Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts icon
menu
menu

Steun onze sociale projecten

Concertgebouw voor iedereen

We dromen ervan om met muziek en dans nog meer het verschil te kunnen maken in de samenleving. We willen meer mensen in armoede van ons programma laten genieten en daarnaast ook personen met een beperking een concert laten beleven. Specifiek voor seizoen 21-22 werken we met personen met jongdementie, met de Brugse gevangenis en enkele zorginstellingen.

Draag je steentje bij

Doneer* voor een bedrag naar keuze op deze website (hieronder of tijdens het aankopen van je tickets) of aan de balie. Hartelijk dank voor je steun!

Alle donaties die we ontvangen tussen 23 december 2021, en eind januari 2022 gaan integraal naar het solidariteitsfonds dat artiesten steunt wiens voorstellingen werden geannuleerd als gevolg van de jongste coronamaatregelen.

*De donatie is niet fiscaal aftrekbaar

Jouw gift maakt het verschil voor artiesten wiens voorstelling geannuleerd werd zonder uitstel.

Voor personen met een beperking

In het project BRAVOOO doorlopen volwassenen met een verstandelijke beperking een traject met workshop en inclusief concert. Het Concertgebouw is niet alleen vlot toegankelijk voor rolstoelgebruikers, wij bieden ook een rolstoelvriendelijke versie aan van Concertgebouw Circuit, ons belevingsparcours met kunst en architectuur. In het project Stepping tijdens de topstukweek rond Reichs Drumming creëert een groep personen met een visuele beperking een auditieve installatie voor het publiek.

Bravooo

We roepen ons publiek op om met hun donatie meer mensen met een mentale beperking van ons programma te laten genieten. Sinds afgelopen seizoen zetten we in op cultuurbeleving voor personen met een verstandelijke beperking. Tijdens Bravooo maken de deelnemers eerst kennis met het Concertgebouw. Dan volgt een concert uit ons regulier programma, en als laatste stap is er een nabespreking-workshop in hun zorginstelling. De reacties op het proeftraject zijn alvast lovend.

Wat doen we nu al?

 • Ontwikkeling van exclusieve trajecten voor met mensen met een licht mentale beperking
 • Contactname en doorgedreven voorbereidingen met zorginstellingen
 • Samenwerking met docenten met specifieke expertise
 • Testen, evaluatie en verfijningen tot een unieke formule op maat

Wat willen we meer gaan doen?

 • Een medewerker voorzien die
  • via persoonlijk contact zorginstellingen in Vlaanderen bekend maakt met het project
  • samen met hen een traject op maat van hun bewoners uitwerkt  
 • Per seizoen nog meer groepen de kans bieden om ondergedompeld te worden in een ongekende muziekbeleving en de expressieve kracht van een live concert te ontdekken.
 • Ons publiek sensibiliseren en bewust maken van het belang van muziek door een inclusief concert met mensen met een beperking

'Zowel wij, de bewoners, als de begeleiders waren nieuwsgierig naar Bravooo. We houden hier tenslotte allemaal van muziek (jawel) ondanks onze auditieve beperking. Muziek is een universele taal die ook wij kennen. We hebben genoten en bijgeleerd van het bezoek vooraf. Zo konden we de voorstelling beter volgen en begrijpen. Tijdens de workshop achteraf leerden we de instrumenten kennen. Bedankt van uit Klavervier, Oostkamp!'

— Bewoners Klavervier, dagcentrum voor volwassenen, De Kade, Oostkamp 

'Een inclusief traject als Bravooo vraagt veel van een kunstenhuis. Het is niet evident om dergelijke investeringen te doen en voor mij vervult het Concertgebouw hier echt een pioniersrol. Ik vind dat fantastisch. Als je investeert in mensen, dan krijg je zoveel terug. Het is voor mij een eer om dit project mee te mogen begeleiden.'

— Wouter Dubois, docent Bravooo

Meer Bravooo

 

Voor mensen in armoede

Dankzij onze samenwerking met het OCMW komen jaarlijks meer dan 300 geïnteresseerden genieten van een voorstelling in het Concertgebouw. Daarnaast riepen we een giftensysteem in het leven om meer mensen in armoede en mensen met een verstandelijke beperking van ons programma te laten genieten. Tot slot steunen we dit seizoen Crea Thera met een benefietconcert op Fair Saturday (27 november).

De stralende oogjes bij het buitenkomen uit de zaal geven me een warm gevoel

Bart Hollevoet

'Jaarlijks maakt het Concertgebouw een aantal concerten en dansvoorstellingen toegankelijker voor mensen die in een situatie van (kans)armoede leven. Activiteiten die anders te duur zijn, liggen zo ineens binnen hun bereik. De verandering die mensen dankzij deze kans doormaken (van eerder verlegen en onzeker naar volwaardige bezoekers die zich thuis voelen in het Concertgebouw), de stralende oogjes bij het buitenkomen uit de zaal ... geven me een warm gevoel en veel goesting om deze samenwerking verder te doen groeien.'

— Bart Hollevoet, Maatschappelijk werker OCMW Brugge Vrijetijds-participatie

'Jaarlijks maakt het Concertgebouw een aantal concerten en dansvoorstellingen toegankelijker voor mensen die in een situatie van (kans)armoede leven. Activiteiten die anders te duur zijn, liggen zo ineens binnen hun bereik. De verandering die mensen dankzij deze kans doormaken (van eerder verlegen en onzeker naar volwaardige bezoekers die zich thuis voelen in het Concertgebouw), de stralende oogjes bij het buitenkomen uit de zaal ... geven me een warm gevoel en veel goesting om deze samenwerking verder te doen groeien.'

— Bart Hollevoet, Maatschappelijk werker OCMW Brugge Vrijetijds-participatie

Voor personen met dementie

Eerder kregen we van het expertisecentrum FOTON al het label van dementievriendelijke organisatie. Op maat van personen met dementie en hun mantelzorgers organiseren we rondleidingen en laten we hen het Concertgebouw op een aangepaste manier ontdekken.

‘De universele taal van de muziek is een taal die nieuwe mogelijkheden aanreikt als dementie de verbale communicatie doet afnemen.’

— Bart Deltour, FOTON

Tijdens de Topstukweek Händel gaan we nog een stapje verder en brengen we personen met jongdementie en hun omgeving samen rond de vier allegorische thema’s uit Händels Il trionfo. Op 12 juni 2022 ontvangen we het Fotonkoor op onze scène samen met het inclusiekoor Cantare con Amore tijdens het concert Inclusiezingen tot morgenvroeg.

Voor gevangenissen en zorginstellingen

Tijdens het gratis evenement Iedereen Klassiek trekken we alle registers open en brengen we muziek op verplaatsing, naar de Brugse gevangenis en enkele zorginstellingen. Voor het project TimeLock trekken actrices Lore Dejonckheere en Lien De Graeve in het najaar naar de gevangenis om er intieme audioportretten te maken van enkele gedetineerden.

Met medewerking van Musica, Impulscentrum voor Muziek, fABULEUS, Brussels Philharmonic, Brugge Plus, Het Entrepot, Foton, De Rode Antraciet, KAAP, Gezinsbond, Vier het Leven en OCMW Brugge.

Met de steun van Cera, Koning Boudewijnstichting & Streekfonds West-Vlaanderen.