Ga naar de hoofdcontent
Logo Concertgebouw Brugge
Logo Concertgebouw Brugge

3. Gebruik minder de auto

Pixabay

Te voet naar de sportclub, met je skateboard of rolschaatsen naar vrienden gaan of met de fiets naar school. Allemaal milieuvriendelijke oplossingen om de auto minder te gebruiken. Auto’s verbruiken veel brandstof. Deze brandstof zorgt ervoor dat er CO2 uit de uitlaat komt. Dit zijn best giftige stoffen die in de lucht heel ongezond zijn. Proberen we in het vervolg ook de auto eens meer thuis te laten?

Superheldgroet Puck Planet

STEL JE EIGEN FIETSROUTE SAMEN

Pixabay

Tijdens deze coronaperiode is de ideale gezinsactiviteit toch wel fietsen. Ga daarom met je gezin op ontdekkingstocht in de buurt waar je woont en plan je eigen fietsroute. Wedden dat jij veel interessante plekjes ontdekt die voor je familie vrij onbekend waren?


 
 
 
 
Hoe maak je de fietsroute?

1. Print de plattegrond van je gemeente, eventueel met de omliggende buurt.
2. Trek een cirkel rond de gebouwen of plaatsen waar je zeker wilt voorbij fietsen. Denk maar aan je sportclub, een school, een monument, een gebedsruimte, een park of het bos.
3. Voeg de plaatsen samen door straten met elkaar te verbinden.
4. Zoek vooral de minst drukke straten. Een ruimte waar veel groen is, is ook fijner om door te fietsen.
5. Je bent helemaal vertrekkensklaar.

PIMP JE FIETS

Fietsen wordt nog leuker met je eigen gepimpte fiets. Hieronder enkele ideetjes:

DUURZAME ALTERNATIEVEN

Te voet of met de fiets zijn heel goeie alternatieven voor een korte autorit. Toch moeten wij af en toe eens langere afstanden afleggen. Wat zouden nog ander vervoersmiddelen kunnen zijn?

Carpoolen:

Ga jij met jouw vrienden naar de sportclub? Spreek dan af om samen met één auto te rijden. Dit heet carpoolen. Heel milieuvriendelijk en lekker plezant met al je vrienden samen in de auto.

Autodelen:

In steden beslissen steeds meer gezinnen om geen auto meer te kopen. Wanneer ze toch een auto nodig hebben, huren ze een deelauto (een wagen die ze delen met verschillende mensen in de buurt). Op deze manier hoeft niet iedereen een eigen auto te kopen.

Pixabay

Openbaar vervoer:

Openbaar vervoer is wellicht de populairste van de drie. Denk maar aan de bus, de trein, de tram of de metro. Stopt een van deze vervoersmiddelen bij jou in de buurt? Hou dit goed in het achterhoofd voor een van de volgende gezinsuitstappen!                                                          

WIST JE DAT?

Pixabay

- Je al lopend ongeveer 1 km kunt afleggen in ongeveer 10 minuten?
- In de periode 2005-2015 de CO2-uitstoot in Vlaanderen van transport steeg met 6 %?
- De meeste files ontstaan omdat het te druk is op onze wegen?
- Een vliegtuig het meest schadelijke vervoersmiddel is voor het milieu?
- De eerste fiets geen pedalen had? Met je benen moest je de fiets vooruit duwen.

GESLAAGD?

Vergeet de sticker niet te kleven bij de derde uitdaging op de affiche.

Tot volgende maand! Vanaf 1 januari ga je de volgende uitdaging aan en vind je op www.concertgebouw.be/nl/geef-om-de-aarde opnieuw veel weetjes en ideetjes.

VOLG PUCK PLANET

Volg ‘Geef om de aarde’ op Facebook en Instagram.

Bekijk uitdaging 1 en 2

Maak je ook je vrienden en vriendinnen warm voor onze uitdagingen? Naast de bibliotheken in Brugge en randgemeenten kun je de gratis affiche met stickervel nu ook ophalen in de bibliotheken van Male, Koolkerke, Dudzele, Lissewege, Knokke, Zeebrugge, Blankenberge, De Haan, Oostende, Jabbeke, Zedelgem, Oostkamp, Torhout, Beernem en Damme-Sijsele,... Op is op!

BRONNEN

-          Glenn Murphy, Groene stapjes, 38-42.