Ga naar de hoofdcontent
Logo Concertgebouw Brugge
Logo Concertgebouw Brugge

Wat maakt iemand tot moeder?

Wat maakt iemand tot moeder?

In een seizoen rond geboorte kan je niet om de belangrijkste bron van nieuw leven heen: de moeder. Het festival Motherhood vertrekt van de premisse dat iederéén een moeder heeft, en dat moederschap vele gedaantes kent. Aan enkele artiesten die het festival stem en kleur geven, stelden we deze ene crucialevraag: ‘Wat maakt iemand tot moeder?’

Moederschap in foto's


Toen fotografe Katrien Orlans haar moeder verloor, ging ze zoals zovelen op zoek naar een manier om haar verdriet te verwerken. Samen met haar gezin trok Katrien Orlans na haar moeders overlijden rond in de Verenigde Staten, een land dat haar moeder mateloos fascineerde.

zo 28 jan - zo 28 apr 2024 Expo Katrien Orlans - In Search of America

Joanna Wojtkowiak

staat als seizoensdenker stil bij de plaats van zorg en moederschap in onze en andere samenlevingen

Om antwoord te kunnen geven op de vraag ‘wat iemand tot moeder maakt’ kun je het moederschap beter als werkwoord bekijken. Mensen die moederen, binden zich aan het moederschap als praktijk. Het is iets wat je doet. Dit is een bredere kijk dan de moeder als biologisch figuur of als identiteit. Bij identiteit, vraag je: wie is de moeder? Vaak gaat het dan over ideeën en idealen van het moederschap die te maken hebben met sociaal-politieke verwachtingen en restricties: het beeld van de moeder die getrouwd is, twee kinderen heeft, hetero en wit is en die altijd gelukkig is in haar moederrol. Moederen als praktijk, betekent dat je het moederschap los kan zien van deze beelden, maar focust op wat iemand doet. Bijdragen aan de groei van een ander mens, zorgen en liefde geven. In die zin kan iedereen moederen die zich langdurig tot deze taken verbindt.

zo 21 apr. 2024 - Over (be)moeder(en) - Lezing Joanna Wojtkowiak

Dalilla Hermans

schreef de voorstelling Queen (M)other over vrouwen uit de eerste generatie Afro-diaspora in Vlaanderen en laat zich geregeld uit over haar eigen moederschap in haar De Standaard-columns

Eenieder die het gevoel kent meer liefde in zich te ervaren dan men ooit voor mogelijk hield, en bijgevolg de rest van diens leven zal zorgen voor, of bezorgd zijn over het subject van die liefde, is volgens mij aan het moederen.

wo 17 apr 2024 - Queen (M)other - Dalilla Hermans & Doc Senz 

Djuwa Mroivili

gaat aan de slag met kinderliedjes uit haar jeugd om een persoonlijk verhaal te vertellen over moed en kwetsbaarheid

Voor de voorstelling die ik tijdens Motherhood zal presenteren, benader ik moederschap vanuit allerlei verschillende perspectieven. Zo zie ik een moeder als ‘een persoon die aan de wieg staat van iets of iiemand’ – waarbij ‘iets’ bijvoorbeeld ook een politieke beweging kan zijn. Maar evenzeer is een moeder voor mij ‘the village that raises a child’. Daarnaast ga ik in de voorstelling in op (de afwezigheid van) keuze rondom moederschap voor verschillende mensen.

do 18 apr 2024 - Djuwa Mroivili & Kim Jäger - Liedjes aan de wieg

Griet De Geyter

spint als sopraan mee aan een verhaal over de eeuwen heen rond de oermoeder Maria

De vraag wat iemand tot moeder maakt, is voor mij heel boeiend. Het moederschap in de meest strikte zin van het woord – het leven geven aan een kind – is niet voor mij weggelegd geweest. Daar heb ik intussen vrede mee en dat deed me nadenken over een andere invulling van dat deel van het leven. Aan de kinderen van mijn broer en zus of mijn leerlingen schenk ik veel zorg en liefde. Op die manier geef ik ook mee leven aan hun leven. ‘Moederen’ overstijgt voor mij dus zeker dat puur biologische startpunt.

za 20 apr 2024 - Vlaams Radiokoor & Il Gardellino - Pietà. Moeder van smarten

Jan Van Outryve

vertaalt de mooiste (kinder-) liedjes en verhalen die we sprokkelden bij de inwoners van Zeebrugge naar een multimediale muziektheatervoorstelling

Voor mij maken drie elementen iemand tot moeder. Het eerste is onvoorwaardelijke toewijding tot zelfs onvoorwaardelijke opoffering indien nodig. Onvoorwaardelijkheid dus. Maar een moeder is ook genegenheid: een vertrouwde geur, stem. Haar alles kunnen vertellen, je door haar laten knuffelen en voorlezen. Zij die je door je haren streelt en wijze raad geeft. Duizenden kleine dingetjes die een veilige wereld van vertrouwen vormen, een soort van lappendeken waaronder je kan schuilen in tijden van kou of onweer. En tot slot aanbidding: ik heb het bij religieuze aanbidding in diverse culturen altijd veellogischer gevonden als vrouwen als symbool aanbeden worden in plaats van mannen. Juist omdat bij het goddelijke de creatie, de onvoorwaardelijkheid en de toewijding zo belangrijk zijn, lijkt het niet meer dan logisch dat de moeder centraal staat in zo’n symbolische viering van het leven.

zo 21 apr 2024 - Songs  with roots - Zonzo Compagnie

Deel dit nieuwsbericht