Ga naar de hoofdcontent
Verkoop 2024/25 is gestart. Bestel een keuzeabo en krijg al korting vanaf 3 voorstellingen.
Logo Concertgebouw Brugge
Logo Concertgebouw Brugge

In de loge – Philippe Herreweghe

In de loge – Philippe Herreweghe

Philippe Herreweghe is een graag geziene gast in Concertgebouw Brugge. Als dirigent en artistiek directeur van Collegium Vocale Gent reist hij de wereld rond. Een blik op zijn agenda voert ons langs Italië, Polen, Rusland. Wij vroegen hem naar zijn gewoontes en rituelen. Hoe bereidt Philippe Herreweghe zich voor op een concert?

‘De loge in het Concertgebouw is als mijn living.’
– Philippe Herreweghe

‘Mijn voorbereiding gebeurt thuis of in een hotelkamer. Ik gebruik het laatste uur voor aanvang om de juiste concentratie te vinden. Een loge, en zeker die in het Concertgebouw, is er om tot rust te komen.’ Philippe Herreweghe heeft niet zo veel nodig. Een handdoek, een reep chocolade, een glas witte wijn en zijn partituur. Dat volstaat.

‘Ik neem een kwartier voor het optreden wel graag een douche. Dan ben ik helemaal fris en scherp.’ Optreden in Concertgebouw Brugge is als thuiskomen voor Herreweghe. ‘De loge is hier als mijn living. Productiemedewerker Yves De Bruyckere legt altijd een stapel kranten klaar wanneer ik langer te gast ben bij jullie. Zoals tijdens de Bach Academie.’ Philippe Herreweghe geeft zo’n 150 concerten per jaar. Dat is op z’n zachtst uitgedrukt een grote krachttoer. Maar Herreweghe relativeert. ‘Het leven mag gewoon doorgaan op die 150 dagen. Maar wat je absoluut wil vermijden op een concertdag, is natuurlijk dat een solist ziek valt.’

 

 

Deel dit nieuwsbericht