Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts icon
COVID-19. De ticketverkoop van ons nieuwe seizoen stellen we voorlopig uit. Onze voorstellingen tot eind juni zijn geannuleerd. We kijken uit naar een veilige heropstart. meer info
menu
menu

Tentoonstellingen en installaties

Beeldende kunst is belangrijk in het Concertgebouw. De architectuur fungeert het hele jaar door als decor voor fototentoonstellingen van jonge en gevestigde hedendaagse fotografen en voor installaties.

Gratis met een concertticket of ticket voor Concertgebouw Circuit

 
29.04 – 30.08.2020 (voorlopig uitgesteld)

Tentoonstelling Jean Godecharle / Walkabout

Voor de expo Walkabout zwierf Jean Godecharle door verlaten landschappen. Onderweg fotografeerde hij aarde en steenpuin begroeid met mossen, bomen en kleiner struikgewas. We krijgen secure beelden te zien, mooi en fragiel, doordrenkt van de visuele rijkdom van de wereld. Vaak lijken het plukjes ongerepte natuur, eilandjes van dicht en aaibaar groen, die werden uitvergroot tot een woud dat reikt naar het grote, het onvoorstelbare, het eeuwige, het niets. Deze foto’s zijn dromerig en tegelijkertijd afstandelijk: we lopen op een zachte moslaag, maar voelen de rotsen daaronder.

za 11 sep 2020 – zo 28 feb 2021

De fabelachtige stad - Luisterinstallatie

Wetenschappers trekken aan de alarmbel: de biodiversiteit krimpt aan een steeds sneller tempo. Onze leefomgeving dreigt de komende jaren drastisch te veranderen. Hoe ziet de relatie van de mens tot de natuurlijke omgeving eruit, in deze tijd waarin de mens meer en meer een stedeling wordt? Hoe is de relatie tussen mens en dier in de loop van een eeuw veranderd? Voor De fabelachtige stad trekken geluidskunstenaar Ruben Nachtergaele en schrijver Eva De Groote de stad in om uitzonderlijke verbindingen tussen mens en dier vast te leggen in zes audioportretten. 

do 11 feb 2020 – zo 21 feb 2021 

Stijn Demeulenaere - Zijlijn

Onder water zie je vaak niet verder dan dertig meter ver, onderwatergeluiden daarentegen dragen vaak extreem ver. Niet toevallig verloopt de communicatie in het onderwaterleven voor sommigen via mysterieuze gezangen, anderen navigeren dan weer via echolocatie. Het lawaai van scheepsmotoren, sonars en windmolens verstoort hun communicatie of veroorzaakt fysieke pijn. Geluidskunstenaar Stijn Demeulenaere ging zee en rivieren op voor een poëtische verkenning van het onzichtbare (klank)landschap onder de waterspiegel, in verhalen en verbeelding. y

Klaas Coulembier leidt je op zondag 14.02.2021 om 11.00 & 15.00 langs de klankinstallaties van Overtoon en Stijn Demeulenaere

Fotografie tijdens seizoen 20-21

We openen het seizoen met een tentoonstelling van seizoensfotograaf Aline Héau (FR). Daarna worden we verrast door de eigenzinnige beelden van Sarah Van Marcke (B). Later in het seizoen krijgen fotograaf Vincen Beeckman en schrijver Kasper De Meulemeester vrij spel om met de installatie The Invisible Cowboy met beeld en woord het Concertgebouw te infiltreren.

Het Concertgebouw wil ook jong fotografisch talent kansen geven. We reserveren de muren van het Concertgebouwcafé voor jonge beeldmakers. Tijdens De Donkerste Kamer bieden we aanstormend talent de mogelijkheid hun project te pitchen voor een professionele jury en te introduceren bij het publiek.

Op het programma

 

© Peter De Bruyne

‘We geven vanaf dit seizoen ook jong fototalent nog meer kansen’

Pagina inhoud

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

  •  *