Ga naar de hoofdcontent
The Romeo

The Romeo Trajal Harrell / Schauspielhaus Zürich Dance Ensemble

Biografie

De Afro-Amerikaanse choreograaf Trajal Harrell (US) werd geboren in 1973 in Douglas (Georgia), en zette zich al heel vroeg aan het dansen. Hij studeerde aan de Trisha Brown School, het National Dance Center (Yvonne Rainer), het City College of San Francisco en de Martha Graham School of Contemporary Dance. Vanaf 2004 werkte hij ook als choreograaf, in San Francisco. Zijn doorbraak kwam er door de reeks werken Twenty Looks of Paris is Burning at the Judson Church, en vandaag is hij een vaste gast op de belangrijkste internationale podia voor dans en beeldende kunst. Sinds 2019 is Trajal Harrell huisregisseur bij Schauspielhaus Zürich. Hij leidt er het Schauspielhaus Zürich Dance Ensemble. Met dit gezelschap voerde hij inmiddels The Köln Concert op, Monkey off My Back or the Cat's Meow, Deathbed en The Romeo.

 

Cast & credits

Trajal Harrell: choreografie, scenografie & kostuums
New Kyd, Frances Chiaverini, Vânia Doutel Vaz, Maria Ferreira Silva, Rob Fordeyn, Challenge Gumbodete, Trajal Harrell, Thibault Lac, Christopher Matthews, Nasheeka Nedsreal, Perle Palombe, Norel Amestoy Penck, Stephen Thompson, Songhay Toldon & Ondrej Vidlar: dans
Nadja Sofie Eller & Trajal Harrell: scenografie
Trajal Harrell & Asma Maroof: soundtrack
Stéfane Perraud: licht
Katinka Deecke & Miriam Ibrahim: dramaturgie
Camille Charlotte Roduit: assistentie productie
Eva Lillian Wagner: assistentie scenografie
Mona Eglsoer & Monika Annabel Zimmer: assistentie kostuums

productie: Schauspielhaus Zürich in samenwerking met Schauspielhaus Zürich Dance Ensemble
coproductie: Festival d'Avignon, Holland Festival (Amsterdam), Singapore International Festival of Arts, Berliner Festspiele, La Villette (Parijs), Festival D'Automne à Paris, Comédie de Genève, La Bâtie-Festival de Genève, La Comédie de Clermont-Ferrand scene nationale, TANDEM - Scène Nationale (Douai), December Dance (Concertgebouw Brugge & Cultuurcentrum Brugge)
publieksontwikkeling: Mathis Neuhaus
technisch touringteam: Andreas Greiner (technisch directeur touring), Susanne Affolter (geluid), Ulrich Kellermann (licht), Jan Hoffmann (stage), Liv Senn (kostuums), Judith Janser (haar, make-up, props)
tour management & internationale relaties & productie: Björn Pätz / ART HAPPENS

met de steun van de Trajal Harrell Schauspielhaus Zürich Dance Ensemble Fan Club, Michael Ringier en Pro Helvetia

met de steun van 

December Dance is een organisatie van Concertgebouw Brugge, Cultuurcentrum Brugge & KAAP

Powered by 

Toelichting

- Trajal Harrell is niet alleen choreograaf en danser, maar ontwerpt ook het scènebeeld en het geluid van zijn voorstellingen, hij deelt graag een veelheid aan inspiratiebronnen en referenties, elementen, en texturen met het publiek.
The Romeo creëerde Harrell speciaal voor de iconische cour d'honneur op het festival van Avignon. Het is een poging om via allerlei (historische en imaginaire) dansen en rituelen terug te kijken op nog v oude dans, dans uit de oudheid.

The Romeo

In The Romeo gebruikt Trajal Harrell Shakespeare’s mythisch personage Romeo als vertrekpunt om het concept van een mythische dans te verkennen. Hoe zou zo'n dans eruit kunnen zien? Wie danst deze dans en bij welke gelegenheden? Hoe reist een dans(vorm) van plaats naar plaats en doorheen de tijd? Welke transformaties ondergaat hij onderweg? En hoe transformeert zo’n mythische dans de ruimte: welk effect heeft ze op wie eraan deelneemt en op het publiek?

De aanleiding voor Harrells zoektocht was de uitnodiging van Festival d'Avignon om een nieuw werk te creëren voor de cour d'honneur van het Palais des papes. Dat is de eerste, grootste en meest prestigieuze speelplek van het gerenommeerde theaterfestival: een mythische locatie met een lange, complexe geschiedenis,. Voor de imposante stenen achterwand van de cour d’honneur stelde Harrell een set donkerblauwe bogen op die een strak kader vormen voor het doorlopend (op)komen en (af)gaan van de dansers. Voor The Romeo brengt de choreograaf dertien performers samen met wie hij een (lange) geschiedenis heeft. Ze verschijnen en verdwijnen, presenteren zichzelf en defileren een reeks uitgekiende, persoonlijke looks, op een eclectische mix van klassieke en populaire muziek.

Trajal Harrell is niet alleen choreograaf en danser, maar ontwerpt ook het scènebeeld en het geluid van zijn voorstellingen, die vaak iets beeldends, sculpturaals hebben. In zijn dans is ruimte voor een veelheid aan inspiratiebronnen en referenties, elementen, en texturen. Meer en meer lagen verweven zich met elkaar om een imaginaire realiteit tot leven te brengen. Harrell nodigt de toeshouwer uit om een verhaal te creëren met de ingrediënten die op het podium worden aangereikt, om ze met elkaar te verbinden en, samen met de performers, een nieuwe dans en een andere soort dansgeschiedenis te verbeelden. Hij onderstreept zo de rol van het theater als de plek waar performers en toeschouwers samenkomen om samen iets te verbeelden, in het gedeelde hier en nu van een dansvoorstelling.

Wat als …?

Aan de basis van zijn choreografische praktijk ligt wat Harrell ‘historische verbeelding’ noemt. Geschiedenis is een constructie en elke vorm van geschiedschrijving gaat gepaard met verbeelding. Zijn afstand tot een historische dans of choreografisch oeuvre geeft de kunstenaar de vrijheid om er op zijn eigen manier mee aan de slag te gaan. Bovendien is dans vaak onzichtbaar. Het maakt zelden deel uit van de geschiedenis. Harrell zoomt in op deze lacunes – op bewegingen, lichamen, identiteiten en stemmen die zelden of nooit aan bod komen – en op de marges van de dansgeschiedenis. Zijn strategie opent mogelijkheden om op een andere manier aan geschiedschrijving te doen en om vorm te geven aan alternatieve dansgeschiedenissen. Door een dialoog te creëren tussen een diversiteit aan stemmen maakt Harrell onzichtbare verhalen en onbekende verbanden zichtbaar, over de grenzen van tijd, plaats en culturen heen.

In de reeks Twenty Looks or Paris is Burning at the Judson Church onderzocht Trajal Harrell het discours rond de postmoderne dans van de jaren 1960 in New York. Het werk van de Judson Church choreografen wordt gekenmerkt door een minimalistisch bewegingsvocabularium opgebouwd uit concrete handelingen en alledaagse bewegingen, vaak uitgevoerd door niet-professionele dansers. Yvonne Rainers ‘no manifesto’ was bijvoorbeeld een oproep om dans te strippen van onder meer virtuositeit, spektakel, en excentriciteit. Harrell contrasteert deze uitgepuurde bewegingstaal en authentieke presence op de scène met andere performatieve praktijken, waaronder de fashion catwalk en voguing. Door uiteenlopende benaderingen van beweging – en van de relatie tussen de (identiteit van de) danser en de dans – naast elkaar te plaatsen, maakt hij zichtbaar dat er identiteiten, performance-stijlen, connecties en verhalen zijn die onzichtbaar blijven in de dansgeschiedenis.

Hij begint elk project met het formuleren van een speculatieve vraag: wat zou er gebeurd zijn als de deelnemers aan de voguing-competities in de Harlem Ballrooms naar de Judson Church gegaan waren, of andersom? Deze ‘wat als’-vragen roepen telkens nieuwe vragen op. Zo ontstaan er (steeds groter wordende) netwerken van ideeën en figuren; een soort territoria om te ontdekken of in te verdwalen. Harrell werkt in onderzoeksperiodes van een tiental jaren en deelt zijn vragen met zijn publiek in reeksen van choreografische werken die telkens een andere vorm aannemen.

In 2013 vatte hij een nieuwe periode aan, waarin Japanse danser en choreograaf Tatsumi Hijikata (1928-1986) en strategieën geïnspireerd door de esthetiek van butoh een centrale plaats innemen. Butoh ontstond in Tokio in dezelfde periode als de postmoderne dans in New York en initieel was Harrell op zoek naar mogelijke links. In zijn eerste performances in deze reeks was het vertrekpunt: wat zou er gebeuren als hij Hijikata zou voguen?

Harrell zag butoh in de eerste plaats als een obscure dansvorm. In de conventionele dansgeschiedenis komen vrijwel uitsluitend West-Europa en de VS aan bod. Door de focus te verschuiven naar de Japanse avant-garde probeert hij deze geschiedenis verder te ontrafelen en te decentraliseren. Hij keert het perspectief om: wat wordt zichtbaar als we het modernisme en de moderne dans zouden bekijken door de lens van butoh? Zijn zoektocht leidt hem terug naar de oorsprong van de vroegmoderne dans aan het einde van de 19e en het begin van de 20e eeuw.

In The Romeo gaat Harrell nog verder terug in de tijd, naar oude dans, dans uit de oudheid. We vangen glimpen op van allerlei (historische en imaginaire) dansen en rituelen. De beelden die hij oproept, resoneren niet alleen met het overweldigend historisch kader van de cour d’honneur in Avignon, maar ook met de beelden die de naam Romeo onmiddellijk oproept: van de archetypische verleider, van romantiek, en van liefde die eindigt in een tragische dood. In recent werk exploreert Harrell thema’s als de dood, en rituelen rond rouw en herdenking. Dit is ongetwijfeld gelinkt aan zijn experimenten met butoh, een dansvorm die op een unieke wijze omgaat met tijd, tijdelijkheid, herhaling en vergankelijkheid, en waarin ook het fragiele, de dood, en het spectrale een belangrijke plaats innemen.

Dans gaat per definitie over verschijnen en verdwijnen. Wat blijft over van deze efemere kunstvorm? Hoe gaan we om met het verleden? Waaruit bestaat het verleden van (een) dans, hoe wordt dans overgedragen, en wat blijft over van een choreografisch werk, van de erfenis van een danser of choreograaf? Wat betekent het om te blijven dansen?

In The Romeo heeft het komen en gaan van de performers iets weg van een processie: een ritueel, een viering, of een rouwstoet. Dansers, bewegingen, objecten en kostuums circuleren en transformeren in een lange flow, een constante flux. Het publiek wordt uitgenodigd om zich te laten meevoeren door deze onophoudelijke stroom van fascinerende, gelaagde beelden.

De Zendelingen

Kijktip
Trajal Harrell is niet alleen choreograaf en danser, maar ontwerpt ook het decor, de kostuums, en het geluid. Meestal vertrekt hij vanuit de muzieklijst, die klaar is voor de repetities van start gaan. Hij verzamelt ook kleding en objecten die tijdens zijn voorstellingen op allerlei manieren transformeren in kostuums. Vanaf het prille begin van zijn carrière als choreograaf verkent hij de raakvlakken en historische connecties tussen mode en dans, en vormen de bewegingen en poses van modellen op de catwalk één van de belangrijkste inspiratiebronnen voor zijn dansvocabularium.

 

Soundcast op December Dance

Soundcast, het jongerenplatform van het Concertgebouw, volgt December Dance op de voet. Volg hun reportages, beschouwingen, foto’s, filmpjes, illustraties over het festival via Instagram en TikTok

 

 

#concertgebouwbrugge  #decemberdance

Laat weten wat je van de voorstelling vond op:

  • Facebook: ConcertgebouwBrugge
  • Instagram: @concertgebouwbrugge
  • Twitter: @Concertgebouwbr

Getipt voor jou

  • Simple / Ayelen Parolin

    Met Simple keert Ayelen Parolin terug naar puur en pretentieloos dansplezier. De drie dansers gaan aan de haal met de codes van klassiek ballet en hedendaagse dans. In hun gespikkelde psychedelische pakken nemen ze je mee op sleeptouw in een hilarisch spel van ritmes en beweging. Al gauw blijkt hoe krachtig de oprechtheid van het dwaze, het naïeve en het kinderlijke kan zijn. Springend, huppelend en stampvoetend imiteren ze elkaar, dagen ze elkaar uit, en laten ze ons tot slot euforisch achter.

  • Le sacre du printemps / Michiel Vandevelde / Theater Neumarkt

    Le sacre du printemps van componist Igor Stravinsky en choreograaf Vaslav Nijinsky inspireerde sinds de première in 1913 verschillende kunstenaars. Een eeuw later verandert de fascinatie voor dit offerritueel ter ere van de aarde in een noodzaak. Wat is onze relatie met de natuur? Wie offert hier eigenlijk wie op? Choreograaf Michiel Vandevelde bouwt een brug tussen het verleden en de toekomst. Hij reduceert het stuk tot een duet en breidt de compositie van Stravinsky uit met een nieuwe elektronische epiloog.

  • Schönheit ist Nebensache / Pol Pi

    De Braziliaanse kunstenaar Pol Pi is behalve altviolist ook danser en choreograaf. Met Schönheit ist Nebensache creëert Pol Pi een buitengewone dialoog tussen een sonate voor altviool van de Duitse componist Paul Hindemith en de danscyclus Afectos Humanos van expressionistische Duitse choreografe Dore Hoyer. Via muziek, dans en woord ontstaat een delicaat trio, even intiem als politiek.

  • We wear our wheels … / Robyn Orlin / Moving Into Dance Mophatong

    Choreografe Robyn Orlin groeide op in het door apartheid versplinterde Zuid-Afrika. De beelden van jonge, zwarte Zoeloe-riksja’s die op hun kleine handkarren witte mensen vervoerden, waren tekenend voor haar jeugd. Wat haar het meest opviel, was niet zozeer de uitbuiting, maar vooral de wilskracht om het hoofd te bieden aan deze vernedering. Via deze voorstelling deelt ze haar herinneringen met een jonge generatie Zuid-Afrikaanse dansers en strijdt zo samen met hen voor waardigheid en gelijkheid vanuit artistieke zelfexpressie.

Digitaal & duurzaam

Digitale programmaboekjes voor onze dansvoorstellingen en bepaalde festivals vormen een onderdeel van ons engagement rond duurzaamheid en ecologisch ondernemen.

 Laat weten wat je van de voorstelling vond op Facebook en Instagram met #concertgebouwbrugge

 

 

https://www.concertgebouw.be/nl/december-dance-2023