Ga naar de hoofdcontent
Verkoop 2024/25 is gestart. Bestel een keuzeabo en krijg al korting vanaf 3 voorstellingen.
Logo Concertgebouw Brugge
Logo Concertgebouw Brugge

Marionet van de anatomie

Marionet van de anatomie

Fotograaf Tim Theo Deceuninck volgde voor ons de dansworkshop van Joseph Kudra (Eastman, Opera Ballet Vlaanderen) als een vlieg op de muur

Eerder zag Tim Theo ‘Satyagraha’, Cherkaoui’s herwerking van de beroemde opera van Philip Glass, vanop het vijfde balkon, een onoverbrugbare afstand. Nu bevindt hij zich middenin de bewegingen.

In deze workshop wordt het geheel van de voorstelling gedeconstrueerd in kleine opeenvolgende fases. De spanning valt van het lichaam in een organische opeenvolging van beweging. Niet vallen, niet opstaan, maar een gecontroleerde overgang tussen de twee. De ene beweging leidt de volgende in, schroeft zich cirkelend in de grond, waarna de aarde onder de voeten wegglijdt. Het lichaam vertraagt en beweegt zich door een dichte vloeistof, het zwemt in het luchtledige.

Het is zoeken hoe het lichaam uit zijn eigen vaste pas losbreekt om zichzelf te gidsen, alsof de aura van het lichaam reeds enkele stappen voorop loopt en de ledematen met zich meesleurt in zijn beweging. Tijd vervaagt, ruimte vervaagt, organische energie is hetgeen wat overblijft. De danstaal van Cherkaoui is een gebalanceerd evenwicht tussen extreme lichaamscontrole en een meditatieve continue beweging. Eens de autonomie van de anatomie de controle van de geest overneemt, vindt ieder zijn eigen intensiteit in de beweging.

Al is het maar dat we één ding onthouden, zegt Kudra. Dat we onthouden, de lichamelijke herinnering.

Meerdere foto's van deze workshop zijn te zien op de Facebookpagina van Soundcast

Deel dit nieuwsbericht