Ga naar de hoofdcontent
Logo Concertgebouw Brugge
Logo Concertgebouw Brugge

Wat betekent het om artieste te zijn?

Wat betekent het om artieste te zijn?

Deze lente brengt ons een indrukwekkende lichting creatieve vrouwen! Zeker in de periode rond vrijdag 8 maart, Internationale Vrouwendag, krijgen heel wat vrouwelijke componisten een plek in het programma. Maar ook later op het seizoen loopt het over van creaties door en over vrouwen. Mis zeker ons festival Motherhood niet, waarin moeders centraal staan.

Van jubel tot rouwkreet

Joelen is zo oud als de mensheid zelf. Van uitbundige jubel tot hartverscheurende rouwkreet, het joelen wordt vaak met vrouwen geassocieerd. In de Arabische cultuur staat deze klank bekend als de zaghareed. Els Mondelaers gaat aan de slag met 16 performers van de Brusselse YouYou Group, mede opgericht door geluidskunstenares Myriam Van Imschoot. Ze componeerde een stuk geïnspireerd door schapengemekker en kuddebewegingen.


zo 03 mrt 2024 - YouYou Group - Jubel

Muzikaal rolmodel

De Afro-Amerikaanse Florence Price was en blijft voor velen een rolmodel, hoewel ze lange tijd vergeten is geweest. Sinds haar werk is herontdekt in 2009, groeit de internationale appreciatie gestaag. Pianiste Djuwa Mroivili bracht haar werk eerder al mee van de Verenigde Staten naar de Lage Landen. London Philharmonic Orchestra speelt net na Internationale Vrouwendag haar Tweede vioolconcerto: een werk vol levenslust en onmiskenbaar vol Price.

vr 08 mrt 2024 - Florence Price: een Afro-Amerikaanse Orfeus - Luistercursus
zo 10 mrt 2024 - London Philharmonic Orche

Viering van het vrouwenstemrecht

Tania León is een CubaansAmerikaanse componiste, vooral bekend om haar kamer- en orkestrale muziek. Ze won in 2021 de prestigieuze Pulitzer Prize voor haar werk Stride, een compositie in opdracht van de New York Philharmonic in het kader van Project 19. Dit project vierde het 100-jarige bestaan van het negentiende amendement van de Grondwet van de Verenigde Staten, waarin vrouwen het stemrecht wordt toegekend. Negentien componistes schreven muziek voor de gelegenheid. León droeg haar werk op aan de 19e-eeuwse burgerrechtenactiviste Susan B. Anthony. In het Concertgebouw zal Raíces te horen zijn, een nieuwe creatie in opdracht van onder meer het Concertgebouw.

za 09 mrt 2024 - London Philharmonic Orchestra, Vlaams Radiokoor, Wayne McGregor& Ben Cullen Williams - Ravel, Szymanowski & Léon

In alle genres thuis

Annelies Van Parys legde al een indrukwekkend parcours af als componist. Van symfonieën tot muziektheater, haar composities staan er in alle mogelijke genres. Haar werk voor Muziektheater Transparant is eerder narratief, en biedt meteen een mooi tegengewicht voor de orkestrale kracht van haar creatie voor het European Union Youth Orchestra.

di 19 mrt 2024 - Muziektheater Transparant Notwehr
wo 08 mei 2024 - European Union Youth Orchestra - Beethoven, Van Parys & Ravel

‘De keuze voor twee vrouw[elijke personages] ligt bij mij. Ik wilde muziek schrijven voor twee artiesten met wie ik al goed samenwerkte: sopraan Johanna Zimmer en mezzosopraan Els Mondelaers. Weten voor wie je schrijft, helpt bij het componeren.’
Annelies Van Parys in De Tijd

Nieuwe vioolklanken

Voor Our solo deelt choreografe Claire Croizé het podium met Aisha Orazbayeva, Ictus-violiste en componiste, afkomstig uit Kazachstan. Ze speelt niet enkel viool, maar presenteert ook haar eigen muziek en gaat dansend in interactie met Croizé. Daarnaast is werk te horen van de Welshe Angharad Davies, eveneens violiste en componiste, en steevast op zoek naar de sonische grenzen van haar instrument in haar werk.

do 11 apr 2024 Our solo - ECCE / Claire Croizé & Aisha Orazbayeva
Powered by Dans in Brugge

Brandend vuur

Feu staat bol van de vrouwelijke energie. Samen met elf vrouwelijke dansers gaat Fouad Boussouf op zoek naar de fysieke ervaring van het samen vrouw zijn. Als individu en meteen ook lid van een collectief gaan de dansers op in een dans die telkens opnieuw uitput en opbouwt.

vr 26 apr 2024 - Feu - Compagnie Massala
Powered by Dans in Brugge

Deel dit nieuwsbericht