Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts icon
menu
menu

Nooit luit genoeg ...

Nooit luit genoeg ...

... voor Joke en Wafae.

Tijdens de luithappening Handgeplukt reizen we de wereld rond in talloze snaren, twee concerten en een lecture-performance. Wij stuurden Concertgebouw-medewerkers Joke en Wafae – zelf fervente luit- en udspelers – niet naar de andere kant van de wereld, maar wel naar de andere kant van Vlaanderen voor een voorsmaakje.

Joke en Wafae: ‘We hadden het genoegen om een prachtig concert bij te wonen op het AlbaNova Festival op het domein Alden Biesen in Bilzen. Het ligt niet bij de deur, maar we stonden graag wat vroeger op om 200 kilometer verder de première van Murmuring Muses and Whispering Jinn mee te pikken, een concert van luitiste Sofie Vanden Eynde en udspeler Saad Mahmood Jawad.

De Landcommanderij Alden Biesen in Bilzen is een prachtige locatie voor een midzomerfestival. Muziek van vroeger en nu klonk er door de gangen van het kasteel tot in de tuin. Op een zonovergoten dag, tijdens een van de warmste zondagen van de zomer, naar onze favoriete instrumenten gaan luisteren, van geluk gesproken!

Het concert vond plaats in de Tiendschuur van het kasteel. Een verrassend intieme setting, met de stoelen vlakbij de muzikanten, gezellig dicht bij elkaar. Op de eerste rij waren zelfs kleine kinderstoeltjes voorzien waar de kindjes gretig luisterden naar die ongewone instrumenten. Alle leeftijden waren welkom!

Niet alleen in de leeftijd van het publiek, maar ook muzikaal werd het een echte mix. Westerse stukken op luit en teorbe wisselden af met Arabische stukken op ud. Soms gingen beide culturen met elkaar in dialoog en versmolten in spannende arrangementen tot één geheel, dan klonken de melodieën weer zelfstandig naast elkaar.

Toch bleef elk instrument zijn eigen identiteit behouden. Sofie en Saad leken zich erg te amuseren. Hun enthousiasme werkte aanstekelijk, want het publiek wiegde al vanaf het begin mee op het ritme van de muziek.

De voorstelling op deze fijne locatie inspireerde ons om zelf ook eens onder collega’s de culturen uit te wisselen. We kijken ernaar uit om deze voorstelling opnieuw te kunnen meemaken op 15 september in de Kamermuziekzaal, dan mét de grenzeloze poëzie van Mahmoud Jaber!’


Uit het Concertgebouwmagazine sep - nov 2019

 

Joke Deketelaere

Onthaalverantwoordelijke Concertgebouw

- gepassioneerde creatieveling
- luitiste
- eerste hulp bij kamerplanten

Wafae Najmi

Onthaalverantwoordelijke Concertgebouw

- levensgenieter
- mama
- ud-speler

 

  

Op het programma

Handgeplukt

De wereld rond met luit, ud en pipa

ZO 15 SEP 2019

 
Pagina inhoud
Deel dit nieuwsbericht

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

  •  *