Ga naar de hoofdcontent
Verkoop 2024/25 is gestart. Bestel een keuzeabo en krijg al korting vanaf 3 voorstellingen.
Logo Concertgebouw Brugge
Logo Concertgebouw Brugge

Algemeen directeur Katrien Van Eeckhoutte over seizoen 2024/25

Algemeen directeur Katrien Van Eeckhoutte over seizoen 2024/25
©sightways

Eén aardse omwenteling om de zon geleden, in het voorwoord van onze vorige seizoensbrochure, had ik het over ‘de kiem van een vijfjarige cyclus, op maat van een mensenleven, en meedeinend met de seizoenen’. We startten toen met een winters wit blad dat open lag voor geboorte en creatie. Intussen lonkt de lente, een tijd van transformatie. Sta me toe die Concertgebouwlente te openen met regen. Geen maartse bui of aprilse gril maar een uitbundige vlaag die zuurstof geeft en uitnodigt tot dansen. Dit nieuwe seizoen is voor mij als Rain – die iconische voorstelling van Anne Teresa De Keersmaeker, en wel hierom:

‘Rain drijft op herhaling en variatie.’
Ook in een seizoen dat focust op groei en coming of age willen we het nieuwe uitbalanceren met wat was. In een wereld vol verandering zijn ankerpunten onontbeerlijk. Met de vaste grond van bakens als December Dance, Bach Academie Brugge of onze huisartiesten onder de voeten, durf je ongetwijfeld ook onbekende wateren verkennen. Unieke seizoensfestivals, bijvoorbeeld, of een verse lichting Makers.

‘Rain is een groepsdans waarin de individuele lijnen duidelijk gearticuleerd blijven.’
Het Concertgebouw is een huis van en voor mensen. Een geslaagde voorstelling – van embryonaal idee tot slotapplaus – wordt door véle handen gekneed en gedragen. Dat elke medewerker van ons vast team een
foto krijgt in deze brochure, is niet toevallig. En ook aan de handen van onze vrijwilligers en freelancers alle hulde. We opereren dan wel als een groep maar elk van ons danst zijn unieke en onmisbare lijn.

‘Sta me toe deze Concertgebouwlente te openen met regen – een uitbundige vlaag die zuurstof geeft en uitnodigt tot dansen.’

 ‘Rain ademt een onstuitbare energiedie verbindt, als een bruisend netwerk.’
Je voelde ze ongetwijfeld al: die zinderende energie die in een concertzaal hangt. Die wisselwerking tussen artiesten en publiek maar even goed tussen performers of concertgangers onderling is een natuurkracht. Ze overvalt je als een fikse regenvlaag. Ze wordt gevierd met laaiend handgeklap of gewijde stilte, met een blik van herkenning of een glas in het Concertgebouwcafé. Zoals tussen de dansers van Rain een kameraadschap ontstaat, zo groeit ook tussen medewerkers, artiesten, publiek en partners een unieke band. Vriend-schap als Key voor een warm Concertgebouw.

‘Rain gaat van huidskleur naar zachtroze en dieproze tot intens magenta.’
Ga vooral op zoek naar jóuw Concertgebouw. Een familievoorstelling in flamingoroze, dans in zachte pasteltinten of een symfonie in neonkleuren: jij bepaalt jouw palet. Met gidsende labels bij elke voorstelling proberen we je snel (of net via een verrassende omweg) op je (onvermoede) bestemming te krijgen. Ook wij staan steeds open voor nieuwe wegen en verrijkende inzichten. Met een gretigheid en onbevangenheid eigen aan de jeugd, gaan we op zoek naar plannenmakers die complementaire kleuren toevoegen aan ons coloriet.

Liggen de verwijzingen naar Rain te veraf voor jou? Dan heb ik uitstekend nieuws: buienradar voorspelt Rain op 23 en 24 oktober, pal boven onze Concertzaal. Neem het van mij aan: deze regen is een zegen. Wat je barometer ook aangeeft voor het komende seizoen, ik hoop vooral dat hij je hierheen stuurt voor zon bij te veel wolken in je hoofd, voor helder weer bij een mistig gemoed of net voor een lagedrukgebied bij oververhitting.

- Katrien Van Eeckhoutte
Algemeen directeur

Quotes ontleend aan een interview van
Anne Teresa De Keersmaeker door Michaël Bellon.

Deel dit nieuwsbericht