Ga naar de hoofdcontent
Ontdek seizoen 2024/25 vanaf 25 april op onze website.
Logo Concertgebouw Brugge
Logo Concertgebouw Brugge

7 redenen waarom u Beat It! niet mag missen

7 redenen waarom u Beat It! niet mag missen

Tijdens Beat it! leggen percussie en beats zes dagen lang de link tussen oude en nieuwe muziek. Mocht u nog twijfelen, dan geven wij alvast enkele redenen om dit zesdaagse percussiefestival niet links te laten liggen.

01.

Zes dagen lang krijgt u iconische werken van Stockhausen en Dufourt voorgeschoteld. Maar het Concertgebouw schreef ook twee compositieopdrachten uit. Zo combineren Serge Verstockt en Wim Henderickx elektronica, drum’n-bass en percussie in enkele gloednieuwe werken die u meteen bij de keel grijpen. 

02.

Ook de jonge garde is goed vertegenwoordigd! Zo laten de Oostenrijkse toppercussionist Martin Grubinger en de Belgische drumavonturier Lander Gyselinck een nieuwe wind waaien doorheen het Concertgebouw. Studenten aan de School of Arts KASK brengen Hugues Dufourts symfonie voor zes slagwerkers weer tot leven. Deze parel voor maar liefst 150 percussie-instrumenten is een indrukwekkend amalgaam van klanken en instrumenten. 

03.

We kijken alvast uit naar Flamer, de eerste gezamenlijke voorstelling van broer en zus Lander en Femke Gyselinck. Voor deze voorstelling ruilt Lander zijn drumstel voor de dansschoenen van Femke. Hij danst, zij maakt muziek!

04.

Bach, acht stokken en twee marimba’s. Twijfelt u over de combinatie? Koen Plaetinck en Miyoune Kim kleuren buiten de lijnen en vegen uw twijfel van tafel. Samen spelen ze de Goldbergvariaties van Bach op marimba. Flitsende virtuositeit, verstilde momenten en technische hoogstandjes gegarandeerd.

05.

Ook Mohammad Reza Mortazavi kleurt buiten de lijnen. Met traditionele Iraanse percussie-instrumenten creëert hij eigenzinnige en verbazingwekkende ritmes. Deze innovatieve Iraanse grootmeester slaat u met verstomming!

06.

Maar we kijken ook nog verder over de Europese grenzen heen, naar de 85-jarige Japanse Keiko Abe bijvoorbeeld. Dé referentie inzake marimba speelt samen met haar dierbaarste oud-studenten. De dansvoorstelling Medium & Losari voert u mee naar onbekende gebieden in en rond Java. U wordt getuige van een gracieuze maskerdans onder begeleiding van Javaanse slaginstrumenten. 

 

 

— Lieselot Everaert, jongerenreporter Soundcast

BEAT IT! Percussiefestival zonder grenzen (zo 12 – zo 19 nov 2017)  

Deel dit nieuwsbericht