Ga naar de hoofdcontent
Logo Concertgebouw Brugge
Logo Concertgebouw Brugge

FLY OR DIE Revelatie Jaimie Branch grijpt bij de ballen

FLY OR DIE  Revelatie Jaimie Branch grijpt bij de ballen

Wanneer de presentator Jaimie Branch aankondigt als een hypercoole dame, moet de jazztrompetiste even lachen in de coulissen. Maar zo ziet de nieuwkomer in de scene er wel uit in haar Adidas-jogging. Een rode cowboysjaal en een zwart petje maken die look helemaal af. Wanneer ze opkomt, geeuwt ze eens: ‘How you guys doin’?’ Haar muziek is op een andere manier cool: niet relax, maar buitenzinnig en ontembaar. En bovenal steengoed: ze wordt beschouwd als de absolute ontdekking van Winterjazz Fest in New York dit jaar. Op Jazz Brugge komt ze haar album Fly or Die voorstellen, uniek voor België.

Voor de doorsnee Jazz Brugge-bezoeker is het misschien al wat aan de late kant, maar Branch schudt iedereen wakker en grijpt ons meteen bij de ballen. Daarvoor is ze in goed gezelschap met Chad Taylor aan de drums, Jason Ajemian op de contrabas en Lester St. Louis op de cello. Geen figuren in de marge, maar evenzeer hoofdrolspelers. Memorabel is het moment waarop de twee strijkers middenin het concert om elkaar heen kronkelen en zo een duel lijken te beslechten.

Eigenwijs stippelen Branch en haar entourage een eigen parcours uit, leggen ze al rijdende de sporen uit voor hun eigen voortrazende trein. Fly or Die. Hun snedige en non-conformistische spel is om de vingers bij af te likken. Moeten we echt op onze stoelen blijven zitten? Uit het publiek weerklinkt gefluit en gejoel: “YEAH!” Jaimie Branch doet de kamermuziekzaal branden. Wat een klasse dame!

Geschreven door Sam Ecker (KAAP) op zaterdag 17 november 2018 tijdens Jazz Brugge – dag 2

 

Deel dit nieuwsbericht