Ga naar de hoofdcontent
Vanaf 3 voorstellingen geniet je korting. Boek je keuzeabonnement via deze link!
(niet cumuleerbaar met andere reductietarieven)

Ons publiek vertelt: Philippe, Thomas & Matthias Firlefyn

De heren Firlefyn – vader Philippe en zonen Matthias en Thomas – lopen de deur van het Concertgebouw niet plat. Ze wensten unaniem dat ze hier vaker vertoefden, maar tussen droom en daad staan drukke agenda’s, jonge kinderen en ook – dat verhullen we niet – wat kritische noten. We doken in dat ene vrije gaatje voor een gesprek.

Welke Concertgebouw-verleidingen kunnen jullie moeilijk weerstaan?
Matthias: Voor de grote orkesten, en alles wat richting jazz en blues gaat, kom ik hier heel graag langs. Ik herinner me ook dat Thomas en ik enorme fans waren van het filmconcert Modern Times. Een klassieker van de stomme film tot leven gebracht door Brussels Philharmonic. Prachtig!
Thomas: Mijn partner werkt hier, op zich al een verleiding! Ze tipt me geregeld een mooie voorstelling. In het begin kwam ik wat aarzelend mee maar sinds ik Dmitry Sinkovsky en B’Rock Orchestra Vivaldi’s Vier seizoenen hoorde spelen, ben ik verkocht. De klassiekers kunnen mij absoluut bekoren; hedendaagse dans moet ik nog beter leren kennen en waarderen, denk ik.
Philippe: Vivaldi is mijn all-time favourite. Ik hou van het frivole en het speelse in zijn muziek. Maar ook Bach en Mozart ontgoochelen nooit. Genietbare, toegankelijke muziek dus voor mij. Mijn echtgenote is dan weer gelukkig als er hier en daar wat accordeon – haar instrument – weerklinkt op jullie podia.

Komt de volgende generatie Firlefyn ook al eens richting Concertgebouw?
Thomas: Ons dochtertje beleefde hier haar eerste concert toen ze amper een maand oud was. Ze heeft zowat de hele tijd geslapen, maar als ouders vonden we het heel leuk. Ik wil haar echt alle vormen van cultuur kunnen meegeven, dat verrijkt je blik op het leven.
Matthias: Mijn kinderen zijn 5 en 8, ideaal dus om ze eens mee te nemen. Je haalt ze weg van het tv-scherm en biedt ze een onvergetelijke live beleving. Ik denk dat kinderen ook echt hun ouders de weg kunnen wijzen naar het Concertgebouw. Ze komen hier met de klas, of zijn zo enthousiast na een familievoorstelling dat je als ouder denkt: ‘hier moeten we vaker komen’.

Leeftijdsgenoten vermoeden vaak niet dat ook jongere mensen hier hun gading kunnen vinden.’

Ervaren jullie drempels om hier binnen te stappen?
Matthias: Ik merk dat leeftijdsgenoten vaak vreemd opkijken als ik hen vertel dat ik in het Concertgebouw naar een voorstelling ben geweest. Ze vermoeden vaak niet dat ook jongere mensen hier hun gading kunnen vinden.
Thomas: Vrienden meekrijgen is inderdaad niet zo evident. De voorstellingen vragen ook van het publiek vaak een inspanning: je moet ervoor openstaan en je aandacht erbij houden. Onze vrienden hebben ook vaak kleine kinderen, en krijg die agenda’s dan maar eens op elkaar afgestemd. Nochtans, een eerste keer die Concertzaal binnengaan, is echt overweldigend, net als de kracht an klassieke muziek aan den lijve ervaren.
Philippe: De uitstraling van het gebouw voelt voor mij soms wat gesloten aan. Nochtans: eens je hier bent binnengestapt, weet je dat je welkom bent, en wordt het evidenter om nog eens terug te keren, voor een glas of een voorstelling, of allebei. 

Wie zijn de Firlefyns

Philippe Firlefyn

 • commissaris bij de federale gerechtelijke politie
 • vader van Matthias, Thomas en Simon

Thomas Firlefyn

 • bevoer 10 jaar lang de wereldzeeën voor Jan De Nul
 • heeft een fijne thuishaven met partner Jolien en dochtertje Anette

Matthias Firlefyn

 • directeur ad interim in een residentie van Orpea, een groep voor ouderenzorg
 • speelt zelf basgitaar om energie en emoties kwijt te kunnen

Geknipt voor de Firlefyns

 • De vaste abo’s Start-to-classic en Orkestrale kracht: toegankelijke topconcerten door virtuoze uitvoerders
 • Familievoorstellingen voor alle leeftijden en generaties
 • Iedereen Klassiek (29 okt 2022): hét feest vande klassieke muziek. Deze editie ook met accordeonwerken van Piazzolla!

Getipt door de Firlefyns

 • Filmconcert Metropolis (19 nov 2022): zo veel beklijvender nog dan Dolby Surround!
 • Vier het Leven: Matthias voelt bij de senioren in zijn residentie een enorme honger naar klassieke concerten. Vier het Leven zorgt voor vip-begeleiding voor ouderen, van hun zetel tot in de stoel van de Concertzaal, en terug.