Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts icon
COVID-19. De ticketverkoop van ons nieuwe seizoen stellen we voorlopig uit. We kijken uit naar een veilige heropstart. meer info
menu
menu

Ecosysteem Concertgebouw

© sightways

Bij de start van een seizoen dat de schatten van onze blauwe planeet centraal stelt, mogen we ons Concertgebouw best eens door een groene bril bekijken. Een cultuurhuis waar bezoekers, artiesten, partners en medewerkers binnen- en buitenvliegen kunnen we immers gerust een soort ‘ecosysteem’ noemen, of – volgens Wikipedia – ‘een verzameling van levensgemeenschappen die een geheel vormen dat voortdurend in beweging is’. Trek je stevige schoenen aan en ga op een verkenningstocht doorheen Ecosysteem Concertgebouw!

 

 

 

Levensgemeenschap en populaties

‘Alle organismen binnen een ecosysteem vormen samen een levensgemeenschap. Alle organismen van dezelfde soort binnen een gegeven levensgemeenschap vormen samen een populatie.’

Je hoeft geen arendsblik te bezitten om te zien dat de levensgemeenschap van ons ecosysteem bijzonder kleurrijk is, en het aantal populaties divers. Alleen al binnen de populatie van de Concertgebouwmedewerkers bemerken we specimens van allerlei pluimage: van een geïnspireerde programmator of noeste vrijwilliger over een kersverse eventmanager tot een doorgewinterde hoofdredacteur die haar tiende seizoensbrochure aflevert. Net dankzij hun verscheidenheid vormen onze medewerkers een stevige keten met één gezamenlijk doel: het publiek telkens weer begeesteren met een voorstelling van topniveau, door artiesten van om de hoek of uit de verste windstreken. En zoals de populatie achter de schermen een bonte bende is, zo blinken ook onze bezoekers uit in diversiteit. Zijn ze dansfan of muziekvriend, houden ze van fotografie of een goed glas, of bevinden ze zich in een doorsnede van meerdere verzamelingen: elke populatie is even welkom in ons bruisende ecosysteem.

 

Biotoop en habitats

‘Een biotoop is een gebied waarin een bepaalde levensgemeenschap kan gedijen. Binnen een biotoop kunnen habitats worden onderscheiden.’ 

Elke Concertgebouw-populatie zoekt uiteraard haar favoriete plekje op in onze terracotta biotoop. Families vertoeven graag in onze Inkomhal, op het kruispunt van de habitats Concertgebouwcafé en Atelier. Liefhebbers van (klank)kunst en architectuur floreren dan weer in de Circuit-habitat. En welke populatie kan weerstaan aan de roep van onze Concert- of Kamermuziekzaal? De indrukwekkende stoet artiesten die – even of voor langere tijd – onze biotoop bevolken, hebben zo hun eigen nestelplaatsen. Onze huisartiesten strijken graag neer in onze repetitieruimtes voor de creatie van nieuw werk. De vermaarde akoestiek van onze zalen lokt dan weer muziekensembles met opnameplannen. Jonge talenten bieden we de nodige begeleiding zodat ze hun vleugels kunnen uitslaan in dat gigantische maar verrukkelijke ecosysteem van de cultuur.

Geen gesloten cocon

‘Ecosystemen kenmerken zich door netwerken van relaties tussen organismen en met andere ecosystemen.’

Ecosystemen zijn geen gesloten cocons, wel integendeel. Als open huis is ook het ecosysteem Concertgebouw tuk op kruisbestuivingen met partners van nabijgelegen systemen of meer exotische biotopen. Zo is onze microkosmos ingebed in onze broedplaats Brugge en is Brugge dan weer een stukje van het ecosysteem Vlaanderen. We mogen met het Concertgebouw dan wel een klein popje zijn in veel kolossale matroesjka’s, binnen ons systeem wenden we alle middelen en kansen aan om artiesten, medewerkers, publiek en partners voeding te geven, te laten groeien en schitteren. We krijgen, we geven, en we zorgen, voor elk organisme, elke populatie, elke habitat, en voor die wonderlijke wereld die ons omringt.

 

— Katrien Van Eeckhoutte, Algemeen directeur

Ons ecologisch beleid

Concertgebouw Brugge wil een voortrekker zijn in het maatschappelijk verantwoord ondernemen. We engageren ons daarom onder meer voor een ecologisch beleid waarin we onze medewerkers, ons publiek, onze klanten en partners met volle overtuiging meenemen.

 
 

Ontdek het nieuwe programma

Op onze website en in onze nieuwe seizoensbrochure gidsen we je graag door ons aanbod. Watertanden en uitkijken naar jouw favoriete voorstellingen: het lijkt ons de ideale vitaminekuur tijdens deze periode van stilstand. 

Download de brochure als pdf

 

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

  •  *