Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts icon
Heb je vragen of wil je ons een reactie sturen? Contacteer ons via info@concertgebouw.be of bekijk onze FAQ.
menu
menu

Rigoletto - Verdi's meesterwerk

Organisator: Music Hall

Uitgesteld
do 04 mrt 2021
Dit event werd uitgesteld. Tickethouders van uitgestelde events worden persoonlijk gecontacteerd zodra de nieuwe datum bekend is.

Rigoletto is nog steeds een vaste waarde in het operarepertoire en één van Verdi’s populairste meesterwerken. Music Hall Classics brengt deze topopera op 4 maart 2021 naar Concertgebouw Brugge, op 6 maart 2021 naar Capitole Gent en op 7 maart 2021 naar Stadsschouwburg Antwerpen. Maak je klaar voor een stuk dat barst van de Intriges, liefde, haat en wantrouwen.

Rigoletto wordt in één adem genoemd met Verdi’s andere toppers La Traviata en Il Trovatore. Deze opera’s markeren de ‘middelste periode’ van Verdi’s ontwikkeling als componist. En toch liep het niet vanaf het begin van een leiendak want de Venetiaanse censuur wilde de opera niet laten opvoeren. Het verhaal, gebaseerd op Victor Hugo’s Le Roi s’ amuse, was in Frankrijk een schandaal wegens immoraliteit en omdat er een moord werd beraamd op de koning. Verdi echter was overtuigd dat hij topmateriaal in handen had. En gelijk kreeg hij: Rigoletto werd een mijlpaal in zijn carrière. Deze populaire opera legt de nadruk op het dramatische aspect van de theatrale situaties, op de kleur van de instrumenten, op de vocale spanning en niet in het minst op expressieve kracht. Het is met het personage Rigoletto dat de ‘Verdi-bariton’ geboren werd. Een vurige, brandende stem die met al zijn kracht het drama uitdrukt.

Verbazingwekkend maar vooral cynisch is deze opera op het eerste oog. Rigoletto is als hoofdpersonage verbitterd en negatief maar anderzijds toch een liefhebbende en beschermende vader. Het verhaal gaat over ouders die machteloos toezien hoe hun dochters misbruikt worden. Wie rechtvaardigheid wil, wordt gestraft en naïviteit en onschuld wordt vernietigd. Zelfs de bekende aria ‘La Donna e mobile’, één van de meest bekende aria’s van heel de operageschiedenis, is stiekem cynisch; “De vrouw is beweeglijk als een veer in de wind, ze verandert van toon en gedachte. Ellendig is hij die haar zijn hart toevertrouwt.”

Met Geert Allaert als producent, Jean-François D’hondt als regisseur en Igor Chernetsky als dirigent brengt Music Hall Classics Rigoletto in een nieuwe, indrukwekkende enscenering.

Het verhaal

Rigoletto, nar van de hertog van Mantua, beschermt in het geheim zijn dochter Gilda voor alle gevaren en issoleert haar. Het mislukt want ze wordt door de hertog verleid en vervolgens geschaakt door zijn hovelingen. Rigoletto voelt zich onteerd en zweert wraak. Hij geeft een huurmoordenaar de opdracht om de hertog te vermoorden. Gilda, die nog steeds houdt van haar onbetrouwbare verleider, gaat in het geniep naar de plek waar de moordenaar moet toeslaan maar wordt zelf vermoord. Het is het lichaam van zijn dochter dat Rigoletto later terugvindt.
Trouw aan het gegeven zal de link met vandaag aangetoond worden. Het verhaal van mannen die hun macht uitoefenen om jonge vrouwen te verleiden, van mensen die hun ogen sluiten en het noodlot tarten is namelijk van alle tijden. In het theater zeker niet minder dan in het echte leven. Het decor zal er één zijn van een operahuis, in de stijl van The Phantom of the Opera waar intriges, liefde, haat en wantrouwen woelig tieren. Waar ballerina’s klassieke zangers kruisen en welstellende mannen rondhangen. Het belooft een kleurrijk en indringend spektakel te worden.

Creatives

Producent: Geert Allaert
Regie: Jean-François D’hondt
Dirigent: Igor Chernetsky
Orkest & koor: Music Hall Classical Orchestra and Chorus
Resident director: Brigitte Derks

Onze website bevat zowel voorstellingen van het Concertgebouw als van derden. De voorstellingen van derden worden gecommuniceerd onder de noemer ‘Ook in het Concertgebouw’.

Uitgesteld
do 04 mrt 2021
Dit event werd uitgesteld. Tickethouders van uitgestelde events worden persoonlijk gecontacteerd zodra de nieuwe datum bekend is.

getipt voor jou

Deel deze voorstelling

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

  •  *