Ga naar de hoofdcontent
Logo Concertgebouw Brugge
Logo Concertgebouw Brugge

Volop mee-maken in het Concertgebouw

Volop mee-maken in het Concertgebouw
©Tim Theo Deceuninck

Als kunstenhuis neemt het Concertgebouw een brede verantwoordelijkheid op. We focussen op artistieke kwaliteit en een groeiend publiek, maar willen daarnaast ook een openheid creëren voor mensen met uiteenlopende talenten en achtergronden. Met onze participatiewerking laten we een nieuw en divers publiek op een interactieve manier kennismaken met muziek en dans. Dat doen we inmiddels al een decennium lang – hoog tijd dus om een stand van zaken op te maken in een boeiende publicatie. Drie recente projecten – Acoustic Power, Songs with roots en LifeStream – illustreren de reikwijdte van onze participatieve trajecten. We kunnen voor deze functie van het Concertgebouw als Vlaamse Kunstinstelling bovendien recordcijfers voorleggen. De werking groeit en wij én de participanten ervaren een bijzondere verrijking – een dubbelslag!

Vanuit educatie naar participatie

Onze participatieve werking startte vanuit educatie maar sinds 2017 mikken we niet alleen meer op projecten die een omlijnd educatief doel dienen. De culturele diversiteit in onze samenleving neemt toe. Als kunstenhuis met beide voeten in de maatschappij is het dan zaak om in te spelen op die tendens. Onze projecten richten zich sindsdien ook op andere doelgroepen buiten het onderwijs – denk aan projecten voor mensen met een beperking of dementie. Centraal staat de zoektocht naar verbinding tussen leefwerelden via een bepaalde artistieke taal. 

 

Leestip: 10 jaar participatiewerking in woord & beeld

Onze jarenlange inzet op het vlak van participatie werd samengevat in een publicatie die eind april verscheen. In een interview, een essay en een overzicht van 11 sleutelmomenten, staan we stil bij een decennium participatiewerking. De publicatie komt ook aan bod tijdens het symposium rond participatie in de kunsten, georganiseerd door onze partner Musica Impulscentrum op 23 sep 2024 in het Concertgebouw.

Een greep uit onze recente projecten

Songs with roots

In het voorjaar van 2023 gingen we samen met productiehuis Zonzo Compagnie bij de inwoners van Zeebrugge op zoek naar bijzondere liedjes met een uniek verhaal. Met het bijeensprokkelde materiaal brachten we niet alleen mensen samen, maar presenteerden we ook de multimediale muziektheatervoorstelling Songs with roots, zowel in het Concertgebouw, op locatie in Zeebrugge als in de Brugse wijken in het kader van Uitwijken. De liedjes uit de voorstelling krijgen bovendien een langer leven dankzij een playlist die verspreid wordt via een muzikaal geboorteboekje dat geschonken wordt aan elke Brugse baby die de komende vijf jaar het levenslicht ziet.


 

LifeStream

Welke eigenschap wens je – met de wijsheid die je op vandaag hebt – een pasgeboren kind toe voor een boeiend leven? Deze vraag vormde de levenslijn van LifeStream, een sociaal-artistiek project in samenwerking met de participatieve kunstorganisatie De Batterie. 45 deelnemers tussen 9 en 66 jaar vertaalden hun gekozen eigenschap in 25 prachtige opblaasbare sculpturen. De deelnemers – uit België, Oekraïne, Afghanistan, Syrië, Azië, Palestina, Kameroen, El Salvador, Marokko, Macedonia, Eritrea …. – presenteerden hun wens en werk tijdens een expo in het Concertgebouw. 

 

Acoustic Power

In april bliezen maar liefst 2.204 leerlingen van de derde graad secundair onderwijs verzamelen in het Concertgebouw voor het slot van Acoustic Power. Na workshops rond de kracht en veelzijdigheid van klassieke muziek in de klas en de optie om deel te nemen aan een DIY-videowedstrijd, werden ze getrakteerd op een symfonisch concert door Casco Phil. Het aantal deelnemers aan het project en de facultatieve DIY-wedstrijd lag nooit eerder zo hoog!

Onze participatiewerking in seizoen 23-24 in enkele recordcijfers

  • Totaal aantal leerlingen voor onze educatieve projecten: 12.865

  • Totaal aantal educatieve activiteiten: 401

  • Totaal aantal vijfde- en zesdejaars secundair voor Acoustic Power: 2.204

  • Totaal aantal nationaliteiten voor onze sociaal-artistieke projecten: 27

De kracht van samenwerken & focus op het traject

Aan de basis van het succes van onze participatieve werking ligt de kracht van samenwerken, zowel van participanten als van projectpartners. Voor de ontwikkeling van veel van onze projecten gaan we namelijk op zoek naar organisaties met de juiste expertise. Ook de dynamiek tussen de deelnemers werkt aanstekelijk. De focus van een project ligt dan ook niet op het einddoel, maar op het ontwikkelen van vaardigheden, creativiteit, sociale cohesie … Dat staat een knap artistiek eindproduct evenwel niet in de weg. Bij alle participatieprojecten werken we dan ook toe naar een toonmoment. 

Met grote dank aan onze participatiepartners:
Musica Impulscentrum, Brugge Plus, Het Entrepot, Foton, Gezinsbond, Vier het Leven, de Batterie, Zonzo Compagnie, MetX, Piano’s Maene, OCMW Brugge, Spermalie, Jeugd en Muziek, Conservatorium Brugge, FMDO, Taranta vzw, Sterre De Raedt, Katrien Vercauter, vzw Speling, wit.h vzw, Hans Helsen, Casco Phil en Wouter Dubois. 

Deel dit nieuwsbericht