Ga naar de hoofdcontent
Verkoop 2024/25 is gestart. Bestel een keuzeabo en krijg al korting vanaf 3 voorstellingen.
Logo Concertgebouw Brugge
Logo Concertgebouw Brugge

Têtes-à-têtes: thematische lijnen

Een hele maand lang bannen we overrompelende orkesten of magistrale barokproducties en maken we plaats voor het kleine gebaar. Goethe sprak bij het strijkkwartet over een ‘gesprek op niveau tussen vier heren van stand’. Heren van stand hoeven het gelukkig al lang niet meer te zijn, maar de geest van zijn wet is nog steeds van toepassing: bij kamermuziek zit je mee aan tafel. Het persoonlijke contact met musici en medetoehoorders geeft de luisterervaring een extra dimensie. Vier thematische lijnen brengen orde aan in 14 veelkleurige concerten: Ton sur ton, Kwartetten, Songwriters en Pianoverhalen.

THEMA #1: Kwartetten

Strijkers staan centraal in dit tweeluik met de beroemde kwartetten Quatuor Danel en Jerusalem Quartet. Die laatsten brengen de legendarische pianiste Elisabeth Leonskaja mee. De verhalen achter de werken zijn nooit veraf. Heimwee en liefde, gemis en rouw zijn de leidende motieven
in de werken van Shostakovich en Dvořák, van Mendelssohn en Weinberg.

do 16 feb 2023
Jerusalem Quartet & Elisabeth Leonskaja
Dvořák, Shostakovich & Webern
info & tickets

vr 24 feb 2023
Quatuor Danel
Mendelssohn, Weinberg & Defoort
info & tickets

THEMA #2: Ton sur ton

C-majeur? Fis-klein? Kinderspel vergeleken met de harmonische avonturen die je in deze reeks van vier concerten te wachten staan. Onze standaardstemming – denk de twaalf witte en zwarte toetsen op de piano van van do tot do – is immers slechts een van vele opties. Benieuwd naar hoe ze doorheen de eeuwen muziek organiseerden in Armenië, Irak, Japan, Bahrein, Litouwen, Turkije, Cyprus en … Vlaanderen? Hier vinden nieuwsgierigen iets voor elke stemming!

zo 5 feb 2023
Psallentes
Tonarius
info & tickets

vr 10 feb 2023
Soolmaan Quintet
Nomaden op de brug
info & tickets

zo 19 feb 2023
Imago Mundi
Whirling Waters
info & tickets

za 25 feb 2023
Tsubasa Hori & Indrė Jurgelevičiūtė
Fijnbesnaard
info & tickets

THEMA #3: Songwriters

.

Zo expressief en zo intiem als de combinatie zanger-begeleider zijn er eigenlijk maar weinig bezettingen. Iedereen wint, van de dichters die hun poëzie krachtiger horen worden tot de gretige luisteraar die nauwelijks nader tot de ziel van de muziek kan komen. Tijdens Têtes-à-têtes ontmoeten we vier illustere duo’s met een absolute klassieker, een programma vol herontdekkingen én twee gloednieuwe projecten in opdracht van het Concertgebouw op teksten van auteurs als Peter Verhelst en Dominique De Groen.

vr 03 feb 2023
Kris Defoort & Veronika Harcsa
Pieces of Peace
info & tickets

do 09 feb 2023
Thomas Bauer & Jos van Immerseel
Schubert. Winterreise
info & tickets

zo 12 feb 2023
Lucile Richardot & Anne de Fornel
A Charm of Lullabies
info & tickets

za 18 feb 2023
Counterforces, Amos, Lore & IKRAAAN
Frederik Croene & Dominique De Groen
info & tickets

THEMA #4: Pianoverhalen

Verhalen over trollen en fjorden, over een pelgrimstocht in Italië, over heidense volkeren en over nachtelijke intimiteit. Vier jonge pianisten hebben genoeg aan 88 toetsen om die muzikale vertelsels op te roepen. Nu eens getemperd, dan weer messcherp of explosief: met hun frisse toucher laten ze als geboren vertellers nieuw licht schijnen op de mooiste klankenpoëzie.

do 02 feb 2023
Matthieu Idmtal
Grieg
info & tickets

za 11 feb 2023
Wouter Valvekens
Schumann, Chopin & Szymanowski
info & tickets


vr 17 feb 2023
Marie François
Chopin & Mendelssohn
info & tickets


zo 26 feb 2023
Alexander Declercq
Liszt. Années de pèlerinage
info & tickets