Ga naar de hoofdcontent
Logo Concertgebouw Brugge
Logo Concertgebouw Brugge

Concertgebouw Brugge zwaait binnenkort artistiek directeur Jeroen Vanacker uit

Concertgebouw Brugge zwaait binnenkort artistiek directeur Jeroen Vanacker uit
©sightways

Onze artistiek directeur Jeroen Vanacker verlaat deze zomer het Concertgebouw. Hij werkte hier 21 jaar, waarvan 16 jaar als artistiek directeur. In augustus start hij met een nieuwe uitdaging als 'Hoofd Muziek, Strategie en Programmering' in Bozar. Met het team en bestuur van Concertgebouw Brugge kijken we met trots terug op het boeiende parcours dat we samen met Jeroen hebben afgelegd. Binnenkort starten we met de zoektocht naar een nieuwe artistiek directeur om de ambitieuze plannen van het Concertgebouw als Vlaamse Kunstinstelling verder te realiseren.

Het Concertgebouw staat vandaag op de kaart als een creatief en kwalitatief cultuurhuis. Na Lieven Bertels (2001-2004) en Bart Demuyt (2004-2007) ging Jeroen Vanacker in 2008 aan de slag als artistiek directeur o.l.v. algemeen directeur Katrien Van Eeckhoutte. Als nieuwe artistieke leider koos hij meteen voor een meer hedendaagse focus en bouwde hij een sterke thematische en conceptuele werking uit, met festivals, een jaarlijks seizoensthema en veel contextactiviteiten. Er kwam heel wat aandacht voor out-of-the-box projecten, die de bezoeker extra beleving bieden en sinds meer dan tien jaar wordt er met succes gewerkt aan het uitbouwen van een uitgebreid educatief en participatief luik. Dit leidde tot een helder en uniek artistiek profiel van het Concertgebouw.

Het Concertgebouw spreekt met zijn programma, ondersteund door een gezond financieel beleid en een getalenteerd team, een trouw en enthousiast publiek aan uit zowel de ruime Brugse regio, uit Vlaanderen als uit het buitenland. Met oog voor kwaliteit en samenwerking biedt het Concertgebouw als Vlaamse Kunstinstelling een internationaal kwalitatief aanbod dat complementair is met vele andere spelers. 
 
Concertgebouw Brugge gaat met zijn sterk team en vele partners de komende jaren verder op hetzelfde elan als gewaardeerde speler in de regio en baken in en voor Vlaanderen. Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan de voorbereidingen van de lancering van het nieuwe seizoen 2024-2025, waarvoor de ticketverkoop in mei van start gaat. 2024 belooft ook een topjaar te worden voor het Concertgebouw als ‘Flanders Heritage Venue’: met heel wat geplande congressen en bedrijfsevents genereert het cultuurhuis niet alleen hoge eigen inkomsten maar zwengelt het ook het zakentoerisme in Brugge en Vlaanderen aan. De komende maanden worden ook al de ruwe toekomstplannen gemaakt voor seizoen 2025-2026. 

Jeroen Vanacker, afscheidnemend artistiek directeur

 
‘Ik ben bijzonder verheugd dat we met het Concertgebouw Jeroen deze kansen hebben kunnen bieden. Ik kijk terug op een fijne samenwerking en wens Jeroen alle succes.
De vele symbiotische samenwerkingen rond muziek, dans en klankkunst maken deel uit van onze huiscultuur. Ik ben blij dat we de creatieve artistieke plannen succesvol hebben kunnen realiseren met ons gedreven team en dat we zo samen van het Concertgebouw in korte tijd een gewaardeerd kunstenhuis en een bruisende ontmoetingsplaats hebben kunnen maken.’
— Katrien Van Eeckhoutte, algemeen directeur Concertgebouw 

‘Ik wil Jeroen danken voor de mooie jaren als artistiek directeur. Samen met Katrien, het getalenteerde team en vele partners zijn we erin geslaagd om in de laatste 20 jaar een sterk artistiek beleid in een gezonde culturele onderneming te laten uitgroeien tot een Vlaamse Kunstinstelling die internationaal uitstraling geeft aan Brugge en Vlaanderen.’ 
— Hugo Vandamme, voorzitter Bestuur Concertgebouw Brugge

Pagina inhoud
Open inhoud
Deel dit nieuwsbericht