Ga naar de hoofdcontent
Logo Concertgebouw Brugge
Logo Concertgebouw Brugge

Vergroeien tot één lichaam op maat van de muziek

Vergroeien tot één lichaam op maat van de muziek

In Näss (People) volgen we zeven dansers die stuk voor stuk zoeken naar hun eigenheid binnen een gemeenschap 

In de voorstelling Näss (People) laat choreograaf Fouad Boussouf traditionele dans en muziek uit Marokko versmelten met urban dance. Hij ontleedt de wortels van de hiphop die sterk verankerd is binnen de Noord-Afrikaanse traditie. Met deze tradities, ritmes en bewegingen laat hij de dansers uiteindelijk vergroeien tot één lichaam. 

Een pikzwarte scène waar zweverige stemmen weerklinken, met dat scènebeeld opent Näss (People). De dansers kleden zich aan, terwijl obsessieve percussies langzamerhand bezit over hen nemen. Wat volgt zijn fantastische dansscènes die beetje bij beetje een stem geven aan de diversiteit binnen de groep. Zo vormen de dansers een troep die langzaam weer uit elkaar wordt gedreven, slaan ze hun armen wijd en hoekig uit en zwieren ze hun benen naar achteren. Dit alles om tot slot over te gaan tot een moment van verstilling, ze trekken hun T-shirt over hun hoofd, en transformeren tot een gezichtsloze groep, of een groep anonieme lichamen. 

In Näss (People) biedt Fouad Boussouf je een spektakel waar je je hart aan kan ophalen. Gedurende de volledige voorstelling voegt Boussouf voortdurend nieuw bewegingsmateriaal toe. Hij laat het publiek meedrijven door de energie die vrijkomt op scène, en dit zonder dat ze hun hoofd hoeven te breken over wat de choreograaf wil zeggen. Zo zet hij een universele voorstelling neer waar iedereen zich in kan terugvinden. Als vanzelf halen we ons beelden van nachtelijke feesten in Marokko voor de geest, en later dan weer beelden van dansers in een grootstad. Maar het allerbelangrijkste, naarmate het einde van de voorstelling nadert, ervaar je hoe noodzakelijk dans is voor mensen die verbinding zoeken.

Näss, gezien door Lieselot Everaert (Soundcast+) tijdens December Dance op 12 december 2019

 

 

Deel dit nieuwsbericht