Ga naar de hoofdcontent
Logo Concertgebouw Brugge
Logo Concertgebouw Brugge

Drie vragen aan maker David Claerbout

Drie vragen aan maker David Claerbout
  • 1969, Kortrijk
  • Werd opgeleid als tekenaar, maar werkte als autodidact al snel met fotografie en digitale media 
  • Zijn nieuwe filminstallatie The Close, gebaseerd op Arvo Pärts Da pacem Domine, wordt op onze 20e verjaardag opgenomen in de kunstcollectie 

Is je werk al 'af', of loopt het proces nog?

Aan de creatie van een videowerk als The Close gaat een lang traject vooraf. Het idee dateert van 2012 en heeft dus lang kunnen rijpen. De audio-opnames vonden eind juni plaats in het Concertgebouw, de video-opnames verliepen quasi gelijktijdig in twee etappes op locatie en in de studio in Antwerpen. Daarna volgt een stevig proces van postproductie en editing. Pas kort voor de première zal ook voor ons alles samenkomen.

De muziek bestond al (lang) voor jouw creatie erdoor werd geïnspireerd, beïnvloedt dat het maakproces? 

Met klank heb ik een haat- liefdeverhouding. Het is het ontembare kind in de familie der zintuigen. Dat is de reden waarom driekwart van mijn werken geen klank heeft. Als ik met klank werk, heb ik bewust de neiging om met goedkope muzikale thema's te werken. Vandaar dat ik mij er maar om de vijf jaar aan waag. Dat heeft al genoeg gezonde schade aangericht.

Wat betekent het voor jou dat je creatie net in het Concertgebouw voor het eerst (in België) te zien zal zijn?

Onze eerste samenwerking met het Concertgebouw dateert van 2011, toen we in de Concertzaal een opname organiseerden voor de lightbox Orchestra met enkele honderden figuranten. Voor The Close was het dankzij het Concertgebouw mogelijk om de muziek in uitzonderlijke kwaliteit op te nemen. Geluidstechnicus Johan Vandermaelen capteerde Da Pacem Domine door het Vlaams Radio Koor onder leiding van Bart Van Reyn via een 24-kanaalsopname. Een marteling voor de zangers, maar het geeft ons een bijzondere controle over de klank.

David Claerbout in het Concertgebouw

 

Deel dit nieuwsbericht