Ga naar de hoofdcontent
Logo Concertgebouw Brugge
Logo Concertgebouw Brugge

Hoe beleef jij cultuur in tijden van corona?

Hoe beleef jij cultuur in tijden van corona?

De Concertgebouw Coronavrije Cultuurtips verslaan elke kwaal

 

CCC #1:

Communicatiemedewerker Lore geeft alvast de eerste tip. 'Ga een rondje joggen in het park op je favoriete klassieke muziek, liefst iets met een hoog tempo. Zo blijven we toch in beweging!'

 

 

 


CCC #2:

Artistiek coördinator oude muziek Albert Edelman tipt Bachs 'Goldbergvariaties' door Quatuor Ardeo als 'fijne muziek om thuis op te werken. Ik geef toe dat ik er ietwat geobsedeerd door ben.'

 

 

CCC #3:

Communicatiemedewerker Hanne nestelt zich straks in de zetel met 'Bult' (want #flattenthecurve!), het debuut van Marieke De Maré. 'Ik smelt voor poëtisch proza als dat van Marieke, terwijl mijn vriend gaat voor de herlezing van een gewaagde classic ... Vanavond regeren hier de literatuur en de stilte!'

 

 

 CCC #4:

Beluister de heerlijke uitvoering van Obrechts 'Missa de Sancto Donatiano' door Tallis Scholars tijdens de eerste editie van ons Brugse polyfoniefestival GOLD! Muziek als een warm dekentje of een zonnestraal die binnenvalt ...

  


CCC #5:

Gerda Pyck verraste ons met een muzikale suggestie: 'De barokopera 'Les Indes galantes' van Rameau door Cappella Mediterranea maakt mij instant blij en geeft mij energie!' 

 


CCC #6: 

An Merlier, onze coördinator Business & Events, suggereert deze vrolijke, piepjonge maestro met een hart voor Vivaldi.
Bekijk het filmpje hier

 

   

CCC #7:

21 maart 2020, dat betekent
- de start van de lente;
- de 335e verjaardag van Johann Sebastian Bach;
- de 8e editie van de REMA - EEMN Early Music Day - Journée de la Musique Ancienne 2020, aangevoerd en aangevuurd door ambassadeur en barokvioliste Rachel Podger!

 

CCC #8:

Deze barre tijden halen ook het mooiste en het beste in de mens naar boven. Geen passender illustratie van deze samenhorigheid dan dit wonderlijke samenspel van de muzikanten van het Rotterdams Philharmonisch Orkest

 

CCC #9:

Evi, onze coördinator kunsteducatie, weet waar ouders heen moeten voor het organiseren van magische muziekmomentjes met de kinderen! Sophie Pelgrims van Muzkido zorgt op haar website elke dag voor een filmpje om actief mee te zingen of mee te musiceren. Wedden dat grootouders vanop afstand kunnen meedoen? Aan alle (groot)ouders: goede moed voor deze tweede quarantaine-week! 

 

 

CCC #10:

We gaan stilaan de passietijd in, en bij ons had Bachs 'Mattheuspassie' weldra moeten weerklinken. Onze artistiek directeur Jeroen wees ons op een filmpje van de Nederlandse Bachvereniging dat bewijst dat Bachs meesterwerk ook zonder orkest en koren meteen binnenkomt. 'Erbarme dich', wees lief voor elkaar.

 

 

CCC #11:

Herinner je je nog onze intieme februarimaand, toen we nog bil aan bil en têtes-à-têtes aanschoven voor gezellige kamermuziekconcerten? Het lijkt wel een andere wereld. Ensemble Brú - New Early Music voert ons even mee terug naar een pre-coronatijdperk, en meteen ook naar een universum bevolkt door trollen, koningen en koene helden tegen een achtergrond van noordse fjorden en wouden.

 

CCC #12:

Ons Concertgebouwcafé mag dan wel even dicht zijn, maar dan nog bruisen medewerkers Sophie, Levent & Jeroen van de goeie ideeën. Waarom geen frisse mocktail shaken om alvast te toosten op de eerste lentezon? Of meteen een e-peritiefje inplannen met een Brugse Sportzot? Ook aan een sunny soundtrack werd gedacht, want op wegdromen en verlangen staan gelukkig geen quarantainemaatregelen ...
 
 

CCC #13:

Tijdens ons kamermuziekfestival Têtes-à-têtes draaide alles rond intimiteit en persoonlijk contact.
Hoewel we tegenwoordig heel wat meer afstand bewaren dan toen in februari, kunnen we gelukkig nog op heel wat andere manieren heel nauw contact houden. Want hoe nabij kan je bijvoorbeeld zijn door écht te luisteren. (Her)ontdek onze podcastreeks 'De magie van het luisteren', waarin onze artistiek directeur Jeroen vragen stelt aan muziekfilosoof Tomas Serrien, vragen die de aanleiding vormen voor gesprekken met met cellist Arne Deforce, musicoloog Pieter Bergé, filosofe Joke Hermsen, architect Paul Robbrecht en rouwspecialist Manu Keirse.
 
 

CCC #14:

Pianist, componist en dirigent Reinbert de Leeuw wijdde zijn leven aan de moderne klassieke muziek. Aan Bach ontkomt evenwel niemand, en zo draaide de betreurde maestro zich uiteindelijk om, naar de machtige Johann Sebastian, en zijn 'Mattheuspassie'.

 

Deze film – die we normaalgezien hadden gespeeld tijdens onze Topstukweek Bach – geeft een gezicht aan het mysterie en de betovering van muziek en de bijzondere wisselwerking tussen Reinbert de Leeuw en jongere generaties musici. Om heel intens van te genieten.

 

CCC #15:

Kan deze zondag zondagser beginnen dan met Vivaldi's 'Vier seizoenen' in onze prachtige Concertzaal? Ook vanuit uw kot hoor je blaffende honden, zingende koekoeken en ronkende dronkaards, met dank aan B'Rock Orchestra, Dmitry Sinkovsky en Podium Aan Huis van Cultuurconnect. Viva Vivaldi!

 

CCC #16:

In een andere wereld had een aantal sterke vrouwen vandaag verschillende van hun voorgangsters voor het voetlicht geplaatst tijdens The Dead Ladies Show. Onder hen: de Nederlands-Belgische schrijfster Joke Van Leeuwen. De show mag dan al zijn uitgesteld, Joke schreef alvast een persoonlijk ‘Bericht aan de bevolking’ vanuit haar schrijfkamer. Ontdek meteen waar die 19 in COVID-19 voor staat ...

 

 

CCC #17:

Noé en Juliette voeren een feestelijk ballet uit op de trampoline, en daar hebben ze alle reden toe. Hun mama Lotte rondde net haar tiende Concertgebouwbrochure af als hoofd- en eindredacteur! Ons nieuwe programma ligt nu bij de drukker om binnen een maand bij jou in de bus te vallen.
Moge dit onze boodschap zijn voor deze week: er komen betere tijden waarin we weer samen kunnen genieten van het kleine en het grote. En intussen: blijven springen!

 

CCC #18:

Of ze een boeiende cultuurtip hadden voor ons publiek? Onze klavierpartner Piano's Maene hoefde geen twee keer na te denken: de documentaire rond hun innovatieve rechtsnarige piano, de Chris Maene Straight Strung Grand Piano, was beslist het bekijken waard.

Een boeiende inkijk in de bouw van een revolutionair klavierinstrument dat dat wij als eerste concertzaal ter wereld in de collectie hebben!
‘Een betere piano dan een Steinway kan ik niet maken, maar ik kan wel een ándere maken, op basis van de ervaring van tientallen jaren instrumenten bouwen.’ — Chris Maene

CCC #19:

Coördinator communicatie, marketing & sales Bert tipt deze 'Hoe dans ik Rosas danst Rosas'-video. Dé kans om je deze iconische choreografie van onze huisartiest eigen te maken met niet meer dan ... jezelf en een stoel. Bert een beetje kennende, vermoeden we dat geen stoel in zijn huis nog veilig is. Sla jij ook aan het dansen?

 

CCC #20:

In Klara Live maken ze er vanavond een beestenboel van met Piet Swerts' creatie voor het Roeland Hendrikx Ensemble, gebaseerd op ‘Le Bestiaire’ van Guillaume Apollinaire. Diens korte gedichten inspireerden Swerts tot 24 korte karakterschetsen. Passeert ook voorbij: de stoet van 'Le Carnaval des Animaux', in een arrangement voor zes musici. Op Valentijn nog in première in het Concertgebouw, maar vanavond rond de klok van 8 met veel liefde voor jou gebracht op Klara!

 

 

CCC #21:

Drie vrouwelijke gedetineerden reflecteerden over schuld en boete. Griet Teck registreerde, Maud Seuntjens van Musica - Impulscentrum voor Muziek luisterde en Lassus' onsterfelijke 'Boetepsalmen' door Psallentes troostten. En wij, wij kijken, want deze film en coproductie van het Concertgebouw is ontroerend, ontluisterend en hartverwarmend (en nu ook voor het eerst online te zien!).

 

 

CCC #22:

Een mens geraakt tegenwoordig al eens de tel van de dagen kwijt, maar maandag start wel degelijk de Goede Week voor Pasen. Geen passender manier om deze week in te luiden dan met Bach en zijn monumentale 'Mattheuspassie'. Laat koren en orkest uit je boxen schallen, wij zorgen met ons interactieve verhaal voor duiding, weetjes en zàlige muziekfragmenten.
— met dank aan Cera, partner van onze Topstukweken

 

CCC #23:

Kom je op zondag ook zo graag bij ons langs voor een ontbijtje en de speel- en knutselhoeken van ons Atelier Matinée? Dan brengen wij ons knutselmoment nu gewoon naar jou! Onze docente Charlotte Viane toont stap voor stap hoe je kroost een vrolijke bloem maakt om iemand (virtueel) mee te verrassen op deze mooie zondag. Aan de slag!

 

 

CCC #24:

Ines is behalve onze stagiaire communicatie ook een gediplomeerd zonnetje en semi-professionele danseres. Nu ze even moet wegblijven uit dansschool Induce Dans en beweeg, geeft ze zich hélemaal in haar kot. Haar tip voor deze eerste werkdag van lockdown-week 4: blijven dansen, blijven bewegen! Hop, meedoen!

 

 

 

CCC #25:

Collega en fotograaf Peter raadt ons van harte 'Rêve - a film by Ibbe Daniëls and Koen Vidal' aan. 'Een straffe documentaire gemaakt door twee zeer fijne mensen. Geef jezelf dit cadeau! KIJKEN!'
Ons heeft hij alvast overtuigd! Kijken jullie mee?

 

 

CCC #26:

De Brugse componist Joseph Ryelandt zou dit jaar 150 geworden zijn. Wij hadden taart, concerten en een lezing-boekvoorstelling klaar, maar het mocht niet zijn. Gelukkig staat David Vergauwen, auteur van de gloednieuwe Ryelandt-biografie bij Academic & Scientific Publishers (ASP) én bevlogen spreker immer paraat. Volg David op een boeiende trip doorheen het Brugse Ryelandt-land!

Woon de boekvoorstelling van de Ryelandt-biografie bij! Welkom op 30.08 in het Concertgebouw!

 

CCC #27:

We slaakten gisteren een collectieve zucht van opluchting: Marc Van Ranst bevestigde dat de paashaas een essentieel beroep heeft, en dit weekend niet in zijn kot moet blijven. Wie wél braaf binnen blijft: de Gruffalo, vaste gast tijdens menig voorleesuurtje. Om kinderen (klein en groot) het coronavirus beter te helpen begrijpen, stopten Axel Scheffler en Julia Donaldson hun personages in een corona-geïnspireerd, jasje. Ook een must voor Gruffalo-fans: de Gruffalo-website met tal van activiteiten en kleurplaten.

 

 

CCC #28:

Onze vorige danscoördinator Samme mag Brugge dan wel voor Oslo verruild hebben, we zitten nog steeds in zijn hart (en hij in het onze)! Vanuit Dansens Hus, Oslo zendt hij ons 15 dolle dansactiviteiten voor kinderen. Ouders en kroost: haal je dansbenen boven! Grootouders: zet die webcam aan! Takk, Oslo!

 

  

CCC #29:

Dacht je even dat we alsnog een Eurovisiesongfestival hadden dit jaar? Jawel: het beroemdste Te Deum van Marc-Antoine Charpentier opent al decennia lang Europa's grootste liedjesfestival. Maar het stuk is veel meer dan dat!

En het beste nieuws: wij streamen het morgen op Pasen helemaal live, in een uitvoering van huisartiest Vox Luminis en B'Rock Orchestra. Over een paascadeau gesproken! Afspraak morgen vanaf 10.00, als muzikaal gezelschap bij de pistolets-met-paaseitjes! Meer concerten vanuit onze Concertzaal horen? Evil Penguin TV stelt een hele reeks concerten gratis ter beschikking!

 

CCC #30:

Dacht je even dat we alsnog een Eurovisiesongfestival hadden dit jaar? Jawel: het beroemdste Te Deum van Marc-Antoine Charpentier opent al decennia lang Europa's grootste liedjesfestival. Maar het stuk is veel meer dan dat!

programmaboekje: bit.ly/programma-topstuk-charpentier

— met dank aan Mezzo en Evil Penguin TV
(opgenomen op 4 mei 2019 in onze Concertzaal)

Beluister Te Deum via Facebook: 

Beluister Te Deum via YouTube:

 

CCC #31:

Een tweede tip van onze Concertgebouwcafé-collega's! Laat je kinderen een krullende kaasbrochette bij elkaar 'knutselen'. Niet te versmaden bij een volgend e-peritiefje. Juliette en Esmee geven alvast het goede voorbeeld!

Liever een brochette op de barbecue? Dan hebben wij alvast een vurige soundtrack die je vlees, vis en groenten helemaal op smaak brengt! 

   


CCC #32:

Wist je dat wij in het Concertgebouw ons eigen koor hebben? Elke donderdagmiddag repeteren we erop los, onder het alhorende oor van dirigent Jeroen. Het spreekt voor zich dat het (zang)plezier primeert, maar zo af en toe durven we ons al eens driestemmig laten horen aan het publiek.

 

Voor alle koorcollega's en de vele koorzangers onder jullie die het helende samenzingen missen: al gehoord van het Koor kontra Korona - Choir contra Corona? Haal je hart (en stembanden) op met dit fijne initiatief! Zalig zij die samen zingen!

 

CCC #33:

Wij zijn véél gewoon van onze huisartiest Nadar Ensemble maar soms staan zelfs wij perplex van hun inventiviteit. Zet deze goed gekke bende in quarantaine, en dan blijken zelfs de lichtschakelaars niet veilig. We starten de dag met Mátyás Wettls 'Nocturne for 16 light switches'. Ja, onze mond viel ook open.

 

CCC #34:

Hoera voor het Spectra ensemble want deze graag geziene gast in ons Concertgebouw gooit maar liefst 3 voorstellingen online en denkt daarbij aan cultuurvrienden van alle leeftijden:

 

- voor de allerkleinsten: de aangrijpende kortfilm Vol au Vent 
- voor 6+: de humoristische voorstelling Frankenstein, met monsters, superhelden en dolle meezingers 
- voor volwassenen: muziektheater Menuet, naar de novelle van Louis Paul Boon, in 2019 nog bij ons in de Concertzaal 

Een minder zonnige dag? Wij weten wat gedaan!

CCC #35:

Een net binnengelopen cultuurtip die we je niet willen onthouden: Olli Mustonen - al vaker als pianist en componist bij ons te gast - speelt vanavond in de lege concertzaal van de Finse Turku Concert Hall. Hij herinnert er ons graag aan dat 2020 niet enkel het jaar is van Covid-19 maar ook van Ludwig van Beethoven! Geniet vanaf 18.00 van een Beethoven-recital in je woonkamer/bureau/keuken/tuin/ ... !

 

CCC #36:

Onze collega David is de man die alles kan. Tekeningen voor onze Gold-flyers? Hij maakt ze. Een boom voor onze Human labels-installatie? Hij last die. Voorstellingen van geluid en licht voorzien? Hij kan dat. Tijdens deze lockdown-tijden zijn kroost samenroepen om een verbluffend filmpje te maken? Doet hij gewoon. Geniet mee van een grappig, kunstig verhaal van de familie Carney, waar talent duidelijk in de genen zit! 

 

CCC #37:

M Leuven schiet ouders met creatieve en nieuwsgierige kinderen te hulp! Elke dinsdag voorziet het museum een 'kunstblaadje' voor kinderen vanaf 8 jaar. Aan de hand van een reeks opdrachten leer je een kunstwerk vanbinnen en vanbuiten kennen. We durven wedden dat je er ook als (groot)ouder heel wat van opsteekt. Veel plezier!

 

CCC #38:

Onze educatie-collega's delen bij wijze van laat paasei vandaag een zondags cadeautje. Met deze kleur- en tekenplaat kunnen je bengels verrassende en grappige creaties maken. Ze gaan daarmee trouwens bekende kunstenaars als Marcel Duchamp en René Magritte achterna! Fijne zondag!

Downloaden, printen en tekenen maar! https://bit.ly/kleurplaat-liervogel

 

CCC #39:

Onze coördinator digitale media & databeheer Miet houdt van film, en kijkt uit naar een gezellig avondje bij Cinema Lumière − Brugge. In afwachting van een bioscoopbezoek maakt ze van de nood een deugd en tovert ze haar woonkamer om tot een knusse cinemazaal, dankzij 'Cinema bij je thuis'. Uit een brede waaier aan films tipt ze 'Ema', nu in première! Jullie nog aanraders?

 

 

CCC #40:

Een Instagramaccount tippen op Facebook, dat tart wellicht élke sociale media-wet. Het Instagramkanaal Tussen kunst en quarantaine is evenwel zo leuk, fijnzinnig, humoristisch en creatief dat we het je niet kunnen of willen onthouden. Het uitgangspunt: maak een bekend schilderij na met minstens drie voorwerpen uit je huis. Het effect: verbazing, bewondering en goesting om zelf aan de slag te gaan!

 

 

CCC #41:

Ook onze Brugse cultuurcollega's van KAAP moesten dit voorjaar helaas al heel wat events schrappen. Gelukkig zijn het daar creatieve doeners bij KAAP, en staat 'bij de pakken blijven zitten' niet in hun woordenboek. Zo doopten ze april om tot 'de maand van de livestream concerten en activiteiten'. Vanavond treedt de ravissante mezzosopraan Cristina Zavalloni zò je huiskamer binnen! Niet te missen! LIVE stream - Cristina Zavalloni - huiskamerconcert, vanavond om 20.00!

 

CCC #42:

Was je ooit al in onze Angel Room? De zijgang van onze hoogste foyer wordt zo genoemd naar de fresco 'Angel' die Luc Tuymans er in 2012 aanbracht. Met onze Angel Series versterken we de bijzondere sfeer van deze haast sacrale ruimte. Deze serie staat voor intieme werken voor kleine bezettingen, geïnspireerd door de ruimte en dialogerend met Tuymans' engel. Beluister deze creaties alvast eens vooraf, en kom ze later tijdens ons Circuit beleven op de plek waarvoor ze gemaakt werden. Een bijzondere ervaring!

 

CCC #43:

Geen Concertgebouw-werkgroep zo geëngageerd als ons Eco-team! Collega's Lotte, Jasper en Geerolf zorgden er met hun initiatieven zelfs mee voor dat we in september werden uitgeroepen tot 1 van Brugges 5 'Duurzame helden'. Ook in deze vreemde dagen blijft het Eco-team waakzaam.

 

 Het tipt ons de documentairereeks Rotten. Deze serie (te bekijken op Netflix) doet een boekje open over de voedingssector en de minder fraaie praktijken die schuilgaan achter onder meer de productie en invoer van avocado’s, chocolade, suiker en wijn …

 

CCC #44:

Ook na de passieperiode wil Collegium Vocale Gent muziek met ons delen, in het bijzonder die van J.S. Bach. De Thomascantor schreef muziek die zó inspirerend is dat ze voor filmmakers bijvoorbeeld een hele wereld van beelden en verhalen oproept. Zo ook voor de Spaans-Belgische cineaste Clara Pons, die met Lebenslicht de knellende band portretteert tussen de mens en zijn wereld. Antwoorden zijn er niet, maar Bach verlicht de pijn.

 

Een intense audiovisuele ervaring; in 2019 nog de opener van onze Bach Academie, nu integraal te bekijken op collegiumvocale.com/lebenslicht
meer lezen: bit.ly/interview-met-clara-pons

 

CCC #45:

Onze Concertgebouwmedewerkers zijn van véle markten thuis. Zo is eventmanager Rutger niet eens zo stiekem een reggae-kenner.

'Het is heerlijk (tele)werken met een streepje reggae op de achtergrond.' Niet zot van reggae? Give it a try met deze playlist. Een uurtje reggae gemaakt door niet-reggae artiesten.' En geloof ons: het is heel moeilijk om deze charmante collega iets te weigeren. Waarom eens niet proberen dus? Enjoy this (lazy) Sunday! 

 

CCC #46:

Wist je dat het Concertgebouw zijn eigen groendienst heeft? Dankzij de collega's van Ekiep Botaniek is ons gebouw de laatste maanden een pak plant-aardiger geworden! Voorzitster Evi deelt graag deze groene tip: 'Het is nú de ideale periode om je planten te verpotten. In het voorjaar – als het langer licht is – hebben planten meer energie om te groeien en zijn ze gebaat bij een grotere pot en verse potgrond.'

 

CCC #47:


ChampdAction nodigde 15 getrouwen uit voor een gloednieuwe versie van Terry Rileys ‘In C’. Het HERMESensemble voegde daar nog eens 6 uitvoerders aan toe. Elk van de muzikanten werd gevraagd om thuis een geheel eigen versie op te nemen van dit revolutionaire werk; muzikale vrijheid is immers de sleutel van het stuk.

De uitvoerders gaan door dezelfde 53 cellen van enkele noten en beslissen autonoom hoe lang ze elke cel herhalen. Serge Verstockt, artistiek leider van ChampdAction mixte het geheel. Net zoals wij heel benieuwd naar het resultaat? Beleef vanavond om 22.00 de première in Klara’s Late Night Lab!

 

CCC #48:

Enkele jaren geleden reisden Daan (die Daan die geen familienaam nodig heeft) en onze collega en fotograaf Peter De Bruyne door dorre, verlaten Spaanse landschappen op zoek naar een plek die het niets benadert. Ergens tussen Tremp en Luna botsten ze op het dorp de NADA. Die queeste naar rust en niets vormde ook het vertrekpunt voor een boeiende reportage op RTBF, met behalve Daan en Peter ook een mooie rol voor ons geliefde Concertgebouw!

Even aanmelden, en vervolgens gratis meekijken in het hoofd van Daan.

 

CCC #49:


Nam je al eens een kijkje op Bits of Bruges? Visit Bruges bundelde er tal van initiatieven waarmee je ons prachtige Brugge vanop afstand kan beleven. Van 360°-beelden en video over musea, muziek, podcasts, films en series, boeken en strips tot gezelschapsspelen ... Ontdek hoe wij en andere Brugse partners als Musea Brugge, Cultuurcentrum Brugge, MAfestival Brugge, Anima Eterna Brugge en Cactus Muziekcentrum de afstand tussen jou en Brugge - welja - overbruggen!

 

Stuur ons jouw ultieme cultuurtip-van-thuis-uit

Onze medewerkers leveren graag inspirerende suggesties om de vrijgekomen tijd in te vullen met cultuur van allerlei allooi. Maar we willen ook jouw ultieme cultuurtip-van-thuis-uit kennen! Een Netflixreeks vol goeie muziek, een boswandeling met verkwikkend vogelgezang, een virtual tour in een museum… We laten ons graag verrassen!

Alle Coronavrije Cultuurtips (liefst met foto of video) zijn van harte welkom bij lore@concertgebouw.be.

 

Deel dit nieuwsbericht