Ga naar de hoofdcontent
Logo Concertgebouw Brugge
Logo Concertgebouw Brugge

Vibrating Soundscape (2018)

Jürgen De Blonde, Ward Delbeke en Atelier Motief

Vibrating Soundscape is een luisterinstallatie waarin geluid niet enkel hoorbaar, maar ook voelbaar is. Dit meubel bestaat uit verschillende vlakken die vibreren op basis van de frequentie en toonhoogte van geluid en zo de gebruiker een bijzondere zintuiglijke ervaring ontlokken.

De vrije en originele vorm van deze Voelstoel kwam tot stand dankzij 3D-technologie. De makers stoffeerden het meubel met paardenhaar omdat dit de vibraties minimaal tempert. Bovendien is het een subtiele knipoog naar het muzikale gebruik van paardenhaar in strijkstokken.

De opdracht voor het meubel kwam er naar aanleiding van de Topstukweek rond Beethovens Negende symfonie in het Concertgebouw. De componist schreef dit werk toen hij al grotendeels doof was en dat was meteen ook de inspiratiebron voor een aantal projecten voor en met doven en slechthorenden. In 2021 kreeg de installatie een nieuwe compositie van Jürgen De Blonde, met geluidsopnames uit Brugge. 

Deze installatie is een samenwerking van geluidskunstenaar Jürgen De Blonde (All Things Sound), meubelontwerper Ward Delbeke (draW) en de stoffeerders van Atelier Motief in opdracht van Concertgebouw Brugge.

Te ontdekken tijdens Concertgebouw Circuit