Ga naar de hoofdcontent
Verkoop 2024/25 is gestart. Bestel een keuzeabo en krijg al korting vanaf 3 voorstellingen.
Logo Concertgebouw Brugge
Logo Concertgebouw Brugge

,,Can I tie you?''

,,Can I tie you?''

Hoe onze Soundcastreporter tijdens ‘Bunny’ zelf bondage kon ervaren

 Deze eenvoudige vraag - slechts 4 woorden, uitgesproken op een zachte toon, zonder enige aarzeling - beslaat een heel fundamenteel en complex probleem. Het vraagt: Vertrouw je mij? Het vraagt: Kan ik je alle controle ontnemen? Het vraagt: Kan jij loslaten?

 “Yes” was toen mijn impulsief antwoord. Een antwoord waar nieuwsgierigheid aan de basis lag, waar alle voorgaande existentiële vragen  nog lang geen voet aan de grond hadden.

,,Close your eyes”, ,,breath in, breath out”, ,,you are doing great” waren de woorden die me toegefluisterd werden terwijl de situatie langzaam tot me doordrong. Het publiek is muisstil, ik voel hoe hun priemende blikken me opnemen. Nu en dan ontsnapt er een lach - ook bij mij vindt een glimlach nu en dan de weg naar m’n gezicht. Hoe ga je om met zo een situatie?

Ondertussen blijven de handen heen en weer flitsen, touwen achterlatend op hun pad. In een mum van tijd zijn mijn armen en rechterbeen tijdelijk van hun functies ontzegd. Daar sta ik dan - gebonden, om-bonden, in het midden van de scène. Omringd door een ventilator, knuffeldieren en een stofzuiger die hetzelfde lot ondergingen. Daar sta ik dan.

 Maar ook het staan blijkt van korte duur te zijn. Alvorens ik het goed en wel besef bengel ik in de lucht, gedragen door een alomvattend spinnenweb van touwen. Angst grijpt me niet naar de keel, paniek blijft uit. Tijd krijgt een heel andere invulling. Ik berust. Ik laat los.

Met de woorden ,,do you want a hug” eindigt de voorstelling. Voor ik het goed en wel besef, sta ik weer met beide benen op de grond - mijn controle over lijf en leden is terug. Tijdens het omhelzen keert ook de realiteit langzaam tot me terug.

 Het is pas nu, een uur later op de trein, dat ik besef wat voor tour de force de performers van Bunny hebben uitgehaald. Op meticuleuze manier - via een enorm goed doordachte choreografie, nemen ze je mee op een twee uur durende reis waarvan geen moment overbodig blijkt. Ze winnen het vertrouwen van het publiek, verleggen stelselmatig de grenzen van het aanvaardbare. De bedwelmen ervaring die Bunny bewerkstelligt is uniek.

Gezien door Soundcastreporter Bastiaan Degryse op 8 december tijdens DD18

Foto: Bastiaan in gesprek met Luke George - Fotograaf: Isaac Ponseele

Deel dit nieuwsbericht