Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts icon
COVID-19. De ticketverkoop van ons nieuwe seizoen stellen we voorlopig uit. We kijken uit naar een veilige heropstart. meer info
menu
menu

December Dance 2019 was een feest van de veelzijdigheid

December Dance 2019 was een feest van de veelzijdigheid

'Makers om verliefd op te worden'

Van icoon William Forsythe tot jonge studenten dans

Met kunstenaarshuis Needcompany koos December Dance voor het eerst voor een collectief als curator. Tijdens deze dertiende editie zetten Jan Lauwers, Grace Ellen Barkey en Maarten Seghers bewust in op makers, op kunstenaars in wie ze een blind vertrouwen hebben.

'Als curator zaten we in een luxepositie. We konden mensen tonen die we interessant vinden en op wie het publiek ook verliefd kan worden. Op voorhand hadden we geen enkele voorstelling gezien. We wilden artiesten tonen, geen producties. Daar ben ik trots op.'
— Jan Lauwers, Needcompany

Zo nodigden ze goede vriend William Forsythe uit voor een exclusieve creatie voor de Kamermuziekzaal en de expo Groetjes uit Molenbeek in de Poortersloge, een samenwerking tussen Needcompany en Forsythe. Deze unieke groepstentoonstelling loopt overigens nog tot 26.01.2020. Landgenoten Miet Warlop en Wim Vandekeybus maakten een meer dan geslaagde doortocht in Brugge, met uitverkochte zalen en lovende reacties van het publiek. Openingsvoorstelling Probabilities of Independent Events stelde dan weer de energie van de jeugd centraal. 14 studenten dans van het Koninklijk Conservatorium Antwerpen kregen de kans om hun kunnen te tonen op het grote podium van de Concertzaal.

'We hebben getoond hoe je op korte tijd dingen kan scheppen, hoe verschillende generaties en nationaliteiten samen kunnen werken, hoe muzikanten dansen en dansers zingen. We creëerden een wereld waarin de verbeelding werd opengezet.'
— Grace Ellen Barkey, Needcompany

Mix van genres daagt het publiek uit

Aantal (inter)nationale bezoekers stijgt

December Dance 19 lokte 6460 liefhebbers van dans naar Brugge voor onder meer 5 uitverkochte voorstellingen. Opvallend is het stijgend aantal bezoekers dat uit Antwerpen, Brussel of het buitenland komt. De (inter)nationale uitstraling van het festival is daarmee groter dan de vorige edities.

De mix van genres in het festivalprogramma – behalve dans ook beeldende kunst, performance, livemuziek, muziektheater en film – vroeg een open blik van het publiek. Het confronterende of controversiële karakter van bepaalde voorstellingen genereerde een frictie die voor energie zorgde, met geanimeerde en diepgaande gesprekken tussen publiek, makers en organisatie. Afsluiten gebeurde in de spirit van kerst, met de warme familievoorstelling Egged on by Music van Cinemaximilaan, die uitliep in een alternatief kerstbanket waaraan nieuwkomers en gezinnen broederlijk aanschoven.

December Dance 2020 verrast

Nieuwe speerpunten en heel wat premières

December Dance 2019 was de laatste editie met een curator of geografische focus. Vanaf 2020 zullen de internationale artistieke actualiteit en urgentie nog sterker het vertrekpunt zijn van een veelzijdig dansprogramma dat zich tot buiten het theater uitstrekt. Er staan alvast heel wat premières op het programma.

DECEMBER DANCE, editie 14: 03 – 13.12.2020

December Dance 19 in woord en beeld

Bekijk de aftermovie

 

Soundcast was erbij

December Dance 19 werd op de voet gevolgd door Soundcast, de enthousiaste jongerenreporters van Concertgebouw Brugge. In ervaringsverslagen, recensies, illustraties, fotoreportages, interviews en aftertalks vatten ze de sfeer en de voorstellingen van Brugges festival voor hedendaagse dans.

 

 

Deel dit nieuwsbericht

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

  •  *