Ga naar de hoofdcontent
Verkoop 2024/25 is gestart. Bestel een keuzeabo en krijg al korting vanaf 3 voorstellingen.
Logo Concertgebouw Brugge
Logo Concertgebouw Brugge

Symfonieorkest Vlaanderen

The Isle of Life

do 23 nov. 2017 -20.00
beginuur 20.00
met pauze
Alle prijzen zijn inclusief boekingskosten.

Laat u niet vangen aan de titel van het openingswerk: deze productie is wel degelijk een ode aan het leven. We starten duister, met Sergei Rachmaninovs interpretatie van Arnold Böcklins schilderij Die Toteninsel uit 1880. De componist weet in The Isle of the Death het raadselachtige karakter van het tableau perfect te vatten. Onder een dreigende lucht op de roerloze rivier schuift dodenveerman Charon naar het dodeneiland. Violen zwellen aan. Onheil ligt op de loer.

Toch haalt de dood eindelijk bakzeil bij Böcklin: in 1888 legt hij Die Lebensinsel vast op doek. Fulco Ottervanger – Gents stadscomponist – rook zijn kans voor een tegenhanger van Rachmaninovs werk. Met The Isle of Life celebreert hij het levenseiland als een baken van hoop in een barre wereld. Ottervanger brengt zijn kompanen van het avontuurlijke trio De Beren Gieren mee voor een feest van klassiek en hedendaags.

Ook Beethoven schaart zich aan de kant van het ‘leven’ met Prometheus, zijn enige grootschalige ballet. Een heldhaftige halfgod die de mensheid verlichting brengt; levenslustiger vind je ze niet.

do 23 nov. 2017 -20.00
beginuur 20.00
met pauze
Alle prijzen zijn inclusief boekingskosten.