Ga naar de hoofdcontent
Logo Concertgebouw Brugge
Logo Concertgebouw Brugge

Licht en Lichaam

Licht en Lichaam

De gebeeldhouwde vormen van Russell Maliphant

Wanneer het zaallicht dooft, vullen vijf identieke lichtkegels de duisternis van het lege toneel. De spotlight staat op niets gericht en laat enkel een ledig vierkant op de grond achter. In het ritme van een Processie van Echternach – na drie stappen voorwaarts volgen twee stappen achterwaarts – verschijnen contouren van gezichten, daarna lichaamsdelen die met elke stap gestaag evolueren in een sculpturaal corpus.

De bewegingen lijken geïnspireerd op houdingen uit de klassieke beeldhouwkunst, maar worden ontaard door de focus van het licht. Het contraposto verliest zijn evenwicht en de figuren lijken zich elk moment tussen evenwicht en val te bevinden.

Conceal / Reveal  vormt een onderzoek naar de fysische relatie tussen licht  – als elektromagnetische straling – en lichaam – als vlees en hoofd. De voorstelling viert in drie hoofdstukken de twintigjarige samenwerking tussen choreograaf Russell Maliphant en lichtontwerper Michael Hulls. Door deze nauwe verwantschap ontstond een specifieke bewegingstaal die niet plaatsvindt binnen de ruimte van de black box, maar in de kooi van het licht zelf.

In het tweede deel van de voorstelling, ‘both, @and’ wordt een cruciaal aspect van het licht centraal gesteld: de schaduw. Op een gaas dat tussen danser en publiek is opgesteld, valt de schim van de beweging, groter dan de beweging zelf. Door het felle tegenlicht wordt het publiek verblind. Het zicht wordt beïnvloed door de visuele herinnering waarbij het licht zijn indruk op het netvlies langer achterlaat dan zijn materiële oorsprong.

Het slot van de voorstelling, ‘Piece No.43’, brengt een triplet met twee mannelijke dansers en de voormalige ballerina Dana Fouras. Met elementen uit het klassieke ballet, krijgskunst, capoeira en chi kung wordt de aandacht gevestigd op het bewegende lichaam zelf. Bij momenten lijkt de danseres onmogelijk uit zichzelf tot beweging te komen en wordt deze gestuurd door de wentelling en energie van de dans zelf. Op het hoogtepunt van enkele gewaagde lifts bevriest het lichaam in zijn pose om van zijn dragers (sokkels) in de zwaartekracht weg te vallen en meteen door een nieuwe bewegingsgolf te worden opgepikt.

Met Conceal / Reveal brengt Russell Maliphant een driedelige voorstelling waarbij ieder afzonderlijk moment versteend kan worden in een pezig tableau vivant, secuur benadrukt door het uitgepuurde lichtplan.

Door Tim Theo Deceuninck
Soundcaster Concertgebouw Brugge

Deel dit nieuwsbericht