Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts icon
COVID-19. De ticketverkoop van ons nieuwe seizoen stellen we voorlopig uit. We kijken uit naar een veilige heropstart. meer info
menu
menu

Angel (2012)

Luc Tuymans

Angel (2012) (schilderkunst)
Zijgang even balkon 2

Met de muurschildering Angel van Luc Tuymans kwam er in 2012 een nieuw werk in de vaste kunstcollectie. Angel werd aangebracht in een zijgang op het tweede balkon. Bekijk de making of.

Toen Tuymans dit prachtige fresco afwerkte, werd de ruimte waarin het zich bevindt omgedoopt tot de Angel Room. Geïnspireerd door Morton Feldmans Rothko Chapel bouwt het Concertgebouw sindsdien aan een reeks composities speciaal geschreven voor deze stemmige Angel Room: The Angel Series. Elk jaar krijgt een andere hedendaagse componist de opdracht om een nieuw muziekstuk te schrijven in die reeks. Je kan de muziekstukken ook ter plekke beluisteren, met zicht op het fresco!

The Angel Series #1 / Toshio Hosokawa (Japan) (2014)    

Toshio Hosokawa beet tijdens zijn Domein in oktober 2014 de spits af. Met Drei Engel-Lieder voor sopraan en harp refereert hij rechtstreeks aan de elementen op het schilderij van Luc Tuymans.

The Angels Series #2 / Vykintas Baltakas (Litouwen) (2015)

In het kader van SURROUND! componeerde Vykintas Baltakas met de Angel Room in zijn achterhoofd Music of falling sounds. De viool staat centraal als een klankbron die door middel van live-electronics het vertrekpunt is van veel mogelijkheden. 

The Angel Series #3 / Annelies Van Parys (België), 2016

In seizoen 2016 - 2017 liet Belgische trots Annelies Van Parys zich inspireren door Luc Tuymans’ Angel voor een nieuw werk voor sopraan en saxofoon op tekst van Gaea Schoeters

The Angel Series #4 / Wim Henderickx (België) (2017)      

 In het kader van BEAT IT! liet Wim Henderickx zich inspireren door het contrast tussen de ruwheid van het beton en de verfijndheid van van Tuymans’ fresco. Henderickx’ nieuwe creatie vormt het beginpunt van een nieuwe cyclus waarin de componist vertrekt van plaatsen met een bijzondere lading.      

The Angel Series #5 / Bernhard Lang (2019)

 Het werkVox angeli knipoogt naar het verleden. In de Angel Room speelt een elektrische gitaar als hedendaagse luit. Van daar waaiert het werk uit naar alle ruimtes van het gebouw. Net als in de oudste muziek is de (engelen)stem het begin van alles. Voor Bernhard Lang, die een verleden heeft als jazz- en rockmuzikant, is ze de kern van een uitdeinend muzikaal weefsel, waarin verleden en heden in elkaar overvloeien. Maar geen engelen zonder demonen: naast snippers Palestrina komen ook audiosamples uit pornofilms om de hoek kijken.

The Angel Series #6 / Daan Janssens (2020)

Op vraag van het Concertgebouw schrijft seizoenscomponist Daan Janssens een nieuw werk voor (elektrische) gitaar (Nico Couck) & live electronics (Champdaction). Het werk wordt uitgevoerd tijdens de Lecture performance op 5 mei 2020.

 

 

 

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

  •  *