Ga naar de hoofdcontent
Logo Concertgebouw Brugge
Logo Concertgebouw Brugge

5. Koop alleen het hoogstnodige

Pexels

Een nieuwe boekentas, nieuw speelgoed of nieuwe kledij, we vinden het allemaal leuk als we het krijgen. Maar hoeven we telkens iets nieuws te kopen? Wat dacht je van een ruilfeest om leuke spullen met je vrienden te ruilen? Of zelf een verjaardagscadeau knutselen? Of misschien ga je liever op ontdekkingstocht op de zolder van oma en opa?

Probeer jij ook een van de ideetjes uit?

Superheldgroet

Puck Planet

RUILEN MET JE VRIENDEN

Pexels

Ruilen is een milieuvriendelijke manier om gratis ‘nieuwe’ spullen te krijgen. Enkele dvd’s, games of speelgoed op overschot die je graag wilt ruilen met je vrienden? Organiseer een superleuke ruilnamiddag en wees maar zeker dat je enkele toffe spulletjes in de plaats zal krijgen. Top idee toch?

Hoe organiseer je een ruilnamiddag?

  1. Kies met je vrienden wat je zal ruilen: games, kledij, dvd’s, speelgoed, boeken, strips,…
  2. Leg de ruilnamiddag vast.
  3. Iedereen neemt enkele spulletjes mee die mogen geruild worden.
  4. Leg alle spullen op tafel.
  5. Elk om de beurt mag iemand iets nemen dat op de tafel ligt. Vervolgens ruil je dit voorwerp met iets van jezelf. 

MAAK ZELF EEN LEUK VERJAARDAGSCADEAU

Laat je creativiteit volledig los en maak zelf een leuk verjaardagscadeau voor iemand die je graag ziet. Hieronder vinden jullie enkele foto’s als ideetje.                              

pexels

 

CREATIEF OP ZOEK NAAR LEUKE SPULLETJES

Pixabay

Op zolder bij oma en opa

Wie heeft de grootste verzameling aan oude spullen?  Oma en opa toch?  Ga daarom eens rondneuzen op de zolder van je grootouders en laat je verrassen door al het moois dat je zal vinden. Enkele foto’s van toen je grootouders nog jong waren, leuke spelletjes van vroeger of stripboeken die je papa las toen hij nog een kind was,…  Wees maar zeker dat je leuke spulletjes zal vinden. Maar vraag aan je grootouders als je mag meenemen wat je gevonden hebt.

Koop tweedehands

Verschillende spullen krijgen een tweede leven in een tweedehandswinkel. Soms krijgen de dingen zelf de chiquere naam ‘vintage’. Kledij, speelgoed, sportspullen,.. wat zou jij graag tweedehands kopen?

Naar de rommelmarkt

Sommige wijken of steden organiseren af en toe een rommelmarkt. Op die dag kan je al het gerief, dat je niet meer nodig hebt, verkopen aan een lage prijs. Of je wandelt zelf eens rond om te kijken of je leuke dingen vindt.

Pexels

Naar de bib

Boeken, dvd’s of spelletjes hoef je niet altijd nieuw te kopen. In de bib in je buurt kun je deze vaak voor een tijdje lenen.

WIST JE DAT?

  • Een kledingstuk dat slechts één jaar oud is, al verkocht kan worden in een tweedehandswinkel?
  • De meeste mensen 80 % van hun tijd slechts 20% dragen van wat in hun kleerkast hangt?
  • Door een tweedehandslaptop te kopen je al ongeveer 60 kg aan afval bespaart?
  • Honderdvijftig jaar geleden maakte meer dan de helft van de vrouwen hun eigen kledij met de naaimachine. Pas veel later kwamen de kledingzaken en werd er meer kledij in winkels gekocht.

GESLAAGD?

Vergeet de sticker niet te kleven bij de vijfde uitdaging op de affiche.

Tot volgende maand! Vanaf 1 maart ga je de volgende uitdaging aan en vind je op www.concertgebouw/geef-om-de-aarde opnieuw veel weetjes en ideetjes.

VOLG PUCK PLANET

Volg ‘Geef om de aarde’ op Facebook en Instagram.

Maak je ook je vrienden en vriendinnen warm voor onze uitdagingen? Haal een superleuke poster met stickervel in de bibliotheken in Brugge en randgemeenten, Male, Koolkerke, Dudzele, Lissewege, Knokke, Zeebrugge, Blankenberge, De Haan, Oostende, Jabbeke, Zedelgem, Oostkamp, Torhout, Beernem en Damme-Sijsele,... Op is op!