Ga naar de hoofdcontent
Vanaf 3 voorstellingen geniet je korting. Boek je keuzeabonnement via deze link!
(niet cumuleerbaar met andere reductietarieven)

.......................... (voeg hier je titel in)

Elk seizoen ontvouwt zich een nieuw verhaal in, rond en voor het Concertgebouw. Elke seizoensbrochure is weer een nieuw boek, klaar om besnuffeld en verslonden te worden. We kiezen er dit seizoen heel bewust voor om die stoet aan verhalen die hier voorbijtrekt de hoofdrol te geven. Een kunstenhuis als het onze, waar zo veel verteld wordt – in alle talen en ook zonder woorden – , waar zo velen op verhaal komen, vraagt zo’n focus. Voor dat verhaal-barstensvol-verhalen kan je gaan zitten, de oren gespitst, maar aarzel niet om zélf je relaas te doen. Want jazeker: ontelbaar veel pennen schrijven mee aan dit verhaal, ook de jouwe!

De plot

Ons verhaal begon nog niet eens zo lang geleden. Er was eens … die droom van een concertgebouw voor Brugge. Enkele hoofdstukken later is er – godzijdank! – nog geenszins sprake van een rechtlijnig parcours richting en ze leefden nog lang en gelukkig. Vanuit die ene plotlijn ontwikkelden zich nevenverhalen en nieuwe verwikkelingen, niet te stuiten. Vertelsels in noten, stiltes en bewegingen, intriges voor geoefende oren of sages voor beginnende lezers: ons – jouw – verhaal is een kleurrijk boeket waaruit jij jouw rode draden plukt. Het zijn verhalen die op zich staan, die extra vertelkracht krijgen als ze geïnjecteerd worden met verhalen van partners maar die zich even goed nestelen binnen grotere raamverhalen: die van Brugge, Vlaanderen … de wereld.

 

De verteller(s)

Een verhaal dat groeit en zich vertakt, smeekt om een meervoudig vertelstandpunt. Perspectieven bestaan naast elkaar en wisselen, zonder dat we ons hoeven af te vragen welk gezichtspunt ‘het juiste’ is. Dat is de schoonheid van ons verhaal: het is van een meerstemmigheid die oproept tot luisteren, delen en openstaan voor nieuwe blikken. Artiesten zijn vertolkers en doorgeefluik van (hun) belevenissen, gedachten en gevoelens. Backstage kijkt de lezer dan weer mee door de ogen van talloze Concertgebouw-medewerkers. En wie weet wat jij te vertellen hebt over de bonte drom personages die hier hun opwachting maken?

 

De personages

Ze duiken op in duizendvoud: de personages op, achter en voor het podium, langs het Circuit of in het Concertgebouwcafé. Ze nemen verschillende rollen op – moeder en componist, leerkracht en vrijwilliger, zoon en choreograaf, hobbymuzikant en sponsor, grootvader en Vriend … – op dat schouwtoneel genaamd Concertgebouw. Ze geven het verhaal karakter en kleur, smaak en vaart! Geen personage zo rijk evenwel als die ene protagonist uit wie alle lijnen vertrekken: de grote vriendelijke terracotta reus op ‘t Zand.

 

Ruimte & tijd

Met zijn tijdloze architectuur en fabelachtige akoestiek is het geen wonder dat het Concertgebouw ook in andere kronieken figureert. In ons verhaal is ons huis meer nog dan een concrete plek in hedendaags Brugge een magisch oord waar oosterse klanken westerse ontmoeten, waar zakentoeristen neerstrijken voor een congres, waar oeroude rituelen zich voltrekken in een zaal met de modernste technieken. Oogwenken worden uitgesponnen en eeuwen flitsen voorbij in een gebouw zonder dak of muren.

 

Titel

Die weelde aan plotlijnen, perspectieven en personages samenbrengen onder één titel:
een onmogelijke queeste. Daarom deze warme uitnodiging: verzin gerust zélf een titel voor dit verhaal dat ook het jouwe is. Twijfelen mag, aanpassen ook. Laat dit verhaal je bij de hand nemen. Lees het! Schrijf het! Deel het! Beleef het!


— Katrien Van Eeckhoutte, algemeen directeur