck

Het Rotterdams Philharmonisch Orkest tekent al meer dan een eeuw voor springlevende concerten. Sinds jaren zijn ze bedreven in het aantrekken van jonge topdirigenten, die zich hoofdzakelijk op het repertoire van de 19e en 20e eeuw richten. Dit seizoen slaan ze bij ons de brug tussen toen – Mozart en Mendelssohn – en nu – een gezamenlijke creatieopdracht aan Carlijn Metselaar. Drie keer M of ‘mmm’ … : een programma om bij te watertanden.

 

© Wannes De Bree

Het Als eerste westerse orkest een Chinees podium betreden of de oorspronkelijke soundtrack voor The Lord of the Rings inspelen: het London Philharmonic Orchestra is van geen kleintje vervaard. En hoewel de zin voor avontuur nooit veraf is, blinkt het orkest ook uit in het ijzeren repertoire. Zo zette het eerder de integrale symfonieën van Tchaikovsky op plaat. Geen betere uitvoerders dus om de furie van diens Vijfde symfonie te ontketenen en te temmen.

Pagina inhoud
Open inhoud