Ga naar de hoofdcontent
De ticketverkoop voor seizoen 2024/25 start op 30 april voor Vrienden en leden van The Keys en op 7 mei voor allen.
Logo Concertgebouw Brugge
Logo Concertgebouw Brugge

4. Zorg voor minder afval

Pixabay

Yoghurtpotjes, verpakpapier, petflessen,… allemaal voorwerpen die na gebruik in de vuilnisbak belanden. Dagelijks produceren we in België gemiddeld twee tot drie kilogram afval per persoon. Dit is veel! Maar wat gebeurt er met ons afval? Een deel belandt op een afvalberg. Deze berg wordt verbrand en hierdoor komen er giftige stoffen vrij. Gelukkig krijgt veel afval een tweede leven, dit noemen we recycleren.

Superheldgroet
Puck Planet

 

Pixabay

AFVALSPEURDERS GEZOCHT!

Tijdens een wandeling zie je af en toe eens afval op de grond liggen. Denk maar aan een leeg blikje, een sigarettenpeuk of een verpakking. Terwijl dit eigenlijk in de vuilbak thuishoort. Heb je zin om tijdens een wandeling samen met je vrienden of familie de buurt schoon te maken? Koppel hier een wedstrijd aan en maak de wandeling nog leuker.

Afvalspeurders klaar?

  1. Elke deelnemer heeft een plastic zak, handschoenen en eventueel een afvalgrijper bij zich.
  2. Ga op wandel in je buurt.
  3. Probeer zo veel mogelijk afval te verzamelen van lege blikjes tot papier.
  4. Tel bij thuiskomst hoeveel stukken afval er in jouw zak zit.
  5. Wie de meeste stukken heeft verzameld is de winnaar.

EEN BLOEMPOT KNUTSELEN UIT EEN PLASTIC FLES

Niets leuker dan knutselen uit ons afval. Hieronder vinden jullie foto’s als inspiratie om een bloempot uit een plastic fles te knutselen.

WAT GEBEURT ER MET AFVAL?

Pixabay

In veel steden of gemeenten wordt het afval wekelijks opgehaald. Maar wat gebeurt er met al dat afval? Allereerst is het belangrijk dat je goed sorteert: glas hoort thuis in de glascontainer, petflessen bij PMD, papier en karton horen ook samen en dan heb je nog wat overblijft: het restafval. Is dat sorteren echt nodig? Jawel, want door al die soorten uit elkaar te houden, kunnen we van dat afval nieuwe producten maken. Het opnieuw gebruiken van afval noemen we recycleren.

Glas:

Glas kan makkelijk gerecycleerd worden. Op een grote band wordt het glas gelegd en selecteren de medewerkers met de hand de zuivere stukken glas. Alle onzuiverheden worden uit het glas gehaald en vervolgens wordt het oude glas gesmolten tot nieuw glas.

PMD:

Plastic wordt gesmolten tot garen en met deze garen worden kledingstukken gemaakt. Drankkartons worden vermalen tot papierpulp. En van dat pulp worden huishoudpapier, briefpapier, omslagen, papieren zakken en kartonnen dozen gemaakt.

Papier en karton:

Voor het recycleren van oud papier en karton wordt het papier en karton eerst van elkaar gescheiden. Daarna wordt water toegevoegd en wordt de inkt en de lijm verwijderd. Vervolgens perst men alles samen. Machines maken met het geperste materiaal nieuw papier en karton.

Pixabay

GFT:

Groeten-, fruit-, en tuinafval wordt op een hoop verzameld. Dit afval blijft acht weken liggen tot het een echte smurrie wordt. Daar helpen ook kleine beestjes bij. Compost in je tuin aanbrengen doet je planten beter groeien. Ook de landbouwer kan compost goed gebruiken voor zijn landbouwgrond.

Restafval:

Restafval kan helaas niet gerecycleerd worden. Dit afval wordt verbrand in een grote verbrandingsoven.            
                                                                                                                                                            

WIST JE DAT?

  • Plastic het Engelse woord voor kunststof is?
  • De grootste afvalberg ‘plastic soep’ in de Stille Oceaan ligt? Deze berg is twee keer zo groot als Duitsland.
  • België op nummer vijf staat van de landen die het meest recycleren?
  • Ongeveer 85% van het oude papier gerecycleerd wordt tot nieuw papier?
  • Het ongeveer 20 tot 25 jaar duurt vooraleer een kauwgom in de natuur afgebroken wordt?

GESLAAGD?                                          

Vergeet de sticker niet te kleven bij de vierde uitdaging op de affiche.

Tot volgende maand! Vanaf 1 februari ga je de volgende uitdaging aan en vind je op www.concertgebouw/geef-om-de-aarde opnieuw veel weetjes en ideetjes.

VOLG PUCK PLANET

Volg ‘Geef om de aarde’ op Facebook en Instagram.

Maak je ook je vrienden en vriendinnen warm voor onze uitdagingen? Haal een superleuke poster met stickervel in de bibliotheken in Brugge en randgemeenten, Male, Koolkerke, Dudzele, Lissewege, Knokke, Zeebrugge, Blankenberge, De Haan, Oostende, Jabbeke, Zedelgem, Oostkamp, Torhout, Beernem en Damme-Sijsele,... Op is op!

BRONNEN

http://www.ilva.be/wp-content/uploads/2018/06/2017-Milieukrant-1.pdf