Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts icon
We hanteren voor alle publieke voorstellingen het Covid Safe Ticket. Lees alle coronamaatregelen
menu
menu

Concertgebouw voor iedereen

Concertgebouw Brugge wil iedereen laten genieten van dans en muziek, door cultuur mee te maken of actief te beleven. Wij doen er dan ook alles aan om zoveel mogelijk drempels weg te werken en voor erg uiteenlopende doelgroepen een aangepast programma te presenteren.

Onderwijs

Jaarlijks palmen bijna 12.000 kinderen en jongeren tussen 5 en 18 jaar met hun klas het Concertgebouw in. Met De Luistervink neemt een verteller / muzikant kleuters en kinderen van de derde kleuterklas en het eerste leerjaar op sleeptouw in een zintuiglijke en avontuurlijke totaalervaring doorheen het Concertgebouw.

De korte 'hapjes" en de uitstekende docenten geven kinderen zin om ook de miniconcertgjes met aandacht te beluisteren.
— Martine Goutry, leerkracht, over de Eersteklasconcerten

Families

We verwelkomen de jongste generatie met open armen tijdens verrassende workshops en fijne familievoorstellingen. Tijdens Atelier Matinée (elke zondagvoormiddag) en tijdens het Brugse familiefestival KRIKRAK stellen we ons gebouw helemaal gratis open met allerlei activiteiten voor (groot)ouders en (klein)kinderen! Leden van de Gezinsbond – en niet enkel families trouwens – worden in het Concertgebouw extra in de watten gelegd met spaarkorting voor het Concertgebouw Circuit en een selectie voorstellingen.

Jongeren

Tijdens het festival SLOW presenteren jongeren tussen 16 en 18 jaar, in het project Young Curators, hun eigen kijk op het thema ‘tijd’ in de vorm van muziek, dans, beeld en andere expressievormen. Daarnaast cureert ook onze eigen jongerengroep Soundcast een project tijdens het festival.

Soundcast selecteerden voor seizoen 21-22 onder het label 7x7 zeven voorstellingen voor jongeren die amper € 7 per voorstelling kosten. Lees er alles op over onze 7x7-pagina. Jongeren (-26 jaar) betalen sowieso maar de helft van de prijs voor alle voorstellingen in het Concertgebouw.

Vier het Leven

Vanaf seizoen 21-22 stapt het Concertgebouw mee in het verhaal van Vier het leven. Dankzij Vier het leven krijgen ouderen, die zelf niet meer tot in het Concertgebouw geraken, opnieuw de kans om aan cultuur te participeren.

Personen met een beperking

 

In het project BRAVOOO doorlopen volwassenen met een verstandelijke beperking een traject met workshop en inclusief concert.
Het Concertgebouw is niet alleen vlot toegankelijk voor rolstoelgebruikers, wij bieden ook een rolstoelvriendelijke versie aan van Concertgebouw Circuit, ons belevingsparcours met kunst en architectuur.In het project Unfold tijdens de topstukweek Drumming creëert een groep personen met een visuele beperking een auditieve installatie voor het publiek.

Mensen in armoede

Dankzij onze samenwerking met het OCMW komen jaarlijks meer dan 300 geïnteresseerden genieten van een voorstelling in het Concertgebouw. Daarnaast riepen we een giftensysteem in het leven om meer mensen in armoede en mensen met een verstandelijke beperking van ons programma te laten genieten. Tot slot steunen we dit seizoen De Muziekbank en Crea Thera met een benefietconcert op Fair Saturday (27 november).

Personen met dementie

Eerder kregen we van het expertisecentrum FOTON al het label van dementievriendelijke organisatie. Op maat van personen met dementie en hun mantelzorgers organiseren we rondleidingen en laten we hen het Concertgebouw op een aangepaste manier ontdekken.

'De universele taal van de muziek is een taal die nieuwe mogelijkheden aanreikt als dementie de verbale communicatie doet afnemen'
— Bart Delthour, FOTON

Gevangenis en zorginstellingen

Tijdens het gratis evenement Iedereen Klassiek gaan we net dat tikkeltje verder met muziek op verplaatsing en trekken we naar de Brugse gevangenis en enkele zorginstellingen.
Voor het project ‘TimeLock’ trekken actrices Lore Dejonckheere en Lien De Graeve in het najaar naar de gevangenis om er intieme audioportretten te maken van enkele gedetineerden.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

  •  *