Ga naar de hoofdcontent
Ontdek seizoen 2024/25 vanaf 25 april op onze website.
Logo Concertgebouw Brugge
Logo Concertgebouw Brugge

Klara's voor onze huisartiesten!

Klara's voor onze huisartiesten!

Jos Van Immerseel, dirigent van ons huisorkest Anima Eterna Brugge, heeft een Klara gekregen voor zijn carrière. Ook huisensemble Vox Luminis viel in de prijzen, en krijgt de Klara voor Ensemble van het jaar. De Klara’s zijn de klassieke-muziekprijzen, die jaarlijks worden uitgereikt tijdens het Klarafestival.

“Als dirigent van Anima Eterna Brugge is hij de primus inter pares, de grootste specialist onder de specialisten”, zo klonk het bij de uitreiking van de Klara aan Jos Van Immerseel, voor z’n indrukwekkende carrière. “Hij geeft verantwoordelijkheid aan zijn musici en kon met hun onvoorwaardelijke steun bijzonder iconische projecten opzetten. Denk aan integrales van Beethovens en Schuberts symfonieën, denk aan de uitvoering van alle pianoconcerti van Mozart, elke avond tot driemaal toe voorzien van een net verzonnen cadens. Denk aan de vele kamermuziek die steeds meer ruimte opeist in zijn agenda. Voor zo’n eeuwige ziel past een plaats in de eregalerij van de allergrootsten, en daarom krijgt Jos van Immerseel de Klara Carrièreprijs voor meer dan 50 jaar muzikale excellentie en pionierschap.” Anima Eterna Brugge is sinds jaar en dag het huisorkest van Cocnertgebouw Brugge, Jos Van Immerseel speelde met z’n orkest ook de allereerste noten in het Concertgebouw, tijdens de officiële opening op 22 februari 2002.

Meer over ons huisorkest

Huisartiest sinds dit seizoen is het muziekensemble Vox Luminis, en ook zij mochten een Klara ontvangen, voor beste ensemble van 2017. Uit het juryrapport: “Iedereen wil ze horen, iedereen wil ze zien. Wat bijna 14 jaar geleden begon als een club gepassioneerde studenten groeide uit tot een hecht vocaal ensemble van wereldformaat…”. Vox LUminis timmert intussen aan een internationale carrière zonder weerga: meer dan 60 concerten per jaar, 2 Amerikaanse tournees dit seizoen, en meer dan 12 cd’s die door publiek en pers altijd enthousiast worden onthaald. Eind vorig jaar lieten ze het publiek kennismaken met een eigen barokorkest, waarmee ze een stralende lezing van Bachs Magnificat brachten tijdens de Topstukweek Bach in het Concertgebouw.Meer over Vox Luminis

Tot slot ook een Klara voor Bram De Looze, die de prijs krijgt voor Belofte van het Jaar. Als jazzpianist opende hij de Bach Academie Brugge 2018, met een creatie-opdracht vanuit Concertgebouw Brugge en kunstencentrum KAAP | De Werf: jazz-improvisaties op Bach.

Deel dit nieuwsbericht