Ga naar de hoofdcontent
Logo Concertgebouw Brugge
Logo Concertgebouw Brugge

Concertgebouw Brugge stelt kosmisch seizoen 2018-2019 voor

In seizoen 18-19 zet Concertgebouw Brugge de kosmos centraal. Een zoektocht naar de verbindingen tussen muziek, dans en wetenschap, die een nieuw universum laat horen en zien. 

Jeroen Vanacker – artistiek directeur
Lees verder
Lees verder

Drie centrale figuren

Concertgebouw Brugge kiest drie figuren die tijdens seizoen 18-19 hun ‘kosmische’ stempel zullen zetten:

Thomas Hertog, als seizoensdenker: kosmoloog aan de KULeuven, en vriend en naaste medewerker van de onlangs overleden Stephen Hawking.

 
Annelies Van Parys, als seizoenscomponist: de Brugse is een van de belangrijkste componisten van hedendaagse klassieke muziek in ons land, met een bijzondere voorliefde voor het spectralisme – muziek geïnspireerd door de fysische eigenschappen van klank.

Dries Segers, als seizoensfotograaf: zijn foto’s sieren de seizoensbrochure, en dat zonder fototoestel, want Segers bewerkt filmrolletjes, die hij vervolgens belicht. Het resultaat is een bevreemdend, haast buitenaards schouwspel.

Seizoen vol verrassende projecten

Het seizoensthema biedt zoveel inspiratie, dat Concertgebouw er een heus Kosmos Festival aan wijdt, van 26 maart tot 10 april 2019. Het programma belicht op alle mogelijke manieren de vaak sterke link tussen kunst en wetenschap. Wetenschapper Thomas Hertog en cellist Arne Deforce leggen de analogie tussen muziek en kosmos bloot tijdens een unieke performance. Kunstenaar Karl Van Welden stelt zijn project United Planets voor, met kunstwerken over de planeet Mars. Valery Vermeulen en Hiroshi Matoba zetten data from space om in muziek en visuals. En bij het majestueuze orkestwerk The Planets worden de muzikale karakters van de planeten voorzien van indrukwekkende NASA-beelden.

Revisited formats

Naast het Kosmos festival, zijn er nog enkele Revisited formats. 
  • SLOW(36h)– 22.02 - 24.02.2019: traagheid en minimalisme staan centraal. Met onder meer een uitvoering van Bachs Cellosuites met interventies over ‘tijd’ door Gerard Bodifée, Edel Maex, Joke Hermsen e.a. Rondom het Astridpark staan heel wat activiteiten gepland, van een 24-uur durende radio-uitzending vanuit Villa Bota tot theeceremonies en tai chi in de Magdalenakerk. In een beeldend parcours in het Concertgebouw ontdek je video-art van onder meer Sigur Rós, Sidi Mounir Quadiri Boutchich brengt Soefi-gezangen, en huisartiest Anne Teresa De Keersmaeker palmt met een Slow Walk de Brugse binnenstad in vanuit vier stadspoorten.
  • Jazz Brugge – 16.11 - 18.11: driedaags jazzfestival, i.s.m. KAAP. Onder de noemer Crossing Cultures wordt Jazz Brugge een mooie mix tussen invloeden van West en Oost, Noord en Zuid, tussen gevestigde waarden en te ontdekken talent. Het festival opent met een W.E.R.F.-labelnight om zo het 25-jarige bestaan van dit unieke jazz-label te vieren.

Jaarlijkse festivals

En uiteraard vergeten we onze jaarlijkse festivals niet:

Vijf nieuwe Topstukken

 
"Het eerste seizoen van de Topstukweken was een doorslaand succes. Volgend seizoen presenteren we opnieuw vijf meesterwerken uit vijf eeuwen die je moet meemaken. Van Lassus’ Boetepsalmen die naast een Ottomaanse tegenhanger worden geplaatst tot Dvorak 9 waarbij jongeren zelf hun ‘nieuwe wereld’ bedenken en vormgeven in het Entrepot."
- Jeroen Vanacker , artistiek directeur Concertgebouw Brugge

Nieuwe projecten huisartiesten

De vijf huisartiesten van Concertgebouw Brugge stellen in seizoen 18-19 nieuwe projecten voor aan het (Brugse) publiek.​

Rosas / Anne Terese De Keersmaeker: een hele week feest ism. CC Brugge en KAAP rond haar 20e productie in Concertgebouw Brugge, met De zes Brandenburgse concerten.

Anima Eterna Brugge: drie projecten: Mozart symfonisch (benefietconcert voor FOTON), de kamermuziek van Schubert & Berwald, en een orkestproject rond Mahler & Brahms (samen met bariton Thomas Bauer).

Nadar Ensemble: twee nieuwe producties met Rauschen, waarbij het publiek tussen de muzikanten mag wandelen, en Vox Angeli waarbij Bernhard Lang een nieuw luik toevoegt aan de reeks Angel Series (bij het werk van Luc Tuymans). Nadar Ensemble stapt volgend seizoen bovendien mee in het Dating the Artist-avontuur.

Vox Luminis komt naar Brugge met drie speciale projecten. In maart vieren we de 15e verjaardag van het ensemble. Daarnaast is er de start van het meerjarenproject Florilegium Portense, waarbij het zanggezelschap de komende jaren de hele 17e-eeuwse muziekbundel wil uitgeven, uitvoeren, en opnemen. En in het kader van de Topstukweken voeren zij het Te Deum van Charpentier uit.

ECCE brengt binnen de Bach Academie Brugge de nieuwe productie Flowers (we are), in première.

Inzetten op kinderen en families

Het Concertgebouw trekt volgend seizoen nog meer de kaart van kinderen en families.
Nieuw is Atelier Matinée: elke eerste zondag van de maand (oktober 2018 tot en met juni 2019) wordt het Concertgebouw de plek voor een heerlijk familiemoment met de (klein)kinderen. We toveren de Inkomhal om tot één grote speeltuin, met ontdek- en speelhoeken, en daarnaast kunnen kinderen intekenen voor een (betalende) workshop. Het aanbod is erg uiteenlopend, en voor verschillende leeftijdsgroepen.
 
'We bieden komend seizoen opnieuw een gevarieerd aanbod van activiteiten voor het onderwijs. Zowel leerlingen uit het basis-, secundair- en deeltijdskunstonderwijs vinden hun gading. Daarnaast zetten we volop in op de vrijetijdsbeleving van kinderen en jongeren. We focussen hierbij niet louter op muziek, dans en klankkunst maar gaan ook eens over het muurtje kijken bij fotografie en wetenschap, en trekken zelfs de keuken in voor een culinair avontuur.' 
- Evi Huys - coördinator Kunsteducatie Concertgebouw Brugge
 
Uiteraard blijft het Concertgebouw Circuit een grote troef voor families met kinderen, er is het familiefestival KRIKRAK, en opnieuw een fijne reeks familievoorstellingen.
 
Speciaal voor jongeren tussen 16 en 26 ontwikkelt het Concertgebouw de format 7x7. Zeven voorstellingen die jongeren zeker zullen aanspreken, worden aangeboden voor 7 euro. Lees meer

Seizoensbrochure

Seizoen 18-19 in een notendop