menu
menu

Angel (2012)

Luc Tuymans

Angel (2012) (schilderkunst)
Zijgang even balkon 2

Met de muurschildering Angel van Luc Tuymans kwam er in 2012 een nieuw werk in de vaste kunstcollectie. Angel werd aangebracht in een zijgang op het tweede balkon. Bekijk de making of.

Toen Tuymans dit prachtige fresco afwerkte, werd de ruimte waarin het zich bevindt omgedoopt tot de Angel Room. Geïnspireerd door Morton Feldmans Rothko Chapel bouwt het Concertgebouw sindsdien aan een reeks composities speciaal geschreven voor deze stemmige Angel Room: The Angel Series. Elk jaar krijgt een andere hedendaagse componist de opdracht om een nieuw muziekstuk te schrijven in die reeks. Je kan de muziekstukken ook ter plekke beluisteren, met zicht op het fresco!

The Angel Series #1 / Toshio Hosokawa (Japan), 2014    

Toshio Hosokawa beet tijdens zijn Domein in oktober 2014 de spits af. Met Drei Engel-Lieder voor sopraan en harp refereert hij rechtstreeks aan de elementen op het schilderij van Luc Tuymans.

The Angels Series #2 / Vykintas Baltakas (Litouwen), 2015

In het kader van SURROUND! componeerde Vykintas Baltakas met de Angel Room in zijn achterhoofd Music of falling sounds. De viool staat centraal als een klankbron die door middel van live-electronics het vertrekpunt is van veel mogelijkheden. 

The Angel Series #3 / Annelies Van Parys (België), 2016

In seizoen 2016 - 2017 liet Belgische trots Annelies Van Parys zich inspireren door Luc Tuymans’ Angel voor een nieuw werk voor sopraan en saxofoon op tekst van Gaea Schoeters

The Angel Series #4 / Wim Henderickx (België), 2017      

 In het kader van BEAT IT! liet Wim Henderickx zich inspireren door het contrast tussen de ruwheid van het beton en de verfijndheid van van Tuymans’ fresco. Henderickx’ nieuwe creatie vormt het beginpunt van een nieuwe cyclus waarin de componist vertrekt van plaatsen met een bijzondere lading.      

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

  •  *