Door verder te surfen op deze website aanvaard je het gebruik van cookies die voor een aangename navigatie en een gepersonaliseerd aanbod aan content en diensten zorgen. OK / Lees meer

Concertgebouw Brugge

  • Nederlands NL
  • Français FR
  • English EN
Verlanglijst0

Social media

Terug
  • David Samyn

The Angel Series

Toen Luc Tuymans in 2012 de prachtige muurschildering Angel aanbracht in een zijgang van de hoogste foyer in het Concertgebouw, ontstond meteen ook een nieuwe ruimte. De relatief nauwe maar hoge zijgang, in drie niveaus, werd door architect Paul Robbrecht al liefkozend de ‘kathedraal van het Concertgebouw’ genoemd. De galmende akoestiek en de aparte lichtinval zorgen samen met het werk van Tuymans voor een bijzondere atmosfeer. Het Concertgebouw doopte deze ruimte dan ook om tot de Angel Room. Geïnspireerd door Morton Feldmans Rothko Chapel, bouwt het Concertgebouw aan een reeks composities speciaal geschreven voor deze Angel Room. Deze intieme werken voor solo, duo of trio laten zich inspireren door de context waarvoor ze tot stand komen.

#4: Wim Henderickx (2017) / Sacred Places I (Angel) 

In het kader van BEAT IT! liet Wim Henderickx zich inspireren door het contrast tussen de ruwheid van het beton en de verfijndheid van van Tuymans’ fresco. Henderickx’ nieuwe creatie vormt het beginpunt van een nieuwe cyclus waarin de componist vertrekt van plaatsen met een bijzondere lading.

#3: Annelies Van Parys (2017) / Ah, cette fable

In seizoen 2016-2017 liet Belgische trots Annelies Van Parys zich inspireren door Luc Tuymans’ Angel voor een nieuw werk voor sopraan en saxofoon op tekst van Gaea SchoetersMeer info Klank / Beeld (02.03.17 / uitvoering: Els Mondelaers & Kurt Bertels)

#2: Vykintas Baltakas (2015) / Music of falling sounds 

In het kader van SURROUND! componeerde Vykintas Baltakas met de Angel Room in zijn achterhoofd Music of falling sounds. De viool staat centraal als een klankbron die door middel van live-electronics het vertrekpunt is van veel mogelijkheden. 
Meer info over Music of falling sounds van Vykintas Baltakas (18.11.15 / uitvoering: Wibert Aerts & Centre Henri Pousseur)


#1: Toshio Hosokawa (2014) / Werk voor sopraan en harp

Toshio Hosokawa beet tijdens zijn Domein in oktober 2014 de spits af. Met Drei Engel-Lieder voor sopraan en harp refereert hij rechtstreeks aan de elementen op het schilderij van Luc Tuymans.