Ga naar de hoofdcontent
Logo Concertgebouw Brugge
Logo Concertgebouw Brugge

Zorg voor planten en dieren

De allerlaatste uitdaging! Zorgen voor het milieu is natuurlijk ook zorgen voor de dieren en planten. En daarvoor is dit seizoen de ideale tijd. De planten staan in bloei en veel dieren verwachten er binnenkort enkele kleine diertjes bij. Daarom is het belangrijk dat we ervoor zorgen dat onze tuin of terras die nieuwe planten en dieren kan verwelkomen.

Doe jij ook mee?

Superheldgroet,

Puck Planet

WAT IS BIODIVERSITEIT?

Biodiversiteit lijkt een moeilijk woord, maar is het eigenlijk niet. Het woord bestaat uit twee delen. ‘bio’ betekent leven en ‘diversiteit’ betekent verschillend. Biodiversiteit is de verzameling van alle levende dieren, organismen en planten op onze aarde. De vogels, de huisdieren, de planten in de tuin,… alles wat je kan bedenken uit de natuur geven we de naam ‘biodiversiteit.

Die biodiversiteit wordt vaak verstoord. De natuur houdt zichzelf in evenwicht. Ze zorgt ervoor dat bomen natuurlijk groeien, dieren kunnen opgroeien en planten kunnen leven. Maar de mens laat die natuur niet altijd zijn gang gaan. Soms doet de mens rare zaken die de natuur geen goed doen. Bijvoorbeeld: te veel bomen omhakken, te veel grondstoffen uit de grond halen, te veel slechte stoffen op planten sproeien, … . Allemaal niet zo goed voor het mooi samengaan van planten en dieren op onze wereldbol.  

    

ONTDEK DE NATUUR VIA SPELLETJES

Weet jij welke dieren er wonen in je tuin of in het park van je stad of gemeente? Leer de natuur kennen met verschillende leuke spelletjes.

 

Luisterspel: het leven in de natuur

In de natuur hoor je dat er wordt geleefd: vogels, insecten, bladeren die waaien,… Wat hoor je precies? Zoek samen met je vrienden of je gezin een rustig plekje in je tuin of in het stadspark. Ga in een kring zitten en sluit je ogen. Iemand neemt de stopwatch (telefoon) en klokt af op twee minuten. Na twee minuten vertel je aan elkaar wat je allemaal gehoord hebt.

Het voelspel: wat voel je ?

Een tak, een dennenappel, de aarde,… De natuur bestaat in allerlei vormen, geuren en kleuren. Ga voor deze opdracht in een kring zitten. Eén iemand uit de groep gaat op zoek naar verschillende natuurvoorwerpen, de anderen sluiten hun ogen. De ene persoon legt voor elke persoon één voorwerp. Deze moeten, door te voelen, raden wat er voor hen ligt. 

Natuurkunstwerk creëren

Laat de kunstenaar in jezelf los en maak een kunstwerk met allerlei natuurvoorwerpen: takjes, stenen, houtschors, bladeren,…. Laat ook hier je fantasie de vrije loop. Let op: neem enkel stukjes uit de natuur mee die op de grond liggen. Dus geen planten uit de grond halen of takken van de bomen kraken.

Insectendorp maken

Maak een dorp voor de insecten met takjes, kleine stenen, grassprietjes, nootjes,…. Tip: start met het maken van een dorp bij de wortels van bomen. Denk na over huisjes, bruggen, beekjes,…  En laat ook hier je fantasie de vrije loop.

CREËER EEN PARADIJS VOOR PLANTEN EN DIEREN IN JE TUIN OF OP JE TERRAS

Maak zelf voedsel voor de vogels
Bouw een eigen bijen/insectenhotel
Waterschaal plaatsen

Net als mensen hebben dieren ook water nodig. Ze kunnen drinken van het water, maar er hen ook in wassen. Plaats daarom een vogelbadje of waterschaal.

Kies planten die insecten aantrekken

Sommige planten lokken insecten naar zich toe die alleen bij hen thuishoren. Wil je bijen aantrekken? Plant dan dahlia’s of zinnia’s. Of heb je liever vlinders in je tuin? Denk na om nectarplanten (zoals kruipend zenegroen, kattenstaart en hemelsleutel) of vlinderstruiken te planten.

--> Zin om de vlinders te spotten in je tuin of op je terras? Vorig jaar stelde het educatief team een superleuke vlinderspotplaat samen. 

Laat afgevallen bladeren liggen

Bladeren die van de bomen vallen, worden voedsel voor vogels, kikkers en padden. Sommige dieren, zoals de egel, houden onder de bomenbladeren hun winterslaap.

WIST JE DAT?

  • Door het verbod op ivoor het aantal Afrikaanse olifanten terug toeneemt?
  • Planten soms bepaalde gassen afgeven zodat de dieren ze niet zouden opeten?
  • De oudste boom op aarde ongeveer 9550 jaar oud is?
  • Vlinders proeven met hun poten?
  • Er ongeveer 500 bijen nodig zijn voor het maken van één honingpot?

HOU ONS OP DE HOOGTE

Deed jij iets met onze uitdagingen? Een knutselopdracht, een (doe)opdracht of iets anders? Laat het ons weten door een foto te zenden naar educatie@concertgebouw.be

GESLAAGD?

Vergeet de sticker niet te kleven bij de achtste uitdaging op de affiche. Kom in het Concertgebouw je Puck Planet diploma ophalen.

PUCK PLANET DIPLOMA AFHALEN IN HET CONCERTGEBOUW

Heb alle acht uitdagingen aangegaan? Met andere woorden: heb je acht stickers kunnen kleven op de affiche van Puck Planet? Stuur dan een foto van je affiche met de acht stickers naar rik.de.jonghe@concertgebouw.be. Zet in je mail ook je naam, adres, leeftijd en adres op. Dan sturen we jou een mooi Puck Planet Diploma op.

VOLG PUCK PLANET

Volg ‘Geef om de aarde’ op Facebook en Instagram.