Aller au contenu principal
La Vente 2024/25 a commencé. Commandez un abo à la carte et bénéficier de réductions à partir de 3 spectacles.
Logo Concertgebouw Brugge
Logo Concertgebouw Brugge

The Golden Snail Opera

Lezing Liquid City 2

lun. 28 mai 2018 -20.00
début 20.00
Tous les prix incluent les frais de réservation.

Tickets & info


Archipel vzw

Lezing & performance door Anna Lowenhaupt Tsing, ingeleid door Rotor

What’s Eating the Chinese Mitten Crab, het project van Rotor voor Triënnale Brugge, orkestreert de ontmoeting tussen het publiek van twee kunstenfestivals: de Triënnale in Brugge en Beaufort in Zeebrugge. De aanleiding voor het project is de massale aanwezigheid van een uitheemse krab in de Brugse reien en kanalen: de Chinese wolhandkrab of Eriocheir sinensis. In China wordt deze krab als een delicatesse beschouwd, maar hier koloniseert het diertje onze waterlopen, waardoor het natuurlijke evenwicht wordt ontwricht. Wetenschappers proberen hierop te reageren door te zoeken naar manieren om deze krabbenpopulatie te vernietigen of vormen van samenleving met inheemse dieren- en plantensoorten te onderzoeken.
Het project van Rotor vormt de aanzet om dieper in te gaan op deze vorm van natuurlijke verstoring. Hoe gaan we om met invasieve soorten? Moeten we ‘ongedierte’ buiten houden of er in harmonie mee proberen samen te leven?

Anna Tsing

Tsing, professor aan de universiteit van Aarhus (DK) en de University of California – Santa Cruz (US), werkt al jaren rond de impact van exoten op onze leefomgeving. In haar boek The Mushroom at the End of the World beschrijft ze bijvoorbeeld het verhaal van de matsutake, een van de meest gegeerde paddenstoelen ter wereld. De matsutake is een ware delicatesse, waar grof geld voor wordt neergeteld. Het is ook een ecowonder, dat bomen kan voeden, aangetaste bossen kan herstellen en op onherbergzame gebieden vegetatie kan laten groeien. De matsutake vormt in dit verhaal een metafoor voor onze hedendaagse samenleving. De paddenstoel blijft ondanks de wereldwijde ecologische catastrofe bewaard, niet door goodwill maar door kapitalisme. Hoe langer hoe meer bepaalt deze evolutie ons globale bestaan. Volgens Tsing is het dan ook belangrijk dat we zoeken naar een gemeenschappelijk verhaal, waarin mensen en andere soorten kunnen samenleven in gedeelde kwetsbaarheid. Alleen zo komen we volgens haar tot verandering.

Voor deze avond brengt Tsing voor het eerst haar performance The Golden Snail Opera voor publiek. De opvoering is geïnspireerd op een Taiwanese opera en vertelt het verhaal van de appelslak, een Zuid-Amerikaanse zoetwaterslak die in de twintigste eeuw naar Taiwan werd geëxporteerd als ‘delicatesse’. Alleen dacht de lokale bevolking daar anders over. Het dier werd in de natuur uitgezet en vormt vandaag een plaag voor de lokale landbouw en fauna en flora. Net als met de Chinese wolhandkrab zijn er twee opties: verdelgen of accepteren.

lun. 28 mai 2018 -20.00
début 20.00
Tous les prix incluent les frais de réservation.

Tickets & info


Archipel vzw