Ga naar de hoofdcontent

Seizoenscomponist Wim Henderickx

Het palmares van Wim Henderickx is eindeloos, en zijn toekomstplannen zijn minstens even veelbelovend. De immer sympathieke componist put inspiratie uit oosterse en Afrikaanse culturen. Muziek ziet hij als een spirituele beleving. Maar ook György Ligeti’s subtiel verschuivende klankwolken, het talent voor ritmiek van zowel Igor Stravinsky als Béla Bartók en Olivier Messiaens extreem gedifferentieerde kleurenpalet en zin voor meditatie bleven plakken aan zijn toontaal. Orkestreren doet hij virtuoos en met een opvallend gevoel voor timbre. Als voormalig slagwerker voorziet hij zijn muziek niet toevallig van een uitgebreid percussie-arsenaal met vaak ongewone instrumenten. Verder engageert hij zich in talloze sociale en educatieve projecten.

Wim Henderickx over 20-21

'Ik kijk enorm uit naar het concert met Vox Luminis van 15 mei 2021, waarbij een van de meesterwerken van de polyfonie, Spem in alium van Thomas Tallis, door dit fantastische ensemble wordt uitgevoerd in het Concertgebouw Brugge. Het is een van de grote, magistrale en 40-stemmige werken voor acht koren uit de 16e eeuw. Het ruimtegevoel - de spatialisatie - levert een alomvattende, extatische en hemelse klank op. Ik ben bijzonder trots dat ik, als seizoenscomponist, naast dit sublieme werk een eigen compositie mag presenteren. Take Out Tallis wordt een luisterparcours waarbij mensen uit de Brugse gemeenschap worden uitgenodigd om deel te nemen.’

Meer weten over seizoen 20-21?

Grasduin door ons nieuwe programma op concertgebouw.be/ontdekken

Compositie voor The Angel Series

Wist je dat Wim Henderickx in 2017 een werk componeerde voor The Angel Series? In het kader van BEAT IT! liet Wim Henderickx zich inspireren door het contrast tussen de ruwheid van het beton en de verfijndheid van van Tuymans’ fresco. Henderickx’ nieuwe creatie vormt het beginpunt van een nieuwe cyclus waarin de componist vertrekt van plaatsen met een bijzondere lading.