Ga naar de hoofdcontent
Verkoop 2024/25 is gestart. Bestel een keuzeabo en krijg al korting vanaf 3 voorstellingen.
Logo Concertgebouw Brugge
Logo Concertgebouw Brugge

Vreemden zijn we hier allemaal

Vreemden zijn we hier allemaal

Dromen en verlangens delen met  Claron McFadden en Lisa Tahon

Voor Nachtschade: Aubergine slaan de New Yorkse sopraan Claron McFadden en de Oostendse filmmaker Lisa Tahon de handen in elkaar. Samen gaan ze met ons op zoek naar de gemeenschappelijke wortels die we ondanks al onze verschillen toch samen delen. Dit doen ze aan de hand van de aubergine. De groente kent zijn oorsprong in het Zuidoost-Aziatische land Myanmar. Het waren de Arabieren die de vrucht in de middeleeuwen meenamen naar Spanje en vandaaruit veroverde de plant de hele wereld. Zo zetten McFadden en Tahon de aubergine in als symbool voor culturele migratie.

In het zoeken naar wat ons bindt, trekken McFadden en Tahon langs de zijderoute. Deze reis kunnen we zowel horen als zien. De sopraan laat zich op het podium vergezellen door vijf muzikanten, waarbij vooral Osama Abdulrasol op zijn Arabisch snaarinstrument de qanun opvalt. Hoewel opvallen een groot woord is: de muzikanten zijn amper belicht en hun performance blijft eenvoudig. Sober, maar genereus.  Zo kunnen alle ogen richting de beelden van Tahon gaan. We zien hoe McFadden langs de verschillende steden op de zijderoute mensen ontmoet en in gesprek gaat over wat het is om ergens thuis te zijn. Waar komen ze vandaan en waar willen ze heen? Altijd on the move. Mooi hoe ze hun dromen en verlangens delen met Claron.

Het is even onderuitzakken op zondag om deze totaalbeleving op je af te laten komen. Met haar stem drukt McFadden een onschuldige puurheid uit, een naïeve kijk op een wereld zonder grenzen. Vreemden zijn we hier allemaal.

Geschreven door Sam Ecker (KAAP) op zaterdag 18 nov 2018 tijdens Jazz Brugge – dag 3

Deel dit nieuwsbericht