Ga naar de hoofdcontent
Verkoop 2024/25 is gestart. Bestel een keuzeabo en krijg al korting vanaf 3 voorstellingen.
Logo Concertgebouw Brugge
Logo Concertgebouw Brugge

Cultuur versus natuur

Cultuur versus natuur

 ‘Split’ tast de dimensies af van ruimte en tijd

 Onderhevig aan een voortdurende halvering van tijd en ruimte tasten twee danseressen hun grenzen af. Deze twee– waarvan de ene naakt is en de andere een blauwe satijnen jurk draagt – bewegen binnen een steeds kleiner wordend rechthoekig speelvlak dat afgebakend wordt door stroken van witte tape. Niet alleen ruimtelijk is er sprake van afbakening, ook het dansende lichaam wordt begrensd.

 ‘Split’ is een dialoog tussen cultuur en natuur, belichaamd door Melanie Lane en Lilian Steiner. Terwijl Lane in haar beweging begrensd lijkt te worden door culturele conventies in de vorm van kledij, lijkt Steiner daar op haar beurt geen last van te ondervinden. In haar pure naakte menselijke gedaante heeft zij de vrijheid om ongeremd te bewegen. Door de aanwezigheid van zowel een in kledij gehuld als een naakt dansend lichaam wordt het verschil tussen de twee danseressen zichtbaar.

Lane beweegt eerder beheerst en gecontroleerd. Haar satijnen kleed volgt en functioneert op die manier als ideale danspartner. Van de rimpeling in het kleed tot de blinkende schakeringen die de beweging van Lane in de stof teweegbrengen. Het zorgt voor een extra dimensie. Ondanks het feit dat Steiner gedurende de voorstelling op frequente basis dezelfde bewegingen als Lane uitvoert, leggen deze bewegingen compleet andere nuances. Sommige delen van Steiners lichaam zijn in schaduw gehuld, andere belicht. De belichting stuurt de blik van de toeschouwer. Huidplooien tekenen zich af en het samentrekken van spieren wordt uitgelicht. Wanneer beide danseressen synchroon met de vingertoppen zichzelf op de borst tikken, wordt het geluid van het tikken bij Lane gedempt door het kleed terwijl de aanraking van de huid bij Steiner duidelijk hoorbaar is.

Naast de uiterlijke verschillen is er ook een thematisch verschil merkbaar. In haar beheerste bewegingstaal representeert Lane de beschaafde mens. Steiner daarentegen beweegt veeleer op een dierlijke wijze en vormt een representatie van de wilde natuur. Doordat de bewegingsruimte steeds krapper wordt, naderen de twee danseressen elkaar en wordt de confrontatie tussen cultuur en natuur duidelijker. ‘Split’ is een intiem duet tussen cultuur en natuur als twee aparte onderdelen van de mens.

 Gezien door Lori Tuerlinckx tijdens DD18 op dinsdag 11.12.18

Deel dit nieuwsbericht