Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts icon
COVID-19. De ticketverkoop van ons nieuwe seizoen stellen we voorlopig uit. We kijken uit naar een veilige heropstart. meer info
menu
menu

Vlinderzoekplaat

Vlinderzoekplaat

Het educatief team van het Concertgebouw entertaint kinderen de hele zomer lang elke week met toffe zomeropdrachtjes die ons nieuwe seizoen rond biodiversiteit ook voor hen tastbaar maken. In de zomer kun je in de tuin of in de wijde natuur heel wat vlinders spotten. Hoog tijd om de namen van die mooie insecten te leren kennen met onze vlinderkaart. Mooi meegenomen (maar je moet wel snel zijn): nog tot 26 juli 2020 kan je meedoen aan de jaarlijkse Grote Vlindertelling van Natuurpunt. 

Leeftijd
7+

Nodige tijd
Precieze tijd valt hier niet op te kleven. Soms spot je een vlinder al na 5 minuten. Soms moet je wat meer geduld hebben. De hoeveelheid en de diversiteit van vlinders hangt van veel factoren af. Zie verder.

Alleen  of samen
Handig als de kinderen al de namen van de vlinders kunnen lezen. En best een leuke opdracht om als kind alleen te doen.

Dit heb ik nodig

  • De vlinderkaart print je en stop je best in een plastieken mapje zodat die je die meer kan gebruiken
  • Een vergrootglas is handig

 

Hoe vlindervriendelijk is je tuin?

  • Vlinders houden van bloemen die veel nectar produceren. Snel even opzoeken of in de winkel checken wat de beste vlinderplanten zijn om in je tuin uit te zetten. Trekken GEEN vlinders aan:  hortensia, hosta’s, geraniums, tulpen, rozen, klaprozen en passiebloemen.
  • Elke vlinder heeft zijn favoriete nectar. Hoe meer verschillende soorten nectarbloemen je hebt, hoe meer soorten vlinders.
  • Bloeiende klimop biedt veel nectar in de herfst.
  • Vlinders houden ook van wilde bloemperken, grillige struiken en borders. Ook een mix van hoge en lage planten werkt. Kort gemaaide, cleane grasmatten vinden ze maar niks.
  • Vlinders zijn tuk op een voedertafel met (rottend) fruit. Druk bezocht overdag bij goed weer. Let op: ook wespen zijn verlekkerd op rottend fruit.
  • Bij mooi weer vind je vlinders ook makkelijk op een houtstapel, een hoop takken of in boomholtes.
  • Ook een moestuin is een klein paradijs voor deze insecten, net als een kruidentuin met vooral tijm, salie en marjolein.

Wens je nog meer info? Surf even naar de vlindergids van Natuurpunt.

De Grote Vlindertelling

Tel nog tot 26 juli 2020 (snel wezen) de vlinders in je tuin! Om mee te doen is 1 keer 5 minuten tellen al voldoende. Maar het is voor het onderzoek van Natuurpunt nóg interessanter als je meerdere keren telt. De massale gegevens zijn van onschatbare waarde om de vlinders in ons land in kaart te brengen.  

Meer info 

Ook leuk om te doen

Kopieer tweemaal de vlinderkaart en je kunt een vlindermemory spelen. Zo leer je de vlinders nog makkelijker herkennen.

 

Foto: © Marc Veraghtert

Deel dit nieuwsbericht

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

  •  *