Ga naar de hoofdcontent
Verkoop 2024/25 is gestart. Bestel een keuzeabo en krijg al korting vanaf 3 voorstellingen.
Logo Concertgebouw Brugge
Logo Concertgebouw Brugge

Een dag met Anima Eterna Brugge

Een dag met Anima Eterna Brugge

Op 31 augustus 2017 trad Anima Eterna Brugge als eerste Belgische ensemble aan in de gloednieuwe Elbphilharmonie in Hamburg. Concertmeester Jakob Lehmann, die ook geregeld als assistent- en gastdirigent van het orkest aantreedt, nam ons een dag lang mee in de voetsporen van ons huisorkest, op weg naar een van de mooiste podia ter wereld ...

10.30 uur

Ontbijt met Ann Truyens, executive director van Anima Eterna Brugge in Lüneburg. Tijdens een immense productie zoals deze heb ik als concertmeester altijd heel wat te bespreken, zowel met de musici als met de orkestleiding. Bovendien zijn momenten als deze perfect om fijne plannen voor de toekomst te smeden, zoals die voor de opname van het Mendelssohn-octet in Concertgebouw Brugge eind november.

 

11.15 uur

De minibus staat klaar. Zo meteen worden alle koffers, kostuumtassen en instrumentenkisten geladen voor vertrek naar onze eindbestemming: de majestueuze Elbphilharmonie.

 

13.00 uur

De eerste aanblik van de nagelnieuwe muziektempel langs de Elbe. Ik mocht intussen al heel wat concertzalen bezoeken, maar deze ervaring zal me bijblijven: gangen als die van een slakkenhuis, schijnbaar eindeloze roltrappen, en een inventieve, stijlvaste architectuur die uitnodigt en prikkelt.

 

17.00 uur

Onze eerste blik op de concertzaal: een overweldigende ervaring, door de prachtige ruimte en de uitmuntende akoestiek. We hebben nog twee uur repetitie voor de boeg om de puntjes op de i te zetten. Als concertmeester zorg ik ervoor dat ‘de troepen’ gesetteld en gestemd zijn zodat we dat korte tijdsbestek optimaal kunnen benutten.

 

19.00 uur

Net voor het concert zorgen mijn moeder en broer, die speciaal voor dit concert vanuit Berlijn naar Hamburg afreisden, voor de ultieme energiestoot. Nog een kus en een schouderklopje, en dan gaat het onverbiddelijk richting podium voor dat unieke concert waar we al zolang naar uitkijken.

 

Net voor 20.00 uur

Een laatste verfrissing in de artiestenfoyer voor we de zaal betreden. Die is uitverkocht, dus ongeveer 2.200 toehoorders zullen de voorstelling bijwonen! Daarnaast zouden zowat 1.600 kijkers de live-streaming op groot scherm buiten de hal volgen. De streaming is later te bekijken op YouTube; dat ga ik zelf zeker ook doen, om iets van deze uitzonderlijke avond te kunnen herbeleven.

 

VR 23 & ZA 24 FEB 2018
Anima Eterna Brugge Beethoven. Symfonie nr. 9

VR 23 MAA 2018
Anima Eterna Brugge Strauss. Till Eulenspiegel

Deel dit nieuwsbericht