Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts icon
Welkom terug! Lees in onze FAQ hoe we je hartelijk én veilig ontvangen!
menu
menu

Iván Fisher is weer velen

Iván Fisher is weer velen

Tijdens het Budapest Festival laten dirigent Iván Fischer en zijn Budapest Festival Orchestra zich van hun meest diverse kant zien, want ook zij zijn dit seizoen weer velen!

1. Dirigent 

‘Iván Fischer (Boedapest, 20 januari 1951) is een Hongaarse dirigent’, zo meldt Wikipedia. Na zijn studies piano, viool en cello studeerde hij orkestdirectie bij Hans Swarowsky, en assisteerde hij Nikolaus Harnoncourt. Dat was de start van een ongeëvenaarde internationale carrière. Met zowat alle befaamde orkesten toerde hij de wereld rond, niet in het minst met zijn eigen Budapest Festival Orchestra. Fischer laat intussen al enkele jaren onze muzikale harten sneller kloppen tijdens de lente in Brugge en maakt ook dit jaar ongetwijfeld zijn naam waar in enkele innemende concerten.

DO 04 JUN 2020
Budapest Festival Orchestra Strauss, Bruch & Dvořák

VR 05 JUN 2020
Budapest Festival Orchestra Strauss, Sibelius & Mahler

2. Componist

Rond zijn twintigste begon Fischer zelf muziek te componeren, in een stijl die hij zelf 'avant-garde' noemt. Hij zocht zijn eigen stem, maar het dirigeren slokte hem op en pas 30 jaar nadien ontbrandde de vlam opnieuw. In zijn composities zien we Fischer, de romanticus die melodisch en harmonisch schrijft. SPECTRA speelt muziek van Fischer tijdens de familievoorstelling De Gruffalo.

ZO 07 JUN 2020
De Gruffalo - SPECTRA & Iván Fischer

3. Vader

Naast een muzikale duizendpoot is Fischer ook vader, en duidelijk eentje met een hart voor kinderen. Ditmaal staan er zelfs twee voorstellingen voor jonge oortjes op het programma van het Budapest Festival. Eentje waarvoor Fischer zelf de muziek componeerde, naar het wereldbekende kinderboek De Gruffalo, én hij een concert voor kinderen met autismespectrumstoornis.

ZA 06 JUN 2020
Musici van het Budapest Festival Orchestra Concert voor kinderen met autismespectrumstoornis 

ZO 07 JUN 2020
De Gruffalo - SPECTRA & Iván Fischer

4. Geëngageerde burger

Dankzij zijn diepgewortelde engagement staat hij geregeld op de barricades tegen sociaal en politiek onrecht. Hij is bijvoorbeeld één van de culturele luizen in de pels van het Hongaarse politieke regime. Vluchtelingen zijn in het land nauwelijks welkom, maar Fischer dirigeerde speciaal voor gevluchte gezinnen een klassiek concert. Met zijn Budapest Festival Orchestra wil hij ook nieuwe gezichten met klassieke muziek laten kennismaken. In scholen, synagogen (Fischer is joods), op het platteland, maar ook bij een publiek dat een bijzondere aandacht vereist: samen met experten concipieerde hij een concert voor kinderen met autismespectrumstoornis. Die drang om kennis en schoonheid te delen, zien we ook in zijn activiteiten als pedagoog, die vaak masterclasses geeft. 

ZA 06 JUN 2020 
Musici van het Budapest Festival Orchestra Concert voor kinderen met autismespectrumstoornis

Deel dit nieuwsbericht

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

  •  *