Ga naar de hoofdcontent
Verkoop 2024/25 is gestart. Bestel een keuzeabo en krijg al korting vanaf 3 voorstellingen.
Logo Concertgebouw Brugge
Logo Concertgebouw Brugge

Verslag van Ragini Trio

Verslag van Ragini Trio

Nathan Daems staat gekend voor zijn bijzondere projecten. Van het Griekse- en Balkanmuziek gerichte Karmisala quintet, tot het ethiopische jazzquintet van Black Flower tot het Indische jazztrio dat vanavond iedereen omver blies met hun dansbare, kronkelende muziek.

Nathan is toch wel iemand die in zijn muziek laat blijken dat jazz terug dansbaar moet worden. Nog twee jaar geleden sinds hij Black Flower op Gent Jazz als residentiële afsluiter van elke avond, waarop een tent vol dansende mensen, die zitten te gieren van het plezier, toch wel een goeie reactie is.

En ook hier was dat te blijken, vanaf de subtiele start van de set tot einde konden vele zittenden amper stilzitten en moesten de rechtstaande mensen zich in bedwang houden om niet te veel te bewegen. Het hyper-dynamische trio stevent rechtuit af op ritme en melodie en laat harmonie uit het samenhorend geheel, volgends de bouwstenen van de Indische muziek, met Lander Ghyselink, die altijd maar meer en meer buiten de lijntjes kleurt, en de hele ervaring des te onvoorspelbaarder maakt. Ook al is het de tweede keer van de avond dat hij speelt, blijft iedereen verbaasd van het wellicht eindeloze talent van deze jonge muzikant.

Daarnaast hebben we ook Marco Bardoscia, die de muziek alsmaar blijft voorstuwen, waarop Nathan weer tekeer gaat met zijn saxofonen en dwarsfluit, die in zijn handen wel kwarttonen kunnen maken. De konnakol, of Indische ritmische zang, is alsnog in ieders spel te horen. Toch hadden ze alles te danken aan hun “bakske”, het belangrijkste bandlid volgens het trio. Het kleine versterkertje dat gedurende het hele concert het typische Indisch meditatieve geluid maakte in allerlei toonaarden. Het publiek klapte dan ook vol lof voor het “bakske.”

Na een anderhalf jaar niet gespeeld te hebben was Ragini Trio toch wellicht een van de hoogtepunten van de avond, en met een tweede album mag u in januari nog veel meer verwachten. Hopelijk is er dan wel voldoende plaats om iedereen zich al dansend te laten uitleven.

Nathan Daems – saxen, fluit
Marco Bardoscia – contrabas
Lander Ghyselink – drums
“bakske” – Indische drone

Tekst Pim Tournaye
Foto Tim Theo Deceuninck

Deel dit nieuwsbericht