Ga naar de hoofdcontent
Ontdek seizoen 2024/25 vanaf 25 april op onze website.
Logo Concertgebouw Brugge
Logo Concertgebouw Brugge

7 redenen waarom u Domein Emio Greco niet mag missen

7 redenen waarom u Domein Emio Greco niet mag missen
 

Tijdens het Domein Emio Greco (11 — 13.02) laten we u kennismaken met de bijzondere danstaal van de Italiaanse choreograaf Emio Greco en zijn artistieke metgezel Pieter C. Scholten. Sinds 2014 zijn beiden artistiek directeur van het Franse Ballet National de Marseille (BNM). In hun werk EXTREMALISMworden de traditionele grenzen tussen ballet en  hedendaagse dans opgeheven en staat het lichaam centraal als toonbeeld van intuïtie en opstand.

1. EXTREMALISM bezegelt de twintigjarige samenwerking tussen choreografen Emio Greco en Pieter Scholten. Het is bovendien het resultaat van de allereerste coöperatie tussen ICKAmsterdam en Ballet National de Marseille.

2. Emio Greco weet zich altijd te omringen met de allerbesten. Voor EXTREMALISM werkte hij samen met visueel kunstenaar en designer Henk Stallinga, wiens werk eerder te zien was in het Museum of Modern Art (MoMa) in New York.

3. De IJslandse componist Valgeir Sigurðsson tekende voor de muziek. Hij verwierf naam en faam door zijn samenwerkingen met onder andere Björk en Lars von Trier voor de film Dancer in the dark.

4. Het oeuvre van Emio Greco is diepgeworteld in het klassiek ballet. Toch betekent elke voorstelling een nieuwe poging om door de grenzen van het klassieke ballet- jargon heen te breken.

5. Greco’s voorstellingen laten zich kenmerken door een vereniging van extremen en minimalisme. De dansers worden steeds tot het  uiterste gedreven. Voor het decor  en de kostuums daarentegen geldt  de regel less is more.

6. EXTREMALISM en Greco’s voorstellingen tout court, vertellen ons iets over de wereld waarin we  leven. De choreografen willen geen rust maar opstand tonen. Zo luidt ook de ondertitel van EXTREMALISM: Het lichaam in opstand.

7. Omdat naast dans ook muiek en beeldende kunst een grote rol spelen in het oeuvre van Emio Greco, kan je er vanop aan dat elke voorstel-ling een visueel spektakel is. Zoals in EXTREMALISM, waarin 30 dansers zich tegenover een grote lichtsculptuur moeten verhouden.

Tim Taveirne,
Jongerenreporter Soundcast

Deel dit nieuwsbericht