Ga naar de hoofdcontent
Verkoop 2024/25 is gestart. Bestel een keuzeabo en krijg al korting vanaf 3 voorstellingen.
Logo Concertgebouw Brugge
Logo Concertgebouw Brugge

Drie vragen aan drie componisten

Drie vragen aan drie componisten

Muziek schrijven: het is niet meteen een alledaags métier. Wij voelden drie Vlaamse componisten uit drie generaties aan de tand over hun muziek.

1. Wat zit er in je hoofd als er geen muziek in zit?

Frederik Neyrinck:
Uiteraard ben en kan je niet constant, 24 op 24 met muziek bezig zijn, maar het blijft wel steeds sluimeren en wordt door de minste ervaring en prikkel terug wakker geschud. Ieder project waarmee je bezig bent, neem je constant met je mee en kan op verschillende onverwachte momenten gevoed worden. Volledig uit gaat het nooit, maar een ‘standby-modus’is er (gelukkig) wel!

Felix Vermeirsch:
Dan zitten er gewone dingen in waar iedereen in het alledaagse leven aan denkt: studies/werk, familie, eten,winkelen … Muziek ontstaat plots als ik me goed voel, als ik in een inspirerende omgeving oefen of verblijf, na een perfecte dag vol gezelligheid met familie. Dan is het er en dan moet het eruit. Er staat geen uur op. Het komt gewoon en het gaat weer weg.Sleur is voor mij de ergste vijand van creativiteit.

Wim Henderickx:
Ik denk altijd aan muziek, zelfs wanneer ik met andere zaken bezig ben. Je moet creativiteit altijd stimuleren. Ik hou ook van lezen, van het kijken naar kunst en natuurlijk van het beluister envan muziek, alle genres en stijlen.

2. Wat zegt muziek over je persoonlijkheid?

Frederik Neyrinck:
Niets en anderzijds allicht ook heel veel, het komt erop aan hoe je je persoonlijkheid precies wil omschrijven. Het is niet mijn betrachting om in mijn composities mijn persoonlijke gemoedstoestand of karakter weer te geven, wel ben ik ervan overtuigd dat alle grote en kleine ervaringen die je dag in dag uit verzamelt op een onbewuste manier doorwerken in je creatieve output en dat daardoor (gelukkig maar!)

Felix Vermeirsch:
Mijn fantasie is de belangrijkste drijfveer voor mijn muziek. In de uitvoering van mijn composities, leg ik alle facetten van mijn persoonlijkheid die in de muziek aan bod kunnen komen.

Wim Henderickx:
Ik ben een zoekende mens. Ik hou van mensen uit allerlei culturen, dit heeft een zeer grote invloed gehad op mijn werk. Ook de zoektocht, in de ruimste zin van het woord naar spiritualiteit en zingeving houdt mij al heel mijn leven bezig. Ook dat vind je terug in mijn werk: van Oosterse over Afrikaanse tot Westerse invloeden.

3. Wat wil je bereiken met je muziek?

Frederik Neyrinck:
Ook daar wederom: niets en anderzijds ook heel veel. Ik heb binnen mijn composities niet meteen een precies doel voor ogen, niet iets ‘absoluuts’ dat ik wil overbrengen. Wel wil ik mijn fascinatie voor klank en hoe je die anders kan ervaren en beleven, graag met een publiek delen. Ik ben ervan overtuigd dat onze samenleving blijvend nood heeft aan kleine, persoonlijke prikkels en input. Met mijn muziek iemands fantasie prikkelen, dat is voor mij de grootste motivatiebron.

Felix Vermeirsch:
Zoals elke componist, ben ik gelukkig als de muzikale boodschap door het publiek begrepen wordt. Als mijn muziek goed wordt uitgevoerd door andere muzikanten, dan ben ik ook gelukkig. Ik wil heel graag nieuwe paden bewandelen. Zo ben ik nu veel bezig met het zoeken naar nieuwe klanken voor de cello.

Wim Henderickx:
Ik probeer met mensen te communiceren, zonder ze iets op te dringen. Ik probeer dit zo puur en eerlijk mogelijk te doen. Als ik mij laat beïnvloeden door andere muziekculturen is dit nooit een imitatie,maar altijd een inspiratie.

Deel dit nieuwsbericht