Ga naar de hoofdcontent
Ontdek seizoen 2024/25 vanaf 25 april op onze website.
Logo Concertgebouw Brugge
Logo Concertgebouw Brugge

Concertgebouw Circuit trekt jonger en breder publiek

Concertgebouw Circuit trekt jonger en breder publiek

Eén jaar Concertgebouw Circuit is een feestelijk momentum voor Concertgebouw Brugge. Het belevingsparcours bracht de afgelopen 365 dagen een opvallend jonger en breder publiek uit binnen-en buitenland naar het Concertgebouw. Het Concertgebouw grijpt nieuwe opportuniteiten aan om in te spelen op extra aandacht voor kinderen, fotografie-expo’s en doorgedreven promotie in binnen- en buitenland.

Concertgebouw open huis

In 2017 werd Concertgebouw Brugge een Kunstinstelling van de Vlaamse Gemeenschap; een mijlpaal voor het succesvolle kunstenhuis voor muziek en dans maar tegelijkertijd ook een moment voor nieuwe, frisse ideeën. Het Concertgebouw wou nog meer een transparant huis worden en jong en oud verleiden met zijn architecturale waarde, zijn bijzondere hedendaagse (klank)kunstcollectie en zijn veelzijdige artistieke en commerciële werking. Op 17 september 2017 werd Brugge dan ook met tromgeroffel en trompetgeschal een nieuwe cultuurtoeristische attractie rijker: het Concertgebouw Circuit was geboren!

‘Het verheugt ons dat zoveel mensen uit binnen- en buitenland de weg vinden naar het Concertgebouw. Dankzij het Circuit geven we een zo breed mogelijk publiek inkijk in ons gebouw, onze artistieke werking, onze kunstcollectie met onder meer een fresco van Luc Tuymans en onze interactieve klankinstallaties. Mensen kunnen zomaar binnenlopen, van het spectaculaire uitzicht op het dakterras genieten en gezellig napraten in het Concertgebouwcafé. Onze ambitie om een open huis te zijn, wérkt.’
— Katrien Van Eeckhoutte, Algemeen directeur
 

De bezoekers

In zijn eerste levensjaar mocht het Circuit 9000 bezoekers ontvangen. Op donderdag, zaterdag en zondagvoormiddag vinden de meeste mensen hun weg naar het bezoekersparcours. Zondag blijft de topdag, met onder meer veel Bruggelingen die de kans grijpen om het Circuit gratis te bezoeken. Bij de jeugd blijkt het Circuit geliefd: 20% van de bezoekers was jonger dan 26 jaar. Het aangepaste Circuitverhaal voor kinderen blijkt dus een schot in de roos. Tijdelijke (foto-)expo’s in het gebouw vormen voor jongeren vaak een trigger om ook Circuit ontdekken

Ook vanuit het buitenland vinden geïnteresseerden de weg naar het Circuit. Met bijna 23% buitenlands publiek – voornamelijk uit buurlanden Nederland en Duitsland – ontpopt het Circuit zich tot een nieuwe toeristische hotspot. Minder mobiele bezoekers worden evenmin vergeten. Het Concertgebouw ontving reeds erkenning als dementievriendelijke organisatie en werkt met Inter vzw verder aan het comfortabel maken van het bezoekersparcours voor iedereen.

De waardering

Het Concertgebouw Circuit creëert een lagere drempel voor een breder publiek van jongeren, kinderen en buitenlandse bezoekers. Reacties van het publiek op TripAdvisor en aan de ticketbalie zijn lovend.

‘Het Circuit zet de pracht van het Concertgebouw nog meer in de verf. De combinatie van architectuur, muziek en kunst, met zicht op werelderfgoedstad Brugge is verfrissend en inspirerend.’
— Stijn, bezoeker Circuit, 38 jaar

Het geloof in dit open huis-project uit zich ook in de financiële steun die het mocht ontvangen: een projectsubsidie van de Nationale Loterij en de Stad Brugge en eventsponsoring van o.a. Interparking.
 

Nieuwe opportuniteiten

Dit eerste succesjaar is uiteraard slechts een start. Een gloednieuwe belevingsfilm zal de verwachting van bezoekers en passanten nog meer aanscherpen en nieuwe kansen dienen zich aan:

Kinderen baas – Atelier Matinée

Met een Circuit-parcours op kindermaat, is het Concertgebouw de jongste generatie erg genegen. Vanaf seizoen 2018-2019 nemen kinderen het gebouw ook helemaal over tijdens Atelier Matinée. Elke eerste zondag van de maand wordt de Inkomhal een speelplek voor kinderen en hun (groot)ouders. Kinderen kunnen zich uitleven in de speelhoeken of tijdens een betalende workshop. Families genieten ondertussen van een heerlijk ontbijt of een gezellig moment met vrienden in het Concertgebouwcafé. Het is meteen ook het ideale moment om een bezoekje te brengen aan Concertgebouw Circuit, dat op zondag nu ook langer open blijft, tot 14 uur.
 

Wisselende foto-expo’s

Concertgebouw Brugge fungeert ook als lanceerplatform voor jonge fotografen en als vaste basis voor hun meer ervaren collega’s. Naast de vaste collectie met werk van o.a. Dirk Braeckman ontdekt wie het Circuit bezoekt steeds nieuwe expo’s die zich nestelen in de architectuur van het kunstenhuis en binnen het seizoensthema van het Concertgebouw. Tot 11 november bots je op de intrigerende beelden van seizoensfotograaf Dries Segers. Later volgen ook expo’s van onder meer Stef Van Alsenoy en Peter Voigt.

Internationale bekendheid

Op het heraangelegde Zand herbergt het Concertgebouw ook In&Uit, het centrale Brugse infopunt voor toerisme en cultuur; een ideale ligging dus om toeristen en dagjesmensen uit te nodigen tot een Circuit-bezoek. Gerichte buitenlandse promotie van deze unieke experience i.s.m. Toerisme Brugge en Toerisme Vlaanderen moet Brugge een nog aantrekkelijkere citytrip-bestemming maken. De nieuwe incentive op het parcours - een 360° virtuele concertervaring van huisorkest Anima Eterna Brugge – zal ongetwijfeld bijdragen aan die aantrekkingskracht. Wie het Circuit bezoekt zal voortaan nog meer geprikkeld worden om muziek en dans live te komen beleven.

Met de steun van
     

Met dank aan de spelers van de

Deel dit nieuwsbericht