Ga naar de hoofdcontent
Logo Concertgebouw Brugge
Logo Concertgebouw Brugge

Op reis door Europa

Lezing door Marli Huijer

dit event is onderdeel van

SLOW(36h) 2022

Lecture & Discussion
Geannuleerd
vr 04 feb. 2022
Het concert is geannuleerd. Tickethouders van deze voorstelling worden persoonlijk gecontacteerd in verband met de ticketregeling.

Nieuwe publieke tijdsruimtes op het spoor

Trans-Europese treinreizen boden mensen lange tijd de unieke gelegenheid om enkele uren of de hele nacht met onbekenden de tijd en ruimte te delen. Reizigers uit alle landen van Europa ontmoetten elkaar in een alledaagse setting: de semipublieke ruimte van de treinwagon. Zo’n urenlang verblijf op het spoor zette verschillen in taal, cultuur, leeftijd, maatschappelijk status of geloof tijdelijk buiten spel. Treinreizen was daarmee niet alleen een aangename manier om andere Europeanen te leren kennen, maar ook om het landschap waarin zij leefden met eigen ogen te kunnen aanschouwen.

Die ontmoetingsruimte tussen Europeanen is de afgelopen decennia door het anonieme, opeengepakte vliegverkeer over Europa flink gekrompen. Toch kan de geleidelijke uitbreiding van het trans-Europese spoornetwerk die nu gaande is, die ruimte weer doen herleven. Welke culturele en politieke mogelijkheden bieden die hernieuwde trans-Europese publieke tijdsruimtes aan Europeanen van nu?

Marli Huijer is fervent treinreiziger, emeritus hoogleraar Publieksfilosofie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en voorzitter van Stichting Maand van de Filosofie (voor Vlaanderen en Nederland). Europalia en Concertgebouw Brugge vroegen haar om na te denken over tijd in de context van (traag) reizen. In deze voordracht doet Huijer haar ideeën uit de doeken, waarna ze in gesprek gaat met het publiek.

Door ziekte van Marli Huijer wordt deze lezing geannuleerd. Tickethouders worden persoonlijk gecontacteerd.

uitvoerders

Marli Huijer: spreker
Eva De Groote: moderator

Geannuleerd
vr 04 feb. 2022
Het concert is geannuleerd. Tickethouders van deze voorstelling worden persoonlijk gecontacteerd in verband met de ticketregeling.

partners

In samenwerking met Europalia