Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts icon
We hanteren voor alle publieke voorstellingen het Covid Safe Ticket. Lees alle coronamaatregelen
menu
menu

Geschiedenis

Op 20.02.2002 opende Concertgebouw Brugge de deuren. Het was meteen ook de start van het culturele feestjaar 2002 met Brugge als Culturele Hoofdstad van Europa.

Het begon met een droom …

Het idee van een concertgebouw voor Brugge leefde al enkele jaren. Deze droom kwam in een stroomversnelling met het aantreden van burgemeester Patrick Moenaert én met de kandidaatstelling van Brugge als Culturele Hoofdstad van Europa in 2002.

Internationale architectuurwedstrijd

     

Een internationale architectuurwedstrijd werd uitgeschreven en de inzendingen stroomden binnen. Na een eerste selectieronde verkoos een jury onder leiding van Gerard Mortier uit acht (anonieme) kandidaturen het ontwerp van Paul Robbrecht en Hilde Daem, twee Gentse architecten. De keuze viel op hen omwille van de verregaande akoestische garanties die hun project bood - naast de esthetische en functionele kracht van hun ontwerp.

De eerste steen, bewerkt door kalligraaf Pieter Boudens, werd gelegd op 13 juni 2000. Zo zit kunst ook letterlijk ingebed in de fundamenten van het gebouw. De bouw werd gefinancierd door de Vlaamse Gemeenschap, de provincie West-Vlaanderen en de stad Brugge, de drie overheden die ook nu nog de huidige artistieke werking financieel ondersteunen.

20.02.2002, 20.02 uur

Op dit symbolische tijdstip weerklonk voor het eerst muziek in ons gebouw. Op het programma die avond stond – niet toevallig – Die Schöpfung van Joseph Haydn, uitgevoerd door Anima Eterna onder leiding van Jos Van Immerseel (intussen een van onze vijf huisartiesten) én in aanwezigheid van het Belgische koningspaar.

Feestjaar 2012

Naar aanleiding van onze tiende verjaardag in 2012 publiceerden we deze docufilm én het boek X over 10 jaar Concertgebouw.

Meer weten en zien?

Kom nog veel meer te weten over onze geschiedenis tijdens Concertgebouw Circuit en in de bezoekersgids die u gratis bij uw toegangsticket voor het Circuit krijgt.

Pagina inhoud

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

  •  *